Hyppää pääsisältöön

Piika, tsuppari, talonmies, kuppari - etsimme tarinoita kadonneista ammateista

Poika tankkaa mustavalkokuvassa kuorma-autoa.
Huoltamojen bensapumpuilta alkoi aikanaan monen miehen työura. Poika tankkaa mustavalkokuvassa kuorma-autoa. Kuva: Erkki Suonio bensapumppu

Muutamassa vuosikymmenessä monet ammatit ovat joko tyystin kuolleet tai kuihtuneet lähes olemattomiin.

Näin on käynyt esimerkiksi metsureille, jotka monitoimikoneet ovat ajaneet lähes sukupuuttoon. Kato on käynyt nopeasti. Vielä 80-luvun alussa metsätaloudessa työskenteli yli 63 000 henkilöä, suurin osa heistä kaatoi puita metsureina. Pari vuotta sitten Suomessa oli enää 505 päätoimista metsuria.

Muita kadonneita tai kuihtuneita ammatteja ovat esimerkiksi bensa-asemien letkupojat, kauppojen tsupparit ja sihteerit. Takana ovat ne ajat, jolloin ovelta ovelle myyjä kolkutteli kylillä kaupittelemassa pölynimuria tai tietokirjasarjaa.

Olemme tekemässä juttusarjaa kadonneista tai kuihtuneista ammateista. Oletko sinä hankkinut ensimmäiset roposi tsupparina? Olitko tietokirjakauppiaana täysi ässä? Muistatko keskusneitien turinat ennen kuin puhelinkeskukset automatisoitiin? Olisitko valmis kertomaan tarinasi myös muille?

Auta meitä jutunteossa. Kerro tarinasi alle tai meilitse osoitteella marko.pulkkinen@yle.fi .

Työ tekijäänsä kiittää, samoin me.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän