Hyppää pääsisältöön

8 myyttiä työstä: "Suomessa ei kannata valmistaa mitään"

8 myyttiä työstä, yle tv1
Maaretta Tukiaisen haastattelema sijoittaja Todd Wiebusch kertoo, miksi Ruotsi onnistuu houkuttelemaan sijoituksia tuplasti enemmän kuin Suomi. 8 myyttiä työstä, yle tv1 8 myyttiä työstä

TV1 torstaina 28.7.2016 klo 22.05 - 23.05, uusinta lauantaina klo 15.05 ja keskiviikkona 3.8. klo 22.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Nanso, Helsingin keramiikkatehdas. Ikäviä uutisia on saatu tänäkin syksynä, kun suomalaiset valmistajat yksi toisensa jälkeen siirtävät tuotantoaan pois Suomesta.

Miten meidän käy, kun kansalliset ikonitkin ulkoistavat? Kannattaako Suomessa valmistaa mitään?

Kaukoidän kilpailu kaatoi tehtaan

8 myyttiä työstä -sarjan juontaja Maaretta Tukiainen vierailee Orimattilassa, jossa entisen suuren tekstiilivalmistajan Virken tiloissa toimii nyt outlet-myymälä.

Presidentti Urho Kekkosen vientipalkinnon saanut Virke työllisti satoja ihmisiä. Tehtaan entinen varatoimitusjohtaja Jaakko Mattila kertoo, kuinka Virkessä oli mahtava tekemisen meininki ja huippuunsa viritetty tuottavuus.

Kaukoidän kilpailulle ei kuitenkaan mahdettu mitään. Orimattilan tehtaaseen ostetut langat maksoivat enemmän kuin millä aasialaiset myivät valmiin paidan.

Kalliimpia hommia?

Teemmkö me suomalaiset niitä fiksumpia ja kalliimpia hommia, kännykkäpelien suunnittelua ja muuta sellaista?

Haastattelussa tuotantotalouden professori Paul Lillrank nostaa esiin mielenkiintoisen kysymyksen: missä muka on päätetty, että suomalaiset ovat herrakansaa, jonka ei täydy osallistua kilpailuun työn hinnasta.

Kilpailukyvyn vertailuissa Suomi keikkuu aina kärkisijoilla, silti tänne ei tule ulkomaisia investointeja.

Mitä amerikkalainen sijoittaja Todd Wiebuschilta tuumaa? Miksi Ruotsi onnistuu houkuttelemaan sijoituksia tuplasti enemmän kuin Suomi?

Kiinasta takaisin Suomeen

Kaukoidän ylivoima saattaa heiketä. Nähdään jo esimerkkejä siitä, miten tuotantoa tuodaan Aasiasta takaisin Eurooppaan.

Tukiainen vierailee Kempeleessä tutustumassa ledilamppuja valmistavaan yritykseen, joka siirsi tuotantonsa Kiinasta Suomeen. Laatu parani, ja asiakkaan tarpeisiin pystytään vastaamaan nyt nopeammin.

Roboteista apua

Tuotannon maailmankartta kokee vielä mullistuksen, kun robotit valtaavat valmistuksen. Robotin työ on saman hintaista joka paikassa.

"Suomessa puhutaan nyt paljon tuottavuuden parantamisesta – se onnistuisi roboteilla", sanoo tietokirjailija ja robotiikan lobbari Cristina Andersson. Kilpailijamaihin verrattuna Suomessa robotteja on nyt varsin vähän.

Studiopaneelissa Tukiaisen vieraina keskustelevat Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila, yrittäjä Pekka Kemppainen ja liiketalouden professori Saara Taalas.

Ohjelmasarja 8 myyttiä työstä penkoo yleisiä väittämiä suomalaisesta työelämästä. Moniko hokemista pitää paikkansa?

Sarjan tuottaa ITV Studios Finland. Yhteistyössä ovat mukana Yle, Suomalaisen työn liitto, TEM, Tekes ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Lisää sarjasta:
8 myyttiä työstä

Kommentit
  • Jouluisen gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.