Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ylen tehtävä on palvella kaikkia

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen, Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien kolumnissa kysytään, unohtaako Yle vanhukset. Strategiajohtaja Gunilla Ohlsin vastaus on julkaistu Karjalaisessa 10.1.2016.

Heikki Kärki kysyy Antenni-kolumnissaan 2.1. unohtaako Yle vanhukset. Vastaus on ei. Ylelle on toki tärkeää tavoittaa nuoria yleisöjä, mutta yhtä tärkeää on, että vanhemmat ikäpolvet ovat tyytyväisiä.

Yle on koko kansan Yle. Yle haluaa monipuolisella tarjonnallaan tavoittaa kaikki suomalaiset, iästä, varallisuudesta, harrastuksista ja asuinpaikasta riippumatta.

Ylen palveluiden käyttäjät ovat tutkimusten mukaan selvästi vanhempia kuin muilla medioilla. Yle tavoittaa huomattavasti paremmin vanhemmat ikäryhmät kun nuoret. Yle tavoittaa käytännössä lähes kaikki yli 60 vuotiaat suomalaiset.

Ikäryhmissä 15–44 Ylen päivätavoittavuus on alhaisempi; televisio tavoittaa heistä 73 ja radio 37 prosenttia. Nuorten tavoittamisessa Yle yltää suurin piirtein samoihin lukuihin kuin MTV3 ja Nelonen, mutta vanhemmissa ikäryhmissä Yle on tavoittavuudessa ylivoimainen. Tämä koskee myös verkkopalveluiden käyttöä.

Nettipalvelujen suosio kasvaa myös vanhemmissa ikäryhmissä. Kaikissa ikäryhmissä uudet palvelut kuten Netflix, Spotify jne haastavat perinteistä mediankäytöä. Vanhempi väestö googlettaa ja on Facebookissa, ja he myös käyttävät nuorempia enemmän Yle Areenaa. Tv-kanavia katsotaan koko ajan enemmän myös Areenan kautta.

Uutis- ja ajankohtaisohjelmat sekä televisiossa että radiossa ovat edelleen kaikkien katsotuimpia ja kuunnelluimpia ohjelmia ja nimenomaan varttuneen väestön osuudet ovat suurimpia.

Yle ei hylkää senioreita. Mutta Yle on myös nuorille. Nuorten tavoittaminen on haaste kaikille perinteisille mediayhtiöille, siksi se painottuu strategiateksteissä. Yle ei voi eikä halua jättää nuoria pelkästään muiden medioiden varaan. Julkisen palvelun tehtävä on palvella kaikkia – iästä riippumatta.

Gunilla Ohls
strategiajohtaja, Yle