Hyppää pääsisältöön

Rock-kameleontti David Bowien omaperäisyys näkyi hänen musiikkivideoillaan

Brittimuusikko David Bowie (1947–2016) oli aikansa populaarimusiikin omaperäisimpiä artisteja. Bowie aloitti uransa 1960-luvulla kevyellä popilla, josta kehittyi alkuvuosien glam rockin tunnetuimmaksi nimeksi. Teatraalisesta kimallemusiikista hän siirtyi nahkansa täysin luoneena mm. funkiin ja diskoon ja koetteli pop-musiikin rajoja uransa loppuun asti. Elävän arkiston koosteeseen on koottu Ylen ohjelmissa nähtyjä musiikkivideoita Bowien uran varrelta 1970-luvulta alkaen.

1970-luvun alussa menevien pop-muusikoiden harrasteena oli vetäistä raaka meikki naamaan, ennen kuin noustiin lavalle. Tärkeimpänä näistä pidettiin englantilaista David Bowieta.

”Hänen musiikissaan on sisältöä, joka menee paljon pitemmälle, kuin pelkkä pintajytä. Bowielle siirtyminen meikkirokkiin oli elinehto. Hän ei päässyt todelliselle huipulle pelkin musiikillisin ansioin, vaikka olisi sen hyvin ansainnutkin”, analysoi Iltatähden juontaja Jussi Raittinen vuonna 1973. Puheenvuoro toimi ohjelmassa alkusanoina Bowien The Jean Genie -kappaleen musiikkivideolle.

Kappale julkaistiin 1972 singlenä ja vuonna 1973 Bowien Aladdin Sane -albumilla. Aladdin oli Ziggy Stardustin ohessa Bowien glam rock -kauden alter ego. Molemmat lavahahmot muistetaan yliampuvasta puvustuksesta ja etenkin Aladdinin kasvoihin maalatusta ikonisesta salamasta. Bowie hyvästeli molemmat hahmonsa vuoden 1973 kesällä.

Vuonna 1980 Ylen Tuubi-ohjelman arkeologit olivat kaivaneet esiin tuolloin jo 8 vuotta vanhan musiikkivideon John, I’m Only Dancing. Ohjelman juontaja Heikki "Hector" Harma totesi tuolloin kappaleen esittelyssään, että ”kuultavasta musiikista on tarttunut melkoinen määrä tämän päivän rock-musiikkiin aineksia.”

Tuubissa kuultiin samana vuonna myös Bowien ajanmukaisempaa tuotantoa. Kappale Ashes to Ashes julkaistiin samana vuonna Bowien Scary Monsters (and Super Creeps) -levyllä.

Vuonna 1982 Tuubin juontajana toimi Leo Friman, joka esitteli Bowien Wild is the Wind -videon ylistävin saatesanoin: ”Viehättävä, peräti charmantti ja omaehtoinen musiikillinen älykkö David Bowie.” Kappale oli vuoden 1976 albumilta Station to Station. Frimanin mukaan balladimainen kappale jäi alkujaan Bowien funk-vaikutteisemman musiikin varjoon.

Lapikasta lattiaan, pojat ja tytöt. Let’s Dance!― Outi ”Ode” Popp vuonna 1983

Vuonna 1983 Bowie nostettiin jälleen Tuubissa esille, nyt ohjelman ”videodiskossa”.

”Kuka olisi uskonut, että vanha kunnon friikki, David Bowie, vielä vääntää viimeisillä voimillaan ehtaa tanssimusiikkia?” sanaili ohjelman juontaja Outi Popp. Kappaleena oli Let’s Dance, joka löytyi samana vuonna ilmestyneellä samannimiseltä albumilta. Bowie tosin oli albumin ilmestymisvuonna vasta 36-vuotias.

Elävän arkiston koosteen päättävät Bowien haastattelu ja musiikkivideo vuodelta 1996. Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa Bowie paljasti Anne Flinkkilälle eriväristen silmiensä salaisuuden. Musiikissaan hän tunnustautui eräänlaiseksi dokumentaristiksi. Haastattelu toteutettiin Bowien Suomen-vierailun yhteydessä. Samaan aikaan Bowie nousi myös Suomen viralliselle albumilistalle ja häneltä kuultiin Lista-ohjelmassa kappale Strangers When We Meet albumilta Outside.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto