Hyppää pääsisältöön

Vaihto-oppilaalle korvauksia surkeasta Kanada-vuodesta

Salla Rautiola.
Salla Rautiola. Kuva: Yle, MOT vaihto-oppilaat

Kanadassa vaihto-oppilaana ollut Salla Rautiola saa kaksi vuotta kestäneen oikeusprosessin jälkeen 6505 euroa vahingonkorvauksia STS-yritykseltä asioiden laiminlyömisestä ja perusteettomasta erottamisesta. Helsingin käräjäoikeuden vuoden takainen päätös tuli voimaan joulukuussa 2015 kun Rautiola veti pois kanteensa hovioikeudesta.

MOT kertoi syksyllä 2013 Salla Rautiolan ja muiden suomalaisnuorten painajaismaisista olosuhteista kanadalaisten ja yhdysvaltalaisten isäntäperheiden luona ja vaikeista riidoista vaihto-oppilaita välittävien yritysten kanssa ohjelmassa Vaihto-oppilas heitteillä.

Ohjelmassa muun muassa näytettiin valokuvia likaisesta kanadalaiskodista, jossa Rautiola sai vaikeita allergisia reaktioita, hengitysvaikeuksia ja ihottumaa. Rautiolan perhe oli etukäteen kertonut STS:lle, että Rautiola on allerginen. Rautiola ei saanut lääkäriapua, vaikka hän pyysi sitä sekä isäntäperheeltä että STS:n edustajilta.

"Oli järkytys nähdä ne kuvat ja tietoisuus siitä, että STS:llä oli aikomus asuttaa tytärtämme 10 kuukauden ajan tämmöisissä olosuhteissa," Sallan äiti Marjo Rautiala kertoi MOT:n haastattelussa. ”Jos jotenkin pitäisi kuvailla, niin sanoisin, että lähinnä sikolätti,” Marjo Rautiala sanoi.

Ensimmäisen kodin jälkeen, 17-vuotias tyttö siirrettiin toiseen kotiin, jossa oli koiria ja jossa omistaja tupakoi sisällä. Viiden kuukauden jälkeen STS keskeytti Salla Rautiolan vaihto-oppilas ohjelman ja passitti hänet yllättäen takaisin Suomeen.
Kyseisen MOT-ohjelman voi katsoa Yle Areenasta.

Muokattu: lisätty tekstiin korvaussumma. MK klo 14:39
Muokattu: korvaussummaa korotettu uuden tiedon pohjalta
.