Rytmiä, sanoja, tunnetta ja säveliä. Audiorunot ja musiikki -kategoriassa teoksia on yhteensä 10 kpl.
Shortdox -kilpailuun osallistui yhteensä 87 teosta, joista kaikki ylittivät julkaisukynnyksen verkossa. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.
1. Iines Korhonen: Seinät
Olen 24-vuotias helsinkiläinen kolmannen vuoden tv- ja radiotuotannon opiskelija Metropolia AMK:ssa. Perinteistä journalismia ja mediamaailmaa enemmän minua kiinnostaa kuitenkin teatteri, kirjallisuus ja taide yleensä, ja koenkin radio- ja äänitaiteen tarjoavan minulle väylän päästä toteuttamaan sisäistä luomisen paloani.
Audioruno Seinät sai alkunsa lueskeltuani viime keväänä kirjoittamiani runoja ja tajutessani, että nyt on tilaisuuteni päästä kokeilemaan audiorunon tekemistä. Seinät käsittelee ahdistuneen ihmisen mielenmaisemaa, kun tuntuu siltä, että jotain pahaa on saatava sisältään ulos. Kuulija voi itse tulkita, millä tavalla runon kertoja lopulta hallitsee ahdistustaan ja kasvavaa paniikkia.
2. Janette Leino: Matka
Nimeni on Janette Leino ja olen 23-vuotias opiskelija Helsingistä. Opiskelen kolmatta vuotta Metropoliassa TV- ja radiotuotantoa. Matka on runomuotoon kirjoitettu radiodokumentti tytöstä, joka sairastui 13-vuotiaana syömishäiriöön, anoreksiaan. Sitkeä sairaus piti tyttöä otteessaan 10 vuotta. Joskus sairauden varjo saattaa edelleen nostaa päätään, mutta enää sille ei ole tilaa samalla tavalla kuin aikaisemmin.
Kolme minuuttia pitkässä runossa sukelletaan tytön ajatusten ja tunteiden sekaan, jotka vaihtelevat matkan varrella toivosta epätoivoon.
3. Jukka Liukkonen: Ullakko
Tekijä on onnellinen fyysikko. "Kirjoittaminen on varastamista, yhdistämistä ja usein yksinäistä. Teos tarjoaa näkökulman tähän prosessiin."
4. Juuso Niiranen: Tien päällä
Olen kolmekymppinen sairaanhoitaja, joka aika-ajoin kaipaa päästä tienpäälle ja matkalle. Määränpäällä ei ole väliä, tärkeintä että tekee matkaa.
Tarinani kuvaa yhtä ajomatkaani kohti tuntematonta pohjoista. Ajatuksia tienpäältä, ja hetkessä elämistä. Annan tarinalleni äänen ja uppoan muistoihini.
5. Markku Riipi: Aika
Markku Riipi on 47-vuotias viestintä- ja media-alan kouluttaja, joka opiskelee työn ohessa Lapin yliopistossa Soveltavan ääni-ilmaisun maisteriohjelmassa.
”Teokseni Aika on audioruno, joka syntyi hetken mielijohteesta. Teos on metafora ajan kulumiselle ja päättymiselle, myös elämän päättymiselle, jossa taustalla on parhaan kaverini yllättävä kuolema elokuun alussa.”
6. Tuomas Kurtakko: Valkoista kohinaa
Tuomas Kurtakko työskentelee äänellisten ilmiöiden parissa säveltäjänä, äänisuunnittelijana ja soitinrakentajana. Hänen tekemistään ohjaavat uteliaisuus, kokeilunhalu sekä tarve luoda asioita, joita ei vielä ole.
”Teoksen keskiössä on elämän luoja ja ylläpitäjä, vesi. Vesi on aineista arkisin mutta samalla myös ominaisuuksiltaan yksi merkillisimpiä. Teoksessa aihetta lähestytään sekä tieteellisten faktojen että sanontojen ja myyttien kautta.”
7. Vilma Norokorpi: Kuule Hesa
Olen 22-vuotias media-alan opiskelija. Muutin yli kaksi vuotta sitten pienestä ja pysähtyneestä kotikaupungistani Helsinkiin, ja silloin minua ympäröivien äänien maailma koki suuren mullistuksen. Kolinat, hurinat, rasahdukset, erilaiset kulkuvälineet, työmaakoneiden meteli, arjessaan kiirehtivät kaupunkilaiset ja äänimassan tasainen möly valtasivat kuuloelimeni. Sain myös usein kuulla asuvani suurkaupungin sykkeessä.
Millainen on Helsingin syke? Onko sitä? Jos Helsinki olisi kolmeminuuttinen radiossa kuultava kappale, miltä se kuulostaisi? Kuule hesa on oma kokemukseni siitä, millainen on pääkaupunkimme ääni.
8. Kukka-automaatti: Pitikö tässä käydä taas näin
Kukka-automaatti -nimisen kollektiivin synnyttämä, Pitikö tässä käydä taas näin -niminen teos jostakin audiorunon ja kokeellisen äänikomposition välimaastosta.
Jäsenet: Jakkonen - sanat ja lausunta, Pasikivi - haitari, kitara, syntetisaattori, Jussolini - kitara, tietokoneohjelmistot, Jannerheim - syntetisaattori, tietokoneohjelmistot.
9. Lahtinen, Yliportimo, Keurulainen: Hukun silmiisi
Kun runoilija (Leena Yliportimo) tapasi lauluntekijän (Juhana Lahtinen), joka tapasi laulajan (Mia Keurulainen). Kapakassa. Päättivät tehdä jotain yhdessä.
Laulaja kertoi nähneensä ilmoituksen ääniteoskilpailusta. Kuuntelivat kilpailun äänitehosteita yhdessä. Mieltyivät veden ääneen. Päättivät valita sen taideteoksensa lähtökohdaksi. Syntyi kappale nimeltä Hukun silmiisi.
10. Sami Rautavuori: Bad cheese in my head
Sami Rautavuoren Bad cheese in my head vie kuulijansa tutustumaan pään sisältä kuuluviin ääniin.
”Yhtä todellista on se, että meistä jokainen on samaan aikaan erilaisten aaltojen, säteilyn, värähtelyiden ja taajuuksien vastaanotin - ja lähetinyksikkö. Herkimmät ihmiset kuulevat enemmän. Ääniä ei pidä pelätä.”
