Hevosen kieli on yhtä vanha kuin hevonen itse. Jokainen hevonen osaa elekieltä jo syntymästään, ja oppii sitä matkan varrella lisää lajitovereiltaan. Ihmisen on mahdollista oppia lukemaan tuota kieltä ja jäljittelemään sitä omilla eleillään.
Ihminen on varmasti jo varhaisessa kommunikaatiossa hevosten kanssa ollut tietoinen niiden ruumiinkielestä. Luimut korvat viittaavat agressioon, eteenpäin käännetyt korvat taas kertovat hevosen olevan valppaana ja kuuntelevan edestä päin tulevia ääniä. Nykyään tiedetään että hevosen ruumiinkieli kattaa 170-180 erilaista elettä ja niiden yhdistelmää. Tarkkailemalla hevosen sanatonta viestintää ihminen pystyy ymmärtämään hevosta ja jopa ennakoimaan sen käytöstä.
Hevoskuiskausta vai kielitaitoa?

Hevoskouluttaja Monty Roberts kutsuu hevosten käyttämää elekieltä equus-kieleksi. Yhdysvaltalainen Monty on kehittänyt equus-kielen ja siihen pohjaavan Join-Up koulutusmenetelmän tarkailemalla villien mustangien käytöstä. Equus-kieli kattaa kaikki eleet joilla hevonen kommunikoi ihmisille ja toisille hevosille. Montyn mukaan hevosten elekieltä voi kuka tahansa oppia ja jäljitellä. Join Upin tavotteena taas on saada hevonen luottamaan ihmiseen ja sen myötä tottelemaan tätä vapaaehtoisesti ilman väkivaltaa.
Montyn ja hänen kouluttajiensa käsittelyssä hevoset seuraavat ilman riimua, ja jopa juoksevat vapaana traileriin, jota vain hetki sitten pelkäsivät. Asiaan perehtymättömälle Montyn toiminta hevosten kanssa tuo mieleen hevoskuiskauksen, vaikka todellisuudessa mies on vain harjaantunut hevoskielessä.

Montyn opissa vuosia olleen hevoskouluttaja Jenny Ahlrothin mukaan useimmat käytösongelmat ovatkin kommunikaatio-ongelmia. Hevoset lähettävät meille jatkuvasti singnaaleja ja kysyvät kysymyksiä, mutta me emme niitä huomaa tai osaa niihin vastata. On myös muistettava, että siinä missä hevoset antavat meille viestejä koko ajan, ne myös vastaanottavat meiltä jatkuvasti tietoa. Joskus kehomme saataa viestiä väärin meidän sitä edes huomaamatta. Kehonkieltä kun ei voi hiljentää ja linja on auki koko ajan kun ihminen ja hevonen ovat näköetäisyydellä.
Helpoiten hevosen elekieltä voi opetalla maasta käsin. Maasta käsiteltäessä yhteinen sävel löytyy vaivattomammin ja ihminen pystyy tarkkailemaan hevosen koko ruumista. Maassa tehdyt harjoitteet auttavat myös ratsastuksessa. Rauhallisesti ja mukavasti sujunut hevosen hoito ja talutus antavat hienon startin ratsastustreenien/muun lajiharjoittelun aloittamiselle. Harjaantunut hevosihminen näkee myös hevosen selästä hevosen kulloisenkin mieletilan, ja osaa esimerkiksi ennakoida ja estää sen säikähtämisen.
Jenny Ahlroth löysi uuden ammatin hevosten kouluttamisesta
Jo nuorena Jenny Ahlroth oli kiinnostunut hevosten käyttäytymisestä. Monia eleitä hän varmasti ymmärsi edes itse sitä tajuamatta. Syvempi kiinnostus hevosten ruumiinkieltä kohtaan syttyi kun Jennyllä oli nuori ja reaktiivinen hevonen. Netissä selailun, kirjojen lukemisen ja erilaisten kurssien jälkeen Montyn opit kolahtivat.
Montyn filosofian mukaan kenellä tahansa oli mahdollisuus oppia yksinkertaisia ruumiineleitä ja elää rauhassa hevosten kanssa. Ruumiinkielen tuntemuksesta ja puhumisesta hyötyivät hevosihmiset lajista riippumatta. Kiinnostus aihetta kohtaan ajoi Jennyn Yhdysvaltoihin Montyn itsensä opetukseen. Jenny aloitti vuosia kestävän kouluttaja-koulutuksen ja opettaa nyt itse ihmisiä ja hevosia Montyn opeilla.
Haluatko tietää lisää hevosten elekielestä? Ystäväni hevonen kirjoittaa aiheesta lisää ja antaa käytännön oppeja harjoitteluun koko tammikuun ajan!