Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Rajojen Eurooppa

ulkolinja: rajojen eurooppa, yle tv1
Unkari on sulkenut rajansa Kroatian vastaisella rajalla. Tulijoita on vastassa piikkilanka ja rajapoliisi. ulkolinja: rajojen eurooppa, yle tv1 ulkolinja: rajojen eurooppa

TV1 keskiviikkona 2741.2016 klo 22.55 - 23.50
Yle Areenassa 30 päivää

Läntisissä EU-maissa herätti tyrmistystä, kun Unkarissa alkusyksystä pakolaiset jäivät jumiin Budapestin Keletin rautatieasemalle eikä heitä päästetty eteenpäin. Unkari alkoi sulkea rajojansa aidalla ja maahan pyrkijöitä ammuttiin muun muassa kyynelkaasulla.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on hyökännyt pakolaisia vastaan ja sanonut Unkarin suojelevan kristillisen Euroopan rajoja.

Ketä autetaan ja milloin?

”EU:ssa on paljon asioita, joista olemme eri mieltä, kuten vaikkapa verotus ja budjettipolitiikka. Mutta on äärimmäisen surullista, että meillä on eri käsitys perusarvoista kuten ihmisoikeuksista humanitaarisen hädän hetkellä”, sanoo entinen ranskalaisdiplomaatti Marc Pierini Carnegie-tutkimuslaitoksesta.

Unkarin ohella monet muutkin itäisen Keski-Euroopan maat ilmaisivat haluttomuutensa ottaa pakolaisia vastaan eikä EU pystynyt päätöksiin. Jäsenmaat toimivat itse.

Äärioikeiston suosio kasvaa

Saksa avasi rajansa Unkariin juuttuneille pakolaisille ja vuoden lopussa maahan on tullut jo liki miljoona turvapaikanhakijaa. Nyt on moni asia muuttunut – myös poliittisella kentällä.

Äärioikeistolaiset ja populistiset puolueet ovat saaneet pakolaiskriisin myötä vauhtia monissa maissa. Viimeksi oikeistopopulistit juhlivat vaalivoittoja Puolassa ja Ranskassa.

Saksa ei ole ilmiölle immuuni. Dresdenissä äärioikeistolainen ja pakolaisvastainen kansanliike Pegida kerää tuhansia mielenosoittajia kaupungin keskustaan lähes joka maanantai. Joukossa on enimmäkseen tavallisen oloisia kaupunkilaisia. Tilanne on uusi maassa, jossa ääriliikkeet ja populistit ovat olleet tähän saakka marginaalinen ilmiö.

Saksa selviämiskyvyn rajalla?

Pakolaiskriisin jatkuessa Saksaa yli 10 vuotta huippusuosittuna johtanut Angela Merkel on ajautunut kriisiin ja suosio on pudonnut voimakkaasti myös oman puolueen CDU:n sisällä. Protestiääniä on kuulunut erityisesti Saksan osavaltioiden johdosta.

Pelkästään lokakuussa meille tuli 14 000 turvapaikanhakijaa. Se on enemmän kuin koko edellisenä vuonna.

"Olemme yksinkertaisesti selviämiskyvyn rajalla", sanoo CDU:ta edustava Saksin osavaltion sisäministeri Markus Ulbig Ulkolinjan haastattelussa.

Poliittinen paine on pakottanut Saksankin tiukentamaan turvapaikkapolitiikkaansa. Palautuksia ns. turvallisiin lähtömaihin nopeutetaan ja rajatarkastuksia on kiristetty. Samoin ovat toimineet monet muutkin EU-maat. Uusia raja-aitoja on noussut.

Ulkolinjan toimittaa Marko Lönnqvist. Tuotanto: Yle, 2015. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran tammikuussa 2016.

Lisää aiheesta:
Unkarin syyrialaiset hämmentyneitä kovasta pakolaispolitiikasta
Pakolaiskriisi nostaa Saksan äärioikeiston kannatusta

Kommentit