Hyppää pääsisältöön

Rahaa voi hankkia lisää, aikaa ei

Moni haaveilee äkkirikastumisesta, lottovoitosta tai Amerikan sedän yllätysperinnöstä, mutta ymmärtää samalla haaveidensa epärealistisen luonteen – lottovoiton todennäköisyys on 0,0000065 % ja tuntemattoman Amerikan sedänkin ilmaantuminen lienee samaa luokkaa.

Samaan aikaan yhä useampi kokee elämänsä rikastuvan enemmän muiden arvojen kuin rahan kautta. Puhutaan paljon hidastamisesta, leppoistamisesta, kotoilusta ja downshiftaamisesta, jotka kaikki tuovat elämään sellaista sisältöä ja merkitystä, mikä ei ole rahalla mitattavissa.

Rikkaudeksi voidaan ajatella esimerkiksi se, että voi itse vapaasti päättää omasta ajankäytöstään tai että saa tehdä työkseen jotain sellaista, mitä rakastaa. Henkistä pääomaa ei ole sidottu korkoindeksiin.

Miten rikkaus määritellään?

Rikkaudesta ei ole yleispätevää määritelmää, vaan sen määrittely tapahtuu yleensä suhteessa ympäröivään yhteisöön. Esimerkiksi vaurain sadasosa kansasta on kiistatta rikkaita. Toisaalta Suomessa rikkain prosentti kansalaisista on varallisuudella mitattuna pikkutekijöitä rikkaimpiin amerikkalaisiin verrattuna.

Rahalla saa kaikkea?

Rahalla saa kaikkea, sanotaan. Ei, se ei ole totta. Voi ostaa ruokaa, mutta ei ruokahalua; lääkettä, mutta ei terveyttä; pehmeän vuoteen, mutta ei unta; tietoa, mutta ei älyä; pintakiiltoa, mutta ei hyvinvointia; huvia, mutta ei mielihyvää; tuttuja, mutta ei ystävyyttä; palvelijoita, mutta ei uskollisuutta; harmaat hiukset, mutta ei kunniaa; rauhallisia päiviä, mutta ei rauhaa. Rahalla saa kaiken kuoren. Vaan ei sisältöä. Sitä ei rahalla saa.
- Kirjailija Arne Garborg

Erään teorian mukaan rikkaaksi voidaan luokitella ainakin sellainen henkilö, joka voi elättää itsensä pääomansa tuotolla. Pääoma ei kulu, vaan osa tuotosta palaa kasvattamaan pääomaa vähintään vuosittaisen inflaation verran. Toisin sanoen rikkaan elämä ei kuluta varallisuutta, vaan sallii sen kasvavan.

Maailmanlaajuisessa mittakaavassa suomalaisesta tekee varakkaan jo omistusasunto ja muu kiinteä omaisuus kuten auto ja kesämökki. Moni mieltää varakkaaksi tai ainakin hyvätuloiseksi ihmisen, jolla on varaa ostaa hyvinvointi-, terveys- ja kauneuspalveluita, kustantaa lastensa kalliit harrastukset tai vaikkapa matkustella useita kertoja vuodessa. Myös velattomuus lisää vaurauden tunnetta.

“Eihän se ole miljonäärin elämään verrattavaa, mutta itse ajattelen rikastuvani ehkä 10 vuoden sisään, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Siinä ajassa olen maksanut pois mökki- ja asuntovelan ja jos olen edelleen samapalkkaisessa työssä, niin se osuus palkasta, millä nyt lyhennän velkaa, jää omaan käyttöön. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että voin ostaa esimerkiksi business-luokan lentoliput. Ei ehkä ihan joka lennolle, mutta halutessani silloin tällöin kuitenkin.“

Näin totesi eräs naispuolinen tuttavani asiasta keskustellessamme. Tähän mielipiteeseen samastuu varmasti suuri osa suomalaisista keskiluokan palkansaajista. Säästöpankin kesällä 2015 teettämän “Raha, aika ja hyvä elämä” –kyselyn mukaan 28 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että asuntolainan lyhentäminen on paras tapa vaurastua. Kyselyyn vastasi yli 12 000 suomalaista.

Varakkuuden yhtälössä pienituloisuus ja köyhyys asetetaan usein harhaanjohtavasti samalle viivalle. Ratkaisevaa on se, miten suhteuttaa oman kulutuksen tuloihinsa.

Tekeekö rikkaus onnelliseksi?

Onnellisuuden taloustiede (Happiness economics) keskittyy tutkimaan rahan vaikutusta elämänlaatuun taloustieteellisin ja psykologisin menetelmin. Tutkimusten mukaan rahan merkitys pienenee suhteessa tulotasoon. Elintason nousu lisää onnellisuutta eniten köyhyysrajalla elävien ja matalapalkkaisten keskuudessa. Rikkaiden lisävaurastuminen ei enää merkittävästi lisää heidän onnellisuuttaan. Toisaalta onnellisuus on aina subjektiivinen kokemus ja siten hankalasti mitattavissa.

Elintason nousu lisää onnellisuutta eniten köyhyysrajalla elävien ja matalapalkkaisten keskuudessa.

Melko varmasti voidaan kuitenkin väittää, että rahan luoma taloudellinen turvallisuuden tunne vapauttaa resursseja ja mahdollistaa elämänlaadun rikastuttamisen muilla osa-alueilla, esimerkiksi hyvinvoinnin, itsensä kehittämisen ja sosiaalisten suhteiden saralla. Resurssien vapautumisen kautta ihminen voi kokea päättävänsä aiempaa enemmän omasta elämästään, mikä korreloi onnellisuuden tunteen kanssa.

Kun elämä on runsasta ja tasapainoista, ja ihminen pääsee toteuttamaan itselleen merkityksellisiä asioita, voi sen sanoa olevan myös rikasta ja onnellista.

Ajan ja rahan suhde

Yleisenä ihanteena pidetään ajatusta, että raha on väline eikä päämäärä. Todellisuudessa käyttäydymme usein juuri päinvastaisesti ja mikä huolestuttavampaa, annamme rahan määritellä ihmisyytemme, omamme tai muiden, arvoa.

Toisin kuin raha, aika on lähes ainoa mitattavissa oleva pääoma, jota meillä kaikilla on lähtökohtaisesti yhtä paljon. Siihen, miten ja mihin yksilö aikansa käyttää, vaikuttavat toki monet sisäiset ja ulkoiset tekijät, useat niistä yksilön omasta tahdosta riippumattomina.

Aika on arvokkaampaa kuin raha. Rahaa voi hankkia lisää, mutta aikaa ei.― Jim Rohn

Työn tekemisellä on aina jonkinlainen suhde aikaan. Työsuhde määritellään toiminnaksi, jossa työntekijä vaihtaa omaa aikaansa siitä sovittuun korvaukseen. Säästöpankin kyselyyn vastanneista 27 prosenttia vähentäisi työntekoa, jos heidän ei tarvitsisi välittää lainkaan rahan riittämisestä. Monille oma aika on rahaa kovemmassa kurssissa elämän suurilla valuuttamarkkinoilla - ja voi johtaa mullistaviinkin muutoksiin heidän elämässään.

Herää myös kysymys: jos aika on rahaa, niin onko kiire köyhyyttä?

Omaisuuden kasvattaminen vie aikaa jopa vuosia, mutta sen voi menettää yhdessä pienessä hetkessä. Kukaan meistä ei vie rahaa mukanaan hautaan. Tuntuu lohdulliselta ajatella, että vauraus asuu hetkissä. Se saa uskomaan, että minulla on jo kaikki mitä tarvitsen, tässä ja nyt.

8 myyttiä työstä -sivustolla julkaistaan ohjelmasarjan kunkin jakson aihepiiriä taustoittava artikkeli. Juttujen tekijät ovat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat Taika Dahlbom, Ninni Hakala, Tanja Lupari ja Tuomas Pulsa. He tutkailevat suomalaiseen työelämään liittyviä hokemia ja käsityksiä omista lähtökohdistaan, joita leimaa yhtä aikaa niin digitaalisuuden murros, kova kilpailu ihmisten ajasta, yhteiskunnallisen keskustelun ääripäistyminen kuin uudenlaiset työsuhteetkin.

Kommentit