Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Suomi on monotoninen kieli

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Fonetiikan professori Martti Vainio korostaa, että Suomi on puhemelodialtaan monipuolinen kieli.

Puheen rytmiä, melodiaa ja painotusta tutkineen Vainion mukaan suomi on kaikkea muuta kuin monotoninen kieli. Monotonisuus kielessä tarkoittaisi sitä, että kieli olisi kokonaan vailla intonaatiota. Tällöin ihmisen puheen perustaajuus eli äänihuulten värähtely, ei vaihtelisi tavusta, sanasta ja ilmauksesta toiseen. Näin ei kuitenkaan ole.

Esimerkiksi Vainion videolla puhumat lauseet vaihtelevat kaikki puhemelodialtaan noin oktaavin verran. Oktaavi tarkoittaa puheen taajuuden kaksinkertaistumista tai puolittumista.

– Tieteellisesti ei ole koskaan ollutkaan kiinnostavaa, onko meillä intonaatiota, vaan minkälaista se on. Eroaako se esimerkiksi englannin puhujien intonaatiosta? Toimimmeko samalla tavalla, kun korostamme jotain sanaa?

Vainion tutkimuksen mukaan toimimme juuri kuten englannin tai esimerkiksi mandariinikiinan puhujat. Nostamme ilmauksen perustaajuutta, kun haluamme korostaa jotain sanaa. Jos haluamme korostaa, että menemmä juuri laivalla Ruotsiin, korostamme intonaatiolla sanaa laiva. Kun taas haluamme korostaa matkan kohdetta, nostamme sanan Ruotsi taajuutta.

Katso video artikkelin yläpuolella!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua