Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Pitkä tie suomalaiseksi

inhimillinen tekijä, yle tv1
Renaz Ebrahimi, Soroush Mehrabkhani, Sari Valto ja Sirwa Farik keskustelevat uuteen kotimaahan sopeutumisesta. inhimillinen tekijä, yle tv1 inhimillinen tekijä

TV1 keskiviikkona 13.1.2016 klo 22.00 - 22.50, uusinta lauantaina 16.1. klo 17.10
Yle Areenassa vuoden ajan.

Viime syksynä kiihtynyttä maahanmuuttoa on julkisuudessa käsitelty lukuina ja resurssi- ja turvallisuuskysymyksinä. Pakolaiset on nähty yhtenä ihmismassana, mutta heistä jokaisella on taustallaan erilainen tarina.

Inhimillisessä tekijässä tavataan kolme pakolaisena maahan muuttanutta suomalaista. He kertovat, miksi heidän oli aikoinaan jätettävä kotimaansa ja miten he ovat maahamme sopeutuneet. He myös rikkovat sen ennakkoluulon, että kaikki maahanmuuttajat olisivat muslimeja.

Iranista Turkkiin, Turkista Suomeen

Soroush Mehrabkhani joutui lähtemään vanhempiensa ja kahden siskonsa kanssa Iranista pakoon Turkin puolelle, kun hän oli 11-vuotias.

Soroushin perhe kuului bahai-uskontoon. Hitsaajan työtä tehnyt isä sai toistuvasti potkut työstään uskontonsa takia. Vanhemmat tajusivat, ettei heidän lastensa olisi koskaan mahdollista opiskella iranilaisessa yliopistossa uskonnollisen ilmapiirin jatkuvasti kiristyessä.

Perhe pääsi Turkista Suomeen kiintiöpakolaisina. Heidät sijoitettiin Vaasan lähellä olevaan pieneen ruotsinkieliseen kylään Petolahteen. Lapset oppivat vuodessa ruotsin. Petolahdesta he muuttivat Vaasaan.

Kiusaajat häiriköivät

"Siitä alkoi helvetti. Vaasan suomenkieliset haukkuivat minua sekä hurriksi että neekeriksi. En saanut yhtään ystävää, koska en puhunut suomea. Minua kiusattiin jatkuvasti. Heiteltiin kivillä, hakattiin. Kiusaajat alkoivat myös häiriköidä muuta perhettämme. Satelliittiantennimme rikottiin tämän tästä, pyöriämme tuhottiin ja kerran jouduimme jopa hengenvaaraan kiusaajien sabotoitua autonrengastamme", Soroush kertoo.

"Aloin olla masentunut, minua pelotti, koska pelkäsin jo henkeni puolesta. Koulu alkoi mennä todella huonosti, istuin vain kotona pelaamassa."

Sisko näki pahan olon

Se, että Soroush on nyt kuudennen vuoden lääketieteen opiskelija Helsingin yliopistossa ja on opiskeluaikanaan oppinut sujuvasti puhumaan myös suomea, on näyttö nuorenmiehen vahvasta tahdosta. Tahto piti vain herättää masennuksen keskeltä.

"Siinä minua auttoi isosiskoni. Hän näki pahan oloni, kun istuin vain kotona sohvalla pelaamassa. Hän alkoi puhua minulle, että on mahdollista raivata tiensä huono-osaisuudesta. Vähitellen minussa syntyi päätös: pääsen pois tästä huonosta tilanteesta ja teen sen omalla työlläni."

"Tajusin, että vain opiskelemalla saisin itselleni lopulta hyväksytyn aseman yhteiskunnassa. Lääkärin ammatti tuli tavoitteekseni. Aloin keskittyä kouluun ja yritin sulkea mielestäni kiusaamisen pois. Arvosanat alkoivat nousta ja lopulta lukiossa sain vain ysejä ja kymppejä. Siitä huolimatta lukion rehtori piti suunnitelmaani lääketieteelliseen pyrkimisestä epärealistisena."

Maahanmuuttajan leima

Renaz Ebrahimi on tullut perheensä kanssa Iranista Suomeen 5-vuotiaana. He joutuivat lähtemään turvallisuutensa alkaessa olla jokapäiväisesti uhattuna.

