Hyppää pääsisältöön

8 myyttiä työstä: "Yritysten ahneus tekee työttömiä"

8 myyttiä työstä, yle tv1
Maaretta Tukiaisen haastattelema Aamos Vesaikko tietää miltä tuntuu, kun voittoa tuottava yritys laittaa väkeä pihalle. 8 myyttiä työstä, yle tv1 8 myyttiä työstä

TV1 torstaina 11.8.2016 klo 22.05 - 23.05, uusinnat lauantaina 13.8. klo 15.50 ja keskiviikkona 17.8. klo 22.40
Katsottavissa Yle Areenassa

"Jos firman palkkalistoilla pidetään henkilöitä yli todellisen tarpeen, se on varastamista. Siinä varastetaan omistajilta. Jos omistaja on eläkeyhtiö, siinä varastetaan eläkkeensaajilta", näin sanoo ammattisaneeraaja Olli Juvonen.

Tekeekö yritysten ahneus työttömiä? Tekee, mutta onko se väärin?

Juvosen väittämä saa tukea Etlan tutkimusjohtajalta Mika Malirannalta. Hänen mukaansa vain luova tuho nostaa Suomen taloussuosta. Yritysten pitäisi nyt uudistua tomerasti.

Voittoa tuottava yritys irtisanoo

8 myyttiä työstä -sarjassa haastatellaan luovan tuhon tielle joutuneita työntekijöitä. Sähkönsiirtoyhtiö Carunan taannoisessa rationalisoinnissa irtisanotut ovat katkeran oloisia. Voittoa tuottava yritys pani väkeä pihalle.

Viisikymppinen Heidi Auer sai lähtöpassit, kun pankki-vakuutus -konserni saneerasi. Auerille potku olivat onnenpotkut: hän sai tilaisuuden vaihtaa jo hieman leipäännyttävän työnsä uuteen ja innostavaan ammattiin, kun pääsi opiskelemaan vihersuunnittelijaksi.

Markkinatalous sanelee

Tekeekö yritysten ahneus työttömiä? Juontaja Maaretta Tukiainen kysyy tätä Hakaniemen torilla nuorelta kommunistilta Sippo Kähmiltä. Hän ei halua syyttää yrityksiä ja yrittäjiä. Markkinataloudessa niiden on pakko toimia kuten toimivat.

Studiopaneeli, jossa Tukiaisen johdolla keskustelevat bisnesenkeli Riku Asikainen, vasemmistoaktivisti Dan Koivulaakso ja liiketalouden professori Saara Taalas.

Ohjelmasarja 8 myyttiä työstä penkoo yleisiä väittämiä suomalaisesta työelämästä. Moniko hokemista pitää paikkansa?

Sarjan tuottaa ITV Studios Finland. Yhteistyössä ovat mukana Yle, Suomalaisen työn liitto, TEM, Tekes ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Lisää sarjasta:
8 myyttiä työstä

Kommentit