Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Ollapa taas sinkku!

Marja Hintikka: Suuri sinkkukateus iski
Marja Hintikka: Suuri sinkkukateus iski Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marja hintikka kolumnikuva

“Lapsi on lahja”, toteaa yksin elävä ystäväni, kun valitan taas väsymystäni. Blaa blaa blaa! Tietenkin on, mutta ei se siltä tunnu vesirokkoviikkojen, valvottujen öiden, mustelmiin päättyneiden itkupotkuraivareiden ja viidettä kertaa lattialle kaadetun perunajauhopussin jälkeen.

Tämänhän piti olla kivaa ja mielekästä! Elämäni parasta aikaa! Oikeasti olen vain synkkä raatoversio entisestä itsestäni. Saisinpa edes päivän olla kuin ‘Eat Pray Love’ -kirjan Liz Gilbert - ihanasti itseään etsimässä Balin auringossa. Nykyään kun ei saa käydä edes paskalla rauhassa. Olisinpa osannut arvostaa sitä...silloin joskus.

Mutta hei - lapsi on lahja, älä valita! Sitä niittää mitä kylvää, ei kukaan pakottanut. Itse sinä lapsen halusit, vaikka tiesit millaisia uhrauksia se vaatii. Itsekkäiden ihmisten ei pitäisi hankkia lasta lainkaan… ja niin edelleen. Kiitos kommenteista! Ollapa sinkku, että saisi kerrankin edes valittaa rauhassa!

Itse sinä lapsen halusit, vaikka tiesit millaisia uhrauksia se vaatii.

Samaan aikaan arjen limbossa pyöriskellessäni sinkkutalouksien määrä kasvaa tasaisesti. Suomessa on jo yli miljoona yksin asuvaa, eivätkä läheskään kaikki tee sitä omasta tahdostaan. Lapsettomuuden ajatellaan helposti koskettavan vain pariskuntia ja johtuvan terveydellisistä syistä. Väestöliiton perhebarometri kuitenkin kertoo, että yksi yleisimmistä lapsettomuuden syistä on sopivan kumppanin puute.

Vaikka moni sinkku haaveilee perheestä, on asialla myös toinen puoli. Lapsettomia sinkkuja vieläkin vaietumpi ryhmä ovat vapaaehtoisesti lapsettomat, velat, jotka ovat tietoisesti valinneet normista poikkeavan elämäntapansa. Yksineläviä naisia tutkineen yhteiskuntatieteilijän Arja Mäkisen mukaan yleisin oletus on, että juuri naimisiin mennyt tai lapsen saanut nainen on onnellinen. Jos juuri eronnut tai keski-ikään ehtinyt sinkkunainen sanoo olevansa onnellinen, sitä pidetään harhana tai selittelynä.

Perheellisyys on yleinen onnen normi.

Koska valtaosa väestöstä on perheellisiä, perheellisyys on yleinen onnen normi, ja onnettomuus ja epäkelpoisuus keikahtavat helposti yksinelävien kannettavaksi. Perheellinen joutuu hyvin harvoin vastaamaan kysymykseen, miksi halusit perheen. Sen sijaan yksin elävä joutuu kerta toisensa jälkeen selittämään, miksi elää yksin.

Sanonta ruohon vihreydestä aidan toisella puolella on tuttu kaikille. Perheellinen voi kadehtia sinkun vapautta, perheetön lapsiperheen onnea. Kuka kadehtii ketäkin, ja mitä tapahtuu, kun erilaiset elämänkohtalot laitetaan saman pöydän ääreen?

Tästä keskustellaan Marja Hintikka Liven toisen kauden avauksessa. Suorassa lähetyksessä sydämensä avaavat perhehaaveensa toteuttanut kansanedustaja Jani Toivola ja yksin elävä, perheestä haaveillut urheilutoimittaja Heidi Suomi. Oman kortensa kekoon kantavat myös juontajapariskunta Renne Korppila ja Iida Ketola, jotka elävät avoimessa suhteessa ja ovat julkisesti ilmoittaneet, etteivät halua lapsia. Tervetuloa mukaan keskusteluun!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Marja Hintikka Live - uusi kausi alkaa 18.1.
Yle TV2 maanantaisin klo 21
Yle Puhe tiistaisin klo 16
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Pariskunta halaa
Pariskunta halaa Kuva: Freeimages marja hintikka live
Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä.
Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä. Kuva: Yle/Jussi Nahkuri heikki soini kolumni
Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä
Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä Kuva: Yle/Gitte Enjala heidi suomi
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.