Hyppää pääsisältöön

8 myyttiä työstä: "Yli 50-vuotiaat eivät saa työtä"

8 myyttiä työstä, yle tv1
Maaretta Tukiaisen haastattelema psykohistorioitsija Juha Siltala arvelee, että voimaa uhkuvan firman imagoon kaivataan nuoria triathlonisteja, ei kuolevaisuudesta muistuttavia työntekijänaamoja. 8 myyttiä työstä, yle tv1 8 myyttiä työstä

TV1 torstaina 4.8.2016 klo 22.00 - 23.00, uusinnat lauantaina 6.8. klo 15.50 ja keskiviikkona 10.8. klo 22.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Työelämän suuri kummallisuus on ikääntyvissä työntekijöissä. Poliitikot haluavat nostaa virallista eläkeikää entisestään, kun samaan aikaan työpaikoilla viisikymppiset kokevat, että heistä halutaan eroon.

Yleinen käsitys on, että työtön viisikymppinen ei enää työpaikkaa saa. Onko todella näin?

Imagoa varten triathlonisteja?

8 myyttiä työstä -sarjan juontaja Maaretta Tukiainen tapaa psykohistorioitsija Juha Siltalan, joka sanoo ikärasismin johtuvan kansainvälisestä ilmiöstä: työvoiman ylitarjonnasta.

Kiristyneessä kilpailussa pärjäävät vain vahvimmat yritykset. Voimaa uhkuvaan imagoon kaivataan nuoria triathlonisteja, ei sellaisia työntekijänaamoja, jotka muistuttavat kuolevaisuudesta.

Hollolassa Tukiainen pistäytyy kuljetusyrityksessä, joka on palkittu kilpailussa Suomen parhaasta 50+-työpaikasta. Kalustopäällikkö Esko Parikka palkattiin firmaan 55-vuotiaana. Nyt kuusikymppisenä hän toteaa tekevänsä työtään viisaammin kuin nuorempana. Yrityksen tiedottaja Tuija-Tiina Vallas sanoo ikääntyvien pitävän nykyään kunnostaankin huolta.

Nuoret työllistyvät helpommin

Tilastot tukevat käsitystä siitä, että ikääntyvä työllistyy heikommin kuin nuorempansa. Syytä voi etsiä työnantajista, mutta joskus myös viisikymppisistä itsestään. Työnhakijoina he haluaisivat pitää entisestä asemastaan ja palkastaan kiinni.

Parhaiten työnhaussa pärjäävät he, jotka osaavat joustaa, ajatella elämäänsä uudelleen. Tukiainen haastattelee entistä mainosvalokuvaajaa Mikko Pekkiä, joka päätti kouluttautua lähihoitajaksi.

Studiopaneelissa Tukiaisen kanssa keskustelevat poliitikko ja tutkija Osmo Soininvaara, viestintävastaava Päivi Mononen-Mikkilä ja liiketalouden professori Alf Rehn.

Ohjelmasarja 8 myyttiä työstä penkoo yleisiä väittämiä suomalaisesta työelämästä. Moniko hokemista pitää paikkansa?

Sarjan tuottaa ITV Studios Finland. Yhteistyössä ovat mukana Yle, Suomalaisen työn liitto, TEM, Tekes ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Lisää sarjasta:
8 myyttiä työstä

Kommentit