Renazin isä taisteli kurdien puolella hallitusta vastaan ja tilanne aiheutti uhkaa ja painostusta perhettä kohtaan. Renaz saatettiin siepata äitinsä sylistä kadulla ja heittää jonkin matkan päähän yksistään. Äidin jalkojen päältä ajettiin moottoripyörällä Renazin silmien edessä. Sukulaismiehiä vangittiin ja kidutettiin. Isoisä hakattiin niin, että hän kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Perhe pääsi kiintiöpakolaisina Suomeen. Heidät sijoitettiin Tampereelle alueelle, missä oli heidän lisäkseen vain toinen maahanmuuttajaperhe. Renaz tiedosti alusta asti erilaisuutensa, toisaalta hän sai päiväkodissa nopeasti ystäviä ja oppi suomen täydellisesti.

Perheen sopeutuminen Suomeen sujui melko hyvin. Vanhemmat löysivät nopeasti töitä. Renaz sai pikkuveljen vain pari kuukautta Suomeen muuttamisen jälkeen.

"Maahanmuuttajaleima ei kuitenkaan tunnu lähtevän koskaan. Veljeni on syntynyt Suomessa, mutta suomalaisena häntä ei ole kohdeltu. Ikävää käytöstä kohdistuu enemmän poikiin ja miehiin kuin tyttöihin ja asenteet ovat kiristyneet viime vuosien aikana."

Nykyään Renaz on Radio Helsingin juontaja ja omistaa tapahtumatuotantoon keskittyvän yrityksen.

Leskeksi 25-vuotiaana

Sirwa Farik tuli kiintiöpakolaisena Irakista Iranin ja Turkin kautta Suomeen.

Pohjois-Irakissa Sirwa oli toiminut naisten oikeuksien puolesta yhdessä muiden aktivistien kanssa. He perustivat turvakodin väkivaltaa kohdanneille naisille ja kunniamurhan uhan alla eläville naisille sekä mielenosoituksia ja naistenpäiviä. Paikallinen imaami ei pitänyt naisaktivistien työstä ja langetti radiopuheessaan näille tappouhkauksen.

”Emme jättäneet uhkausta huomiotta, vaan veimme imaamin sen takia oikeuteen. Kun oikeudenkäyntipäivä koitti, mieheni oli aamulla yhdessä serkkuni kanssa toimistollamme käymässä. Islamistit iskivät silloin toimistoomme ja tappoivat mieheni ja serkkuni. Islamistit jahtasivat miehiämme, koska nämä olivat auttaneet työtämme."

Sirwa jäi 25-vuotiaana leskeksi ja tyttärensä yksinhuoltajaksi. Hän tiesi olevansa seuraavana tappolistalla. Alkoi pakomatka Turkkiin ja siellä haku YK:n turvapaikanhakijaksi.

Suomeen Sirwa pääsi, koska hänellä oli maassa jo tuttavia ja sukulaisia. Nämä auttoivat Sirwaa tyttärineen sopeutumaan. Sirwa opiskeli sinnikkäästi suomea, kävi kursseilla ja kouluttautui. Kesti silti kuusi pitkää vuotta, ennen kuin hän sai töitä.

"En antanut periksi, vaan luotin positiivisuuteen. Lisäksi olen koko ajan tehnyt vapaaehtoistyötä muiden maahanmuuttajien parissa. Se on antanut voimaa itsellekin."

Syrjäytynyt hakee huomiota

Keskustelijoiden mielestä sekä kantasuomalaisten että maahanmuuttajien etu on, että tänne tulevat ihmiset sopeutuvat hyvin ja pääsevät osalliseksi yhteiskuntaan. Jos maahanmuuttajia ei kohdella vihamielisesti vaan heille annetaan mahdollisuus tuntea itsensä hyväksytyiksi, riski erilaisiin konflikteihin vähenee huomattavasti.

"Terrorismikin on lopulta syrjäytymiskysymys, se ei ole maahanmuuttokysymys. Oli sitten kantaväestöön kuuluva tai maahanmuuttaja, niin jos ei pääse osalliseksi yhteiskuntaan, silloin alkavat ääriliikkeet kiinnostaa. Ihminen hakee vaikka mistä sen tunteen, että hänet huomataan ja että häntä arvostetaan, vaikka se olisi vastoin omia arvoja", sanoo Renaz.

Keskustelijoita harmittaa, että maahanmuuttokeskustelun kiristyessä maahanmuuttajia leimataan yhä hanakammin.

"On toki ymmärrettävää, että nyt kun tänne on lyhyellä ajalla tullut paljon turvapaikanhakijoita, suomalaiset pelkäävät turvallisuutensa puolesta. On selvää, että kymmenien tuhansien ihmisten joukossa on väkisinkin monenlaisia ihmisiä, eiväthän kaikki kurditkaan ole yhtenä joukkona mahtavia ihmisiä.. Mutta se on väärä peruste sulkea rajoja, koska ihmisillä on oikeasti hätä ja pakko päästä pois kotimaastaan, jonka ongelmiin he eivät ole syypäitä. He pakenevat niitä samoja asioita, joita mekin täällä pelkäämme", Renaz jatkaa.

"Aina kun jotain ikävää tapahtuu, joutuu pelkäämään, että ei kai vain maahanmuuttaja... silloin meidät kaikki taas leimataan. On kohtuutonta, että sitä joutuu ikään kuin olemaan vastuussa asioista, joiden kanssa ei ole itsellään mitään tekemistä", Renaz sanoo.

Miksi lapset eri uskontotunneilla?

Sirwa on ateisti, ja häntä harmittaa, että kaikkia pakolaisia pidetään ikään kuin itsestään selvästi muslimeina.

"Muslimimaissa on kymmeniä miljoonia ateisteja. Vielä enemmän on tapamuslimeja ihan kuten täällä on tapakristittyjä. Tämä pitää muistaa: on iso ero muslimien ja äärimuslimien välillä", sanoo Sirwa.

Sirwa työskentelee tällä hetkellä Vantaalla koulunkäyntiavustajana. Koulussa hän on huomannut, että uskonnon takia lapset jaetaan eri ryhmiin, mikä saattaa voimistaa "tuo on erilainen" -ajattelua.

"Kun uskontotunti alkaa, lapset hajaantuvat eri tunneille kukin uskontonsa mukaan. Se luo lähtökohdan syrjimiselle. Mielestäni uskonnonopetus pitäisikin lopettaa kouluissa ja pitää kaikki lapset samassa ryhmässä erottelematta heitä."

Maahanmuuttajan oma vastuu

Mikä sitten on maahanmuuttajan oma vastuu kotiutumisestaan? Kieltä pitää opiskella, siitä keskustelijat ovat samaa mieltä. He myös uskovat, että kaikki maahanmuuttajat haluavat nopeasti töihin ja siihen heille pitäisi antaa mahdollisuus, vaikka kieli ei vielä olisikaan täydellistä.

"Isäni alkoi pitää omaa ravintolaa aika nopeasti Suomeen tulomme jälkeen. Hänellä oli kuitenkin välillä halua tehdä jotain ihan muuta, mennä vaikka vain varastoon tai kaupan kassalle töihin, mutta tällaisiin arkisiin perustöihin hän ei päässyt. Ei siis ollut muuta mahdollisuutta kuin vain pitää ravintolaa. Sitten ihmetellään, miksi kaikki ravintolat ovat maahanmuuttajien pitämiä. Mutta missä on ongelma, kun yrittäjänä pärjäävä ja siihen liittyvää paperisotaa hallitseva ihminen ei kelpaa kaupan varastoon töihin? Ja toisaalta, ei jokaisella maahanmuuttajalla ole halua tai kykyä olla yksityisyrittäjä", ihmettelee Renaz.

"Kaikilla tuntemillani maahanmuuttajilla on halua päästä töihin. Me haluamme olla mukana rakentamassa tätä yhteiskuntaa. Opiskelujeni alussa olin vielä vihainen suomalaisille kokemastani huonosta kohtelusta ja ajattelin, että kun valmistun, en jää tänne tekemään lääkärin työtäni. Mutta sitten kohtasin mukavia suomalaisia yliopistolla ja aloin ymmärtää, että minua vihanneet edustivat vain pientä osaa suomalaisista. Nyt haluan jäädä tänne töihin, koska Suomi on antanut minulle mahdollisuuden hyvään tulevaisuuteen ja pitkän koulutuksen", Soroush sanoo.

Kommentit
 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Kun koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?

 • Järisyttävän feministinen ja räikeän rasistinen - Tuulen viemää on ristiriitainen romaani, joka pitää lukea!

  Huikea lukukokemus, joka läpsii lukijaa kasvoihin.

  - Juha Hurme tässä moi! Mun oli ihan pakko soittaa, kun tää on niin mahtava kirja. Mä oon sivulla 620 ja nyt se s**tanan Scarlett osti itelleen sahan! Mulla menee muut työt ihan metsään, kun vaan ahmin tätä Tuulen viemää... Aloin lukea Margaret Mitchellin Tuulen viemää -romaania korkein ennakko-odotuksin.