Hyppää pääsisältöön

8 myyttiä työstä: "Mamut vievät meiltä työpaikat"

8 myyttiä työstä, yle tv1
Sri Lankassa syntynyt, Suomessa kasvanut yrittäjä huoltaa ja siivoaa porukkansa kanssa öisin busseja. 8 myyttiä työstä, yle tv1 8 myyttiä työstä

TV1 torstaina 18.8.2016 klo 22.05 - 23.05, uusinnat lauantaina 20.8. klo 14.02 ja keskiviikkona 24.8. klo 22.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Niin sanottu virallinen Suomi on vahvasti sitä mieltä, että ilman maahanmuuttajia Suomi vanhenee ja näivettyy. Työt eivät tule tehdyiksi.

Putkieristäjä Juha Simonen on eri mieltä. Hän toteaa, että kauppakeskukset tuli siivottua ja talot rakennettua ennenkin – ennen kuin ulkomaalaiset tulivat ja veivät siivousalan ja rakennusalan työt varsinkin pääkaupunkiseudulla.

8 myyttiä työstä -sarja kysyy, miksi työnantajat haluavat lisää maahanmuuttajia, vaikka suomalaisiakin on työttömänä jo satoja tuhansia.

Sikalaan väkeä Itä-Euroopasta

Siivousfirman rekrytoija näyttää juontaja Maaretta Tukiaiselle, millaisia hakemuksia joiltain suomalaisilta työttömiltä tulee. Niissä ilmaistaan suoraan, että en halua teille töihin, mutta työkkäri pakotti hakemaan.

Tukiainen vierailee huittislaisessa sikalassa. Sikayrittäjä Martin Ylikännö on palkannut avukseen maahanmuuttajia Puolasta, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Suomalaisia työ sikalassa ei enää kiinnosta.

Näyte köyhistä oloista tulevien maahanmuuttajien työinnosta nähdään bussivarikolla, jossa Sri Lankassa syntyneen, mutta Suomessa kasvaneen nuoren yrittäjän tamiliporukka huoltaa ja siivoa öisin busseja.

Vain matalapalkka-alalla?

Maahanmuuttajat vievät työpaikkoja tehokkaimmin pienipalkkaisissa duunariammateissa, mutta myös koulutetut suomalaiset voivat alkaa kurkkia olkansa yli. Espoolainen ohjelmistoyritys sai töihin haluamansa koodarit vasta, kun keksi pudottaa hakuvaatimuksista suomenkielen taidon pois.

Studiopaneelissa Tukiaisen kanssa keskustelevat Helsingin kaupungin maahanmuuttopäällikkö Ilkka Haahtela, työttömien järjestön TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakoski ja liiketalouden professori Saara Taalas.

Ohjelmasarja 8 myyttiä työstä penkoo yleisiä väittämiä suomalaisesta työelämästä. Moniko hokemista pitää paikkansa?

Sarjan tuottaa ITV Studios Finland. Yhteistyössä ovat mukana Yle, Suomalaisen työn liitto, TEM, Tekes ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Lisää sarjasta:
8 myyttiä työstä

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.