Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

6 näppärää mobiilisovellusta sujuvampaan arkeen

Käsi jossa älypuhelin ja sovellusikoneja, grafiikka
Käsi jossa älypuhelin ja sovellusikoneja, grafiikka Kuva: Shutterstock/cmgirl mobiilisovellukset

Mobiililaitteet ovat tehokkaita pieniä tietokoneita, joilla voi jo ratkaista isommankin koululaisen laskutehtäviä. Nykyisin mobiilikäyttöjärjestelmät ovat myös niin joustavia, että niiden toimintoja pystyy muokkaamaan mieleisekseen esimerkiksi vaihtamalla näppäimistöä tai estämällä mainoksia.

Swiftkey tarjoaa toisenlaisen näppäimistön

swiftkey
Jos perinteinen näppäimistö ei tunnu hyvältä, sen voi vaihtaa toiseen. swiftkey swiftkey

Monet ihmiset arvostelevat puhelimien virtuaalisia näppäimistöjä huonoiksi. Yleensä syitä on kaksi. He eivät osaa kirjoittaa sillä yhtä nopeasti, koska fyysistä tuntumaa ei ole tai näppäimistö on aseteltu jotenkin väärin. Virtuaalista näppäimistöä ei voi vaihtaa fyysiseksi millään, mutta onneksi niitä pystyy muokkaamaan.

Yksi parhaimmista on näppäimistösovellus nimeltään Swiftkey. Kun perinteisesti sanoja kirjoitetaan napauttamalla yksittäisiä kirjaimia, Swiftkeyn avulla sormea voi ikään kuin liu’uttaa oikeiden kirjaimien päällä nostamatta sitä välillä pois. Harjoittelua se vaatii niin kuin kaikessa, mutta pian kirjoittaminen onnistuu huomattavasti nopeammin.

Swiftkey myös oppii. Mitä enemmän sitä käyttää, sitä paremmin se oppii käyttäjän kirjoitustyylistä ennakoimaan sanoja ja tarjoamaan vaihtoehtoja visuaalisesti näppäimistön yläpuolella. Suomi on yksi tuetuista kielistä.

Swiftkeyn voi ladata ilmaiseksi Androidille ja iOS:lle. Näppäimistön ulkoasua voi muokata sovelluksen sisäisten ostojen avulla.

F-Secure adblocker poistaa mainokset ja nopeuttaa surffailua

fsecure adblocker
Kotimainen adblocker estää ärsyttävät mainokset mobiilissakin. fsecure adblocker fsecure adblocker

Kotimaisen F-Securen adblocker on oiva apu estämään ruudulle tunkevat mainokset iPhonessa ja iPadissa. Tietokoneissa ja Android-laitteissa nettisivujen mainoksia estävät ohjelmat, ns. adblockerit, ovat olleet arkipäivää jo kauan, mutta iOS:ssä tällaista ominaisuutta ei ole ollut ennen kuin nyt uusimmassa iOS9:ssä.

Ilmainen F-Secure adblocker on helppokäyttöinen ja toimiva. Se selvästi suodattaa turhia ja selailua hidastavia mainoksia. Osassa sivuja ero latausaikaan on huomattava.

Eikä siinä kaikki. Jos käytössä ei ole rajatonta datapakettia, on bittien määrällä tietysti merkitystä ja adblocker vähentää ladattavan datan määrää.

Adblocker toimii kuten selaimen lisäosat tietokoneessa. Kun sovellus on ladattu, alkaa adblocker valvoa Safari-selaimen liikennettä. Se osaa myös suodattaa muiden sovellusten käyttämää Safari View -selainnäkymää, mutta ei estä sovellusten sisäisiä mainoksia muuten.

F-Secure adblocker on ladattavissa ilmaiseksi iOS:lle.

PhotoMath neuvoo vaikeissakin matematiikanläksyissä

photomath
Vaikeita laskuja voi ratkaista visuaalisesti kännykällä. photomath photomath

Matemaattiset kaavat saavat ainakin allekirjoittaneen karvat pystyyn. Onneksi apuun tulee PhotoMath-sovellus, jonka ideana on ratkaista laskutoimitukset niin, että puhelimen kamera suunnataan yksinkertaisesti kohti kaavaa. Vastaus ilmestyy ruutuun hetkessä. Sen avulla voi tietenkin elvistellä osaamistaan, mutta myös oikeasti opetella ja harjoitella.

Tekstin ja kirjainten pitää olla selkeitä painokirjaimia, sillä käsin kirjoitettuja laskutoimituksia se ei osaa tulkita. PhotoMath on hämmästyttävän nopea ja yllättävän toimiva. Mainiota siinä on se, että PhotoMath näyttää myös yhtälön ratkaisun välivaiheet, ei ainoastaan vastausta. Sanallisiin tehtäviin sekään ei pysty, joten koululaisten pitää myös oppia itse. Hittolainen.

