Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Muukalaisia kylässä

dokumenttiprojekti: muukalaisia kylässä, yle tv1
Kash joutui pakenemaan kotimaastaan mielipiteidensä takia. dokumenttiprojekti: muukalaisia kylässä, yle tv1 dokumenttiprojekti: muukalaisia kylässä

TV1 maanantaina 18.1.2016 klo 21.30 - 22.22, uusinta lauantaina 23.1. 12.35
Yle Areenassa 30 päivää

Euroopassa on käynnissä valtava muuttoliike. Pieni Evitskogin kylä Kirkkonummella kasvoi yhdessä päivässä 300 uudella asukkaalla, kun kylässä avattiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Uudet asukkaat olivat kaikki miehiä. Miten kyläyhteisö otti kaukaa tulleet vieraat vastaan? Ohjaaja Peter Wallenius seurasi vastaanottokeskuksen elämää heti alusta lähtien kolmen kuukauden ajan.

Ongelmista puhutaan

Muukalaisia kylässä -dokumentissa ääneen pääsevät niin kyläyhteisön edustajat, turvapaikanhakijat kuin vastaanottokeskuksen henkilökunta. Mikä kyläläisiä huolestuttaa, mikä pelottaa?

Entä pakolaiset itse? Kiristyvätkö eri kulttuureista tulleiden pakolaisten keskinäiset suhteet, kun heidät asutetaan keskelle metsää?

Vastaanottokeskusta johtaa eläkkeeltä hätäkutsun saanut Veikko Pyykkönen. Pitkän kokemuksen avulla Veikko paimentaa "poikiaan" lempeän rehtorin tapaan. Ongelmat ratkotaan puhumalla suoraan ja mutkattomasti, ei haukkumalla tai rankaisemalla.

Dokumenttiprojekti: Muukalaisia kylässä
Dokumenttiprojekti: Muukalaisia kylässä dokumenttiprojekti: muukalaisia kylässä

Iloa ja surua

Elämä vastaanottokeskuksessa ei ole pelkkää paistetta. Aina ei suomalainen ruokakulttuuri miellytä, tekemisen puute ja ilmasto tekevät kepposia.

Raskainta on odottelu, epätietoisuus tulevasta ja pelko kielteisestä turvapaikkapäätöksestä.

Osa turvapaikanhakijoista saattaa olla ensimmäistä kertaa poissa kotoaan, perheestään ja ystävistään. Tunteenpurkauksilta ei vältytä, kahnauksia eri kansallisuuksien välillä, varkauksia ja uhkaavia tilanteita riittää.

Mutta toki iloakin on mukana, yhdessä tekemistä, jalkapalloa, mölkkyä ja uuden kielen opiskelua. Toisia tuetaan, kannustetaan ja lohdutetaan.

dokumenttiprojekti: muukalaisia kylässä, yle tv1
dokumenttiprojekti: muukalaisia kylässä, yle tv1 Kuva: Muhammed uskoo, että hän voi elää turvallisesti Suomessa. dokumenttiprojekti: muukalaisia kylässä

Muuttotulva yllättänyt

Ennennäkemätön muuttotulva on yllättänyt maahanmuutosta vastaavat viranomaiset, poliisin ja kansan. Vastaanottokeskukset täyttyvät, kansa hämmästelee ja viranomaisilta on loppua resurssit.

Vuoden 2015 ensimmäisen puoliskon aikana Suomeen saapui 2642 turvapaikanhakijaa. Heinäkuussa turvapaikanhakijoita oli 1479, mutta syyskuussa peräti 10 836. Ruuhkan takia uusia vastaanottokeskuksia on avattu kiireellä ja henkilökuntaa rekrytoitu nopeasti.

Tuotanto: Yle 2016. HD

Kommentit
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.