Hyppää pääsisältöön

Musta Tähti. David Bowie 1947-2016

David Bowie 1987
David Bowie 1987 Kuva: EPA/CHRIS HOFFMANN david bowie

David Bowie jätti jättiläisen jalanjäljen populaarikulttuurin universumiin. Starman paloi parrasvalojen kuumuudessa mustaksi tähdeksi, joka jää hehkumaan popmusiikin ja taiteen välitilassa haastavaa valoaan. Bowie oli jatkuva muutostila. Kipinän hehku ulottuu 1960-luvulta 2010-luvulle ja tulee jatkamaan vaikutteiden antamista pitkälle huomiseen.

David Bowie ei ollut vain tyylikameleontti. Hän oli myös genrekameleontti. Bowiella oli poikkeuksellinen kyky säveltää, sanoittaa, sovittaa, tuottaa musiikkia, joka tavoitti jotakin olennaista oman aikansa hengestä. Hän oli tutkimusmatkailija, joka sukelsi eri musiikkityylien virtoihin, sähköisti niitä omalla oudolla charmillaan ja loi uusia hybridejä. Musiikillisten roolihahmojensa kautta Bowie oli varjoissa elämään joutuvien vapauttaja. Hän rikkoi seksuaalisia genrerajoja, herätti keskustelua. Keitä me olemme? Miksi? Mitä meistä voisi tulla?

Bowie oli varjoissa elämään joutuvien vapauttaja.

Bowiella oli häkellyttävä ääni, tai monta eri ääntä ja myös taju osata käyttää niitä eri yhteyksissä. Ääni oli instrumentti. Se ulottui syvästä murinasta suden huutoon. Se oli pehmeä ja kova, lämmin ja elektroninen. Levytyksissä lauluraitoja saattoi olla lukuisia päällekkäin ja vastakkain.

Bowie oli mesenaatti ja kuraattori. Hän nosti artisteja parrasvaloihin ja uuteen nousun: Iggy Pop, Lou Reed, Mott The Hoople. Hän teki levyilleen cover-versioita diggaamiensa artistien kappaleista. Hän kertoi mediassa innostuksestaan uusiin artisteihin.

David Bowie oli konseptuaalisuuden suunnannäyttäjiä. Surrealisti. Kiinnostavien kappaleiden alla oli usein pohjavirtaa, jota ilmankin pysyi tyytyväisenä, mutta jos lähti seuraamaan musiikissa ja teksteissä olleita pieniä koukkuja, päätyi uusien kysymysten äärelle. Bowie tunsi historian, elokuvan, kuvataiteen, sarjakuvan, tanssin, pantomiimin, teatterin. Näistä kaikista hän sirotteli musiikkiinsa tähtipölyä. Bowie tunnettiin eloisana ja sivistyneenä keskustelijana, joka innoitti kumppaneitaan löytöihin.

Salaperäisen 10 vuoden hiljaisuuden jälkeen 2013, Bowie julkaisi suurena yllätyksenä 66-vuotissyntymäpäivänään Where Are We Now -singlen. Hauras ääni kuulosti siltä, kuin olisi jättämässä lopullisia jäähyväisiä.

Laulua seurannut The Next Day -albumi kuulosti kuin Bowie tykittäisi elämänsä kunnossa, kaikkine äänineen ja demoneineen. Hän haastoi meidät jälleen.

Bowien loppukiri oli kunniakas. The Next Day ja sen jännittävä perillinen, 8.1.2016 julkaistu Black Star -albumi veivät konseptuaalisuuden entistäkin pitemmälle. The Next Dayn erikoispainokseen kuulija sai piirtää tai kirjoittaa itsensä. Kansikuva appsiin kokija sai liittää oman kuvansa. Artisti peilasi aikaansa ja historiaa, mutta ei antanut yhtään lausuntoa tai suuresti himoittua haastattelua. Ei esiintynyt. Sairaudesta ei kerrottu julkisuuteen. Hänen viestinsä oli musiikki, videot, valokuvat ja levynkannet. Ne selittäköön itsensä tai jääköön ikuisiksi mysteereiksi.

Kommentit