PhotoMath on ladattavissa iOS:lle ja Androidille ilmaiseksi.

Tunnelbear turvaa selustasi verkossa

tunnelbear uusi
Tunnelbearin avulla voi estää urkintaa ja käyttää vaikka amerikkalaisia palveluja. tunnelbear uusi tunnelbear uusi

Verkossa liikkujaa seurataan monella tavalla, eivätkä kaikki niistä ole välttämättä harmittomia. Jos mobiililaitteella haluaa surffailla esimerkiksi kahviloiden, kirjastojen ja muiden julkisten paikkojen avoimissa wlan-verkoissa ilman huolta, yksi mahdollinen tapa on käyttää Tunnelbearin kaltaista sovellusta.

Ideana on pitää käyttäjän surffailu salattuna niin, että kukaan ei tiedä mistä liikenne tulee ja minne se menee. Sen lisäksi, että tämä salaa vaikkapa sähköpostit, pankkiasiat ja perussurffailun, hyödyttää Tunnelbearin käyttö myös muuten. Sen avulla pystyy käyttämään palveluja, jotka on suljettu maantieteellisen rajauksen perusteella. Näin esimerkiksi vain amerikkalaisille tarkoitetut palvelut toimivat myös mobiililaitteissa.

Tunnelbearin voi ladata ilmaiseksi Androidille ja iOS:lle. Kuukaudessa voi tehdä maksutta 500 megatavun edestä verkkoliikennettä, suuremmista määristä pitää maksaa. Se käy näppärästi sovelluksen sisäisillä ostoilla ja erilaisia vaihtoehtoja on lukuisia.

Slack helpottaa keskustelua porukassa

slack
Keskustelu tiimin tai harrastajaporukan kesken onnistuu mainiosti Slackilla. slack slack

Yksi vuoden loppupuoliskon hehkutetuimpia palveluja - ainakin it-ihmisten keskuudessa - on ollut Slack. Se on reaaliaikainen keskustelupalvelu, joka perustuu kanaviin ja niiden käyttäjien välisiin keskusteluihin. Kanavat voivat olla täysin julkisia tai suljettuja. Slack on vähän kuin nykypäivän irc.

Keskustella voi koko porukan kesken tai kahdenvälisesti - mikä kulloiseenkin tilanteeseen sopii. Siksi Slack venyy hyvin monenlaiseen kanssakäymiseen niin harrastajajoukon neulontajutustelusta, saunaporukan nälvimisestä aina laajempaan vakavahenkiseen projektisuunnitteluun. Palvelu on rakennettu niin, että se toimii niin tietokoneessa kuin mobiililaitteessakin, joten keskusteluista ei jää koskaan paitsi.

Jutustelun lisäksi Slackin avulla voi jakaa tiedostoja, kuten kuvia, dokumentteja ja videoita, mikä lisää mahdollisuuksia palvelun hyötykäyttöön. Koska materiaalia syntyy keskusteluissa paljon, on sisäänrakennettu arkistointi- ja hakutoiminto myös hyödyllinen. Slack myös lähettää ilmoituksia tapahtumista niin mobiilissa kuin tietokoneissakin.

Slack toimii hyvin yhteen myös monien muiden suosittujen palvelujen, kuten Dropboxin, Twitterin ja muiden kanssa. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Androidille, iOS:lle ja Windows Phonelle (betaversio).

112 Suomi saa avun perille tarkemmin

112suomi
Nopea ja tarkka paikannus saattaa pelastaa henkesi. 112suomi 112suomi

Hätäkeskuslaitoksen julkaiseman 112 Suomi -sovelluksen pitäisi olla jokaisen kännykän perusohjelma. Mikäli hätä yllättää, kannattaa puhelu hätäkeskukseen tehdä nimenomaan tämän sovelluksen kautta.

Jos eksyy metsään tai tarvitsee apua oudossa kaupungissa, ei välttämättä pysty kertomaan pelastushenkilökunnalle missä on. Sovelluksen kautta soittamalla puhelimen sijainti välittyy automaattisesti hätäkeskukseen. Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen, joka on huomattavasti aiempia hätäpaikannusmekanismeja tarkempi. Ihminen voidaan paikantaa jopa kymmenien metrien tarkkuudella. Sitä onkin jo käytetty onnistuneesti kadonneen opastamisessa.

Sovelluksesta löytyvät myös yhteystiedot mm. Meripelastukseen, Myrkytystietokeskukseen ja Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimeen.

112 Suomi on ladattavissa Androidille,iOS:lle ja Windows Phonelle ilmaiseksi.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.