Hyppää pääsisältöön

8 myyttiä työstä: "Mamut vievät meiltä työpaikat"

8 myyttiä työstä, yle tv1
Sri Lankassa syntynyt, Suomessa kasvanut yrittäjä huoltaa ja siivoaa porukkansa kanssa öisin busseja. 8 myyttiä työstä, yle tv1 8 myyttiä työstä

TV1 torstaina 18.8.2016 klo 22.05 - 23.05, uusinnat lauantaina 20.8. klo 14.02 ja keskiviikkona 24.8. klo 22.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Niin sanottu virallinen Suomi on vahvasti sitä mieltä, että ilman maahanmuuttajia Suomi vanhenee ja näivettyy. Työt eivät tule tehdyiksi.

Putkieristäjä Juha Simonen on eri mieltä. Hän toteaa, että kauppakeskukset tuli siivottua ja talot rakennettua ennenkin – ennen kuin ulkomaalaiset tulivat ja veivät siivousalan ja rakennusalan työt varsinkin pääkaupunkiseudulla.

8 myyttiä työstä -sarja kysyy, miksi työnantajat haluavat lisää maahanmuuttajia, vaikka suomalaisiakin on työttömänä jo satoja tuhansia.

Sikalaan väkeä Itä-Euroopasta

Siivousfirman rekrytoija näyttää juontaja Maaretta Tukiaiselle, millaisia hakemuksia joiltain suomalaisilta työttömiltä tulee. Niissä ilmaistaan suoraan, että en halua teille töihin, mutta työkkäri pakotti hakemaan.

Tukiainen vierailee huittislaisessa sikalassa. Sikayrittäjä Martin Ylikännö on palkannut avukseen maahanmuuttajia Puolasta, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Suomalaisia työ sikalassa ei enää kiinnosta.

Näyte köyhistä oloista tulevien maahanmuuttajien työinnosta nähdään bussivarikolla, jossa Sri Lankassa syntyneen, mutta Suomessa kasvaneen nuoren yrittäjän tamiliporukka huoltaa ja siivoa öisin busseja.

Vain matalapalkka-alalla?

Maahanmuuttajat vievät työpaikkoja tehokkaimmin pienipalkkaisissa duunariammateissa, mutta myös koulutetut suomalaiset voivat alkaa kurkkia olkansa yli. Espoolainen ohjelmistoyritys sai töihin haluamansa koodarit vasta, kun keksi pudottaa hakuvaatimuksista suomenkielen taidon pois.

Studiopaneelissa Tukiaisen kanssa keskustelevat Helsingin kaupungin maahanmuuttopäällikkö Ilkka Haahtela, työttömien järjestön TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakoski ja liiketalouden professori Saara Taalas.

Ohjelmasarja 8 myyttiä työstä penkoo yleisiä väittämiä suomalaisesta työelämästä. Moniko hokemista pitää paikkansa?

Sarjan tuottaa ITV Studios Finland. Yhteistyössä ovat mukana Yle, Suomalaisen työn liitto, TEM, Tekes ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Lisää sarjasta:
8 myyttiä työstä

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.