Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai David Bowien (1947–2016) muistoksi

David Bowie -kollaasi
David Bowie -kollaasi Teemalauantai,david bowie

"Me kaikki olemme Bowien lapsia." Pet Shop Boysin twiitti maanantaina 11.1. kiteytti surevien fanien tunnot. Muistelemme yhdessä suurta taiteilijaa, kameleonttia ja tähtimiestä Teemalauantaissa 23.1. Ilta alkaa kello 21.00.

David Bowielle (8.1.1947–10.1.2016) omistetussa Teemalauantaissa esitetään kolme ohjelmaa: vuonna 2013 valmistunut hieno dokumentti David Bowien viisi vuotta sekä kaksi komeaa konserttitaltiointia, joiden välillä on 30 vuotta: A Reality Tour -kiertueelta Dublinista 2003 sekä Ziggy Stardust -hahmon jäähyväiskeikalta Lontoosta 1973.

Illan aluksi ja lopuksi nähdään Bowien uusimmat – viimeisiksi jääneet – musiikkivideot Lazarus ja Blackstar Lisäksi esitetään Bowien pitkän hiljaisuuden vuonna 2013 yllättäen päättänyt musiikkivideo Where Are We Now?.

Kuvat David Bowien musiikkivideoista Blackstar ja Lazarus.
David Bowie musiikkivideoissa Blackstar ja Lazarus. Kuvat David Bowien musiikkivideoista Blackstar ja Lazarus. Teemalauantai,blackstar

Klo 21.00 David Bowie: Lazarus (2016)

"Look up here, I’m in heaven..." David Bowien viimeiseksi musiikkivideoksi jäänyt Lazarus julkaistiin 7.1.2016, kolme päivää ennen Bowien kuolemaa. Videon ohjasi Johan Renck.

Klo 21.04 David Bowien viisi vuotta (David Bowie: Five Years, Britannia 2013)

Francis Whatelyn ohjaama dokumenttielokuva kertoo David Bowien (alkujaan David Jonesin) pitkästä ja monikasvoisesta urasta viiden tärkeän vuoden kautta. Ne valottavat Bowien yllätyksellisiä käänteitä ja muodonmuutoksia sekä hänen inspiraatiolähteitään. Kameleonttimaisen tähden nousu pop-ikoniksi liittyi jatkuvaan uuden etsimiseen.

Käännekohtien vuosina dokumentissa esitellään 1971, jolloin Bowie kehitti itselleen alter egon, kosmisen rocktähden nimeltä Ziggy Stardust, 1975, jolloin hän muuttui kokaiinikoukussa olevaksi jääkylmäksi soullaulajaksi nimeltään Thin White Duke ja näytteli muukalaista elokuvassa Mies toisesta maailmasta, taiteellisesti antoisan Berliinin-kauden huippu, Low'n ja Heroesin vuosi 1977, Scary Monstersin ja Ashes to Ashes -singlen vuosi 1980, sekä vuosi 1983, jolloin Bowie teki suurimpiin kaupallisiin menestyksiinsä kuuluneen singlen Let’s Dance ja lähti puoli vuotta kestäneelle Serious Moonlight -kiertueelle.

"Pidän itseäni keräilijänä, keräilen persoonallisuuksia ja ideoita", Bowie sanoi, "olen tarinankertoja." Hän toisti haastatteluissa ettei ole rocktähti, hän vain käyttää rockia välineenään. Bowie oli kulttiartisti josta tuli supertähti.

Dokumentissa on mukana monien Bowien keskeisten työtoverien avomielisiä haastatteluja, ennennäkemätöntä arkistomateriaalia sekä tietysti upeaa musiikkia. Haastateltavina ovat muun muassa Tony Visconti, Brian Eno, Robert Fripp, Rick Wakeman, Nile Rodgers, Carlos Alomar, Dennis Davis, Earl Slick ja Mike Garson. Ääneen pääsevät myös kriitikot ja tutkijat. Esimerkiksi kulttuurikriitikko Camille Paglia hehkuttaa Ziggy Stardustin ilmestyskirjamaista vaikutusta 1970-luvun alussa.

Klo 22.05 David Bowie: A Reality Tour (Britannia 2004)

David Bowie esittää Point Depotissa Dublinissa marraskuussa 2003 taltioiduilla kahdella keikalla kattavan kokoelman suurimpia hittejään pitkän uransa varrelta. Keikat olivat osa menestyksekästä Reality-kiertuetta. Konserttitaltioinnissa kuullaan mm. Rebel Rebel, Ashes to Ashes, The Man Who Sold the World, Changes, Ziggy Stardust, Fame, Under Pressure, Heroes, Five Years ja Hang on to Yourself.

Klo 23.03 David Bowie: Where Are We Now? (2013)

David Bowien 66-vuotispäivänä 8.1.2013 yllättäen julkaistun, Bowien Berliinin-vuosia muistelevan musiikkivideon ohjasi videotaiteilija Tony Oursler.

Klo 23.08 Ziggy Stardust – The Director’s Cut (Britannia 1973)

Dokumentaristi D.A. Pennebaker kuvasi David Bowien Ziggy Stardust & The Spiders from Mars -konsertin Lontoon Hammersmith Odeonissa 3. heinäkuuta 1973, kun Ziggy/Bowie järkytti yleisöä (ja bändiä) ilmoittamalla jättävänsä konserttilavat. Bowien yhtyeessä soittavat Mick Ronson, Trevor Bolder ja Mick Woodmansey. Nyt nähdään Pennebakerin myöhemmin työstämä, uudelleen masteroitu ja leikattu dokumenttielokuva tuosta legendaarisesta konsertista, joka jäi Ziggy-hahmon viimeiseksi esiintymiseksi. Dokumentissa kuullaan muun muassa kappaleet Space Oddity, All the Young Dudes, Suffragette City, Time ja Rock 'n' Roll Suicide sekä Bowien tulkinnat Lou Reedin laulusta White Light / White Heat ja Jacques Brelin laulusta My Death.

Klo 0.34 David Bowie: Blackstar (2015)

"I'm a blackstar, I'm a star's star..." David Bowien kymmenminuuttinen surrealistinen musiikkivideo Blackstar julkaistiin 19.11.2015. Videon ohjasi Johan Renck.

Kuva David Bowien videosta Ashes to Ashes
Ashes to Ashes. R.I.P. David Bowie. Kuva David Bowien videosta Ashes to Ashes video killed the radio star

"Me kaikki olemme Bowien lapsia”:
Teemalauantain joukkoistettu soittolista 23.1.2016

Teeman katsojien kokoama Bowie-soittolista.

David Bowien viisi vuotta, A Reality Tour ja Ziggy Stardust ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.
Ohjelmat on aiemmin esitetty Teemalauantaissa syyskuussa 2013.

Artikkelia on muokattu 15.1.2016 (Lazarus ja Blackstar lisätty Teemalauantain ohjelmaan) & 21.1.2016 (Where Are We Now? lisätty) & 22.1.2016 (Bowie-soittolista lisätty).

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa