Hyppää pääsisältöön

Pakolaiskriisi nostaa Saksan äärioikeiston kannatusta

Poliisi valmistautuu äärioikeistolaisen Pegidan mielenosoitukseen pimenevässä illassa Saksan Dresdenissä
Vahvat poliisivoimat valmistautuvat äärioikeistolaisen Pegidan mielenosoitukseen Dresdenissä Poliisi valmistautuu äärioikeistolaisen Pegidan mielenosoitukseen pimenevässä illassa Saksan Dresdenissä Kuva: marko lönnqvist pakolaiskriisi

Joulun alla tavallisena maanantai-iltana Dresdenin vanhassa kaupungissa tunnelma on erikoinen. Neumarkt-aukiolla on paljon poliiseja mellakkavarusteissa ja itse aukio on pimeä, sillä historiallisen Frauenkirchen ulkovalaistus on kytketty pois päältä. Tuhansia ihmisiä saapuu paikalle. On alkamassa äärioikeistolaisen Pegida-liikkeen mielenosoitus.

Pegida on lyhennelmä saksankielisestä ilmauksesta Isänmaalliset eurooppalaiset islamisaatiota vastaan. Liike syntyi spontaanina kansanliikkeenä vähän yli vuosi sitten juuri Dresdenissä. Pienen piirin aktivismi muuttui lopulta tuhansien ihmisten joukkokokouksiksi.

Keväällä Pegidan kannatus oli jo hiipumassa, mutta Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi herätti mielenosoitukset uudelleen eloon. Saksassa on aina ollut marginaalisia ääriliikkeitä, mutta ne eivät ole saaneet suuria joukkoja liikkeelle. Nyt tilanne on toinen.

Äärioikeistolainen Pegida osoittaa mieltään Dresdenissä
Muukalaisvastaisen Pegidan mielenosoituksissa on paljon tavallisia dresdeniläisiä. Äärioikeistolainen Pegida osoittaa mieltään Dresdenissä Kuva: marko lönnqvist äärioikeisto. pakolaiskriisi

- Pegidan mielenosoituksissa on monenlaista väkeä. Järjestäjissä on äärioikeistolaisia ja myös uusnatseja. Mutta itse mielenosoituksissa on paljon tavallisia kaupunkilaisia. Se on huolestuttava ilmiö, sanoo äärioikeistoa tutkiva Fabian Wichmann Exit-Deutschland-kansalaisjärjestöstä.

Perinteinen oikeisto-vasemmisto jako on hävinnyt taka-alalle ja tilalle on tullut kantaväestö vastaan maahanmuuttajat -jako

Entisen Itä-Saksan Dresdenissä syntynyt Pegida on paljolti paikallinen ilmiö. Mutta samalla se on oire yleisemmästä suuntauksesta, joka näkyy eri puolilla Eurooppaa. Pakolaiskriisi on nostanut äärioikeistolaisten ja populististen liikkeiden ja puolueiden kannatusta.

Populistisia liikkeitä tutkiva Brysselin vapaan yliopiston professori Pascal Delwit selittää ilmiötä sillä, että perinteinen oikeisto-vasemmisto jako on hävinnyt taka-alalle ja tilalle on tullut kantaväestö vastaan maahanmuuttajat -jako.

Freedomus-järjestön vapaaehtoiset valmistavat ruokaa yhdessä pakolaisten kanssa Bersiilissä.
Saksassa monet vapaaehtoisjärjestöt auttavat pakolaisten vastaanottamisessa. Berliinissä Freedomus-liikkeen vapaaehtoiset järjestävät naapuritapaamisia, joissa paikalliset ja pakolaiset tutustuvat toisiinsa ruuanlaiton ja lautapelien avulla. Freedomus-järjestön vapaaehtoiset valmistavat ruokaa yhdessä pakolaisten kanssa Bersiilissä. Kuva: marko lönnqvist pakolaiskriisi

- Pakolaispolitiikan nouseminen keskustelunaiheeksi hyödyttää ylipäätään oikeistopuolueita, koska tämä ei ole vasemmiston teema. Se osaltaan vauhdittaa politiikan oikeistosiirtymää. Mutta samalla nousee äärioikeiston kannatus ja se on ongelma myös perinteisille liberaaleille oikeistopuolueille, sanoo Delwit.

Saksassa ei ole tähän saakka ollut merkittäviä populistisia puolueita. Nyt tilanne on muuttumassa. Jos muukalaisvastainen Pegida edustaa katuoppositiota, on myös puoluekentällä nyt säpinää. Euro-kriittisenä tunnettu pienpuolue AfD Vaihtoehto Saksalle on muuttanut agendaansa EU-kritiikistä selkeän pakolaisvastaiseksi.

AfD:n perustajajäseniin lukeutuva Alexander Gauland on itse entinen Merkelin puoluetoveri. Nyt pakolaismyönteinen liittokansleri on Gaulandin arkkivihollinen. Cottbussin pimeällä urheilukentällä viesti menee hyvin perille.

Merkelin pakolaiskriisiä kuvaavasta lauseesta Wir schaffen das, me hoidamme asian, on tullut vastustajille kirosana.

Myös AfD:n suosio on nousussa. Viime liittopäivävaaleissa vuonna 2013 se jäi 5 prosentin äänikynnyksen alle. Osavaltiovaaleissa äänikynnys on ylittynyt ja mielipidetutkimusten mukaan nyt puole pääsisi selvästi myös liittopäiville.

saksan liittopäivät työssä
Saksan liittopäivillä pakolaiskriisi on ollut kuuma puheenaihe saksan liittopäivät työssä Kuva: marko lönnqvist liittopäivät

Populistiset puolueet vaikuttavat politiikkaan, vaikka eivät vallassa olisikaan. Perinteiset valtapuolueet ovat taipuneet muuttamaan politiikkaansa monissa maissa. Saksalla yli kymmenen vuotta vakaan suosion saattelemana maata johtanut liiittokansleri Angela Merkel on kohdannut ankaraa arvostelua myös oman puoleensa sisällä. Saksa onkin nyttemmin kiristänyt pakolaispolitiikkaansa ja rajojen valvontaa on tiukennettu. Samalla turvapaikkaa ilman jääneiden palauttamista on ryhdytty nopeuttamaan.

Marko Lönnqvist

Artikkeli liittyy 14.1. esitettävään Ulkolinjaan: Rajojen Eurooppa - nähtävissä 30 päivää Yle Areenassa.

Lisää aiheesta:
Ulkolinja: Rajojen Eurooppa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua