Hyppää pääsisältöön

On vuosi 2016, ja Suomessa toimii edellen yhdistykset nimeltään Lahden Urheiluneekerit ja Hämeen Urheiluneekerit

Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja Heikki Miettisen mukaan kerhojen nimet pohjoutuvat 1930–1940-luvuilla yleisessä käytössä olleeseen lehtineekerit-sanaan.

Kuvakaappaus Urheilutoimittajien liiton verkkosivuilta.

Tiistaina 12. tammikuuta järjestetyssä Urheilugaalassa Vuoden urheilijaksi valittiin keihäänheittäjä Tero Pitkämäki. Vuoden urheilijan valitsee Urheilutoimittajain liitto, jonka alaisuudessa toimii 16 paikalliskerhoa.

Niitä ovat esimerkiksi Lapin Urheilutoimittajakerho ja Turun Urheilutoimittajien kerho. Listauksesta pistää esiin kuitenkin sellaiset erikoisuudet kuin Lahden Urheiluneekerit ja Hämeen Urheiluneekerit.

Nämä ovat kerhojen virallisia nimiä vielä nyt, vuonna 2016.

Miten tämä on mahdollista, Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja Heikki Miettinen?

- Kerhojen nimet perustuvat 1930- ja 1940-luvulla lehtimiestä eli toimittajaa kuvanneeseen lehtineekeri-sanaan.

Lehtineekeri-sana perustuu siihen, että toimittajien sormet värjäytyivät mustiksi lehdissä käytetyn painovärin vuoksi.

- Se on sellainen yhdyssana, jonka sanakirjakin tunsi, Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja Heikki Miettinen kertoo YleX:lle.

Miettisen mukaan Lahden ja Hämeen Urheiluneekerien nimet rekisteröitiin 1900-luvun puolivälin aikoihin. Sen jälkeen maailma on muuttunut, mutta yhdistysten nimet ovat pysyneet samoina.

- Nyt kun soitat, niin sehän on selvää, etteivät ne ole tätä päivää.

"Nyt kun soitat, niin sehän on selvää, etteivät ne ole tätä päivää."― Heikki Miettinen,
Urheilutoimittajain liiton pj.

Miettisen mukaan kerhojen nimiä ei ole koskaan käytetty pilkallisesti, vaan nimet kuvaavat ajan henkeä.

- Ennen vanhaan esimerkiksi Pekka Tiilikaisen selostuksissa neekeri saattoi kaartua etusuoralle ja siirtyä kilpailun johtoon. Se oli sitä aikaa, eikä se tuntunut silloin ollenkaan hassulta.

Vaikka nimet ovat yhdistysten virallisia nimiä, niitä ei kuitenkaan käytetä edes Urheilutoimittain liiton virallisissa kokouksissa: Lahden Urheiluneekerit ja Hämeen Urheiluneekerit kulkevat nimillä Lahden kerho ja Hämeen kerho.

Viralliset nimet löytyvät kuitenkin edelleen Urheilutoimittain liiton verkkosivuilla. Miettiselle se on yllätys.

- Muistelin, että viralliset nimet olisivat jo poistuneet. Täytyy ehdottaa kerhoille, että tekevät uuden rekisteröinnin ja muuttavat nimensä, Miettinen sanoo.

Hämeen Urheiluneekereiden puheenjohtaja Joonas Lainesalo kommentoi, että yhdistyksestä on jo pitkään käytetty nimeä Kanta-Hämeen urheilutoimittajien kerho Hunnit. Hämeen Urheiluneekerit -nimi ei ole Lainesalon mukaan ollut käytössä vuosikymmeniin, vaikka se on edelleen yhdistyksen virallinen nimi.

- Virallisen nimen vaihtaminen ei ole minkäänlainen kynnyskysymys hunneille, joten voimme sen ihan hyvin myös tehdä. 40 vuotta sitten aika oli toinen, mutta nykyään nimi ei ole sovelias, Lainesalo kertoo.

Lahden Urheiluneekereiden puheenjohtaja Seppo Virtasen mukaan yhdistyksen nimestä on vuosien aikana käyty keskusteluja. Virtanen uskoo, että nimiasia tulee puheeksi yhdistyksen vuosikokouksessa.

Lue myös:

Kaj Kunnas: Jos Vuoden urheilija -titteli olisi valittu hikipisaroiden mukaan, voittaja olisi ollut Kaisa Lehtonen

Niin hyviä, että ruotsalaiset syyttävät tappiosta tuomareita – ja 11 muuta syytä rakastaa Nuoria Leijonia

Ilman kielitaitoa ei pärjää enää edes lätkässä – Juhani Tamminen laittaisi Pikkuleijonat kielikylpyyn

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.

 • Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä”

  Nelli Matulan suosiolla on myös varjopuolensa.

  Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä” 24-vuotias poppari puhui YleX:lle visioista, “bränditasapainosta” ja siitä, miten noustaan Suomen tunnetuimmaksi uudeksi artistiksi. Suosiolla on myös varjopuolensa. Seiskan paparazzi päivysti kerran kaksi viikkoa pusikossa hänen etuovellaan. Stalkerit ovat piinanneet verkossa ja kasvotusten.