Hyppää pääsisältöön

”Innsbruck, ich muβ dich lassen”

Innsbruck
Valokuva Kaspar Friedrich Davidin tyyliin. Innsbruck Kuva: Yle/ Outi Paananen innsbruck

Muuan muisto maaliskuulta 2009. RSO:n pitkähkön kiertueen vapaapäivä osui Tirolin keskukseen Innsbruckiin. Soittajistosta löytyi innokkaita laskettelijoita, jotka viettivät tuntikaupalla Alppien aurinkoisilla rinteillä. Seuraavana päivänä Wienin Konserttitalon lavalla loistelikin sitten joukko punanaamoja. Kaikkein hehkuvin oli Sakari Oramo, jonka kasvoihin aurinkolasit olivat jättäneet ”varjoraamit”. Kapellimestarilla on tietysti se etu soittajiin nähden, että yleisö katsoo hänen selkäänsä.

Tälläkin kerralla kymmenen lasketteluun hurahtanutta muusikkoa nousi Wienissä maanantaiaamuna klo 4.30, taittoi aamutuimaan nelituntisen junamatkan ja oli jo puoliltapäivin Innsbruckin ulkopuolella yli 2200 metrissä, Sennjoch-nimisellä huipulla. Pilvien yläpuolella sateesta ei ollut tietoa, jos nyt ei ollut aurinkoistakaan.

Radion sinfoniaorkesterin laskettelijat Innsbruckissa 2016
Orkesterin laskettelijoilla on hauskaa. Radion sinfoniaorkesterin laskettelijat Innsbruckissa 2016 Kuva: RSO / Mirka Malmi radion sinfoniaorkesterin laskettelijat innsbruckissa 2016

Me ”alaiseen maailmaan” tuomitut kaivoimme sateenvarjot esiin. Mutta ei katutasossa taivaltavalla ollut mitään valittamista. Vanha kaupunki on kuin koru. Voimakkaasti talviurheilukaupunkina profiloitunut lähes 127.000 asukkaan Innsbruck ei tietysti ole Wienin tai Salzburgin kaltainen musiikkikeskus, mutta ei mikään pimiökään. Heinäkuussa täällä pidetään maineikas vanhan musiikin festivaali Innsbrucker Festwochen der Alten Musik, joka täyttää tänä kesänä jo 40 vuotta. Ja miten suurenmoisia konserttipaikkoja 1100-luvulla perustettu kaupunki tarjoaakaan!

Kaupunki sai oman orkesterin, kun päätettiin järjestää Innsbruckin historian ensimmäinen maatalousnäyttely 1893.
RSO Innsbruck Goldenes Dachl
Innsbruckin kuulu Goldenes Dachl RSO Innsbruck Goldenes Dachl rso wien

Paikallinen sinfoniaorkesteri, Tiroler Symphonieorchester-Innsbruck perustettiin vuonna 1893. Tuolloin komea herrakaarti juhlisti soitollaan alueen ensimmäistä maatalousnäyttelyä! Orkesterin nykyinen ylikapellimestari on italialainen, nuorehko Francesco Angelico. Osan orkesterin työvelvoitteesta muodostaa oopperan orkesterina toiminen. Tiroler Landestheaterin seuraava oopperaensi-ilta näyttää olevan Leoš Janáčekin Tapaus Makropoulos. Sinfoniakonserttien kausiohjelmasta löytyi myös tuttu mies RSO:n riveistä. Schumannin Konserttikappaletta neljälle käyrätorvelle puhaltaa Heinz Holligerin johdolla RSO:n vuorotteleva soolokäyrätorvensoittaja Jozséf Hárs, jolla torven lisäksi pysyy käsissä myös tahtipuikko.

Innsbruckin orkesterin kausiohjelmasta RSO
Kausiohjelmasta löytyy tuttu taiteilija RSO:n riveistä, soolokäyrätorvensoittaja Jozséf Hárs Innsbruckin orkesterin kausiohjelmasta RSO rso wien

Innsbruckin Kongressi- ja konserttitalo (Das Kongress- und Konzerthaus Innsbruck) valmistui alun perin 1973, mutta sitä on laajennettu huomattavasti sekä 1990-luvulla että 2000-luvun alussa. Tällä kertaa RSO esiintyi 1400-paikkaisessa Tiroli-salissa pidettävässä Meisterkonzerte-sarjassa. Kauden avajaisillan oli soittanut Jiři Bĕlohlavékin johtama Tšekkiläinen filharmonia ja finaalista vastaavat Gianadrea Nosedan johtamat Münchenin filharmonikot.

RSO Innsbruck Leila ja Janne
Leila ja Janne RSO Innsbruck Leila ja Janne rso wien

Palaan alkuun eli jutun otsikkoon. Innsbruck, ich muβ dich lassen viittaa kuuluisaan sävellykseen, joka tunnetaan lukuisina toisintoina, mm. J.S.Bachin kantaateista. Sen säveltäjä Heinrich Isaac (1450/55 – 1517) oli suuren Josquin Desprez’n ohella aikansa merkittävin säveltäjä. Flanderista kotoisin ollut Isaac vietti elämänsä italialaisten ja itävaltalaisten hovien palveluksessa. Vuonna 1497 Isaac nimitettiin Maximilian I:n hovisäveltäjäksi. Habsburg-sukuun kuulunut Maximilian kruunattiin lopulta Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisariksi vuonna 1508. Maximilian I oli intohimoinen musiikinrakastaja ja itsekin jonkinlainen sävelseppo. Innsbruckista tuli Heinrich Isaacin asemapaikka ja samalla hovikapellin toiminnan keskus Wienin sijaan. Tosin jälkeen jääneet asiakirjat osoittavat, että Isaac oli varsinainen Reissu-Heinrich.

Innsbruck, ich muβ dich lassen,
ich fahr dahin mein Strassen
im fremde Land da hin.
Mein Freud ist mir genommen,
die ich nit weiß bekommen,
wo ich im Elend bin.

Säveltäjäsuuruus viihtyi kuitenkin Innsbruckissa ja isäntänsä palveluksessa. Tekstissä hän kantaa suurta surua, koska Innsbruck täytyy hänen jättää ja suunnata vieraisiin maihin. Tosin tekstiä lukiessa hiipii mieleen myös arkisempi ajatus: Innsbruckiin taisi jäädä myös sydänkäpynen. Radion sinfoniaorkesterin täytyy joka tapauksessa jättää hyvästit viehkeälle kaupungille ja jatkaa matkaa kohti Salzburgia.

RSO Innsbruck pysyy ajassa
Kaupunki kuin koru RSO Innsbruck pysyy ajassa rso wien
Innsbruck, ich muβ dich lassen