Hyppää pääsisältöön
Aihesivun #vaalit56 pääkuva

Vaalipäällikkö Arvo Korsimo - poliittisen pelin hallitseva presidentintekijä

Kekkosen vaalikampanjan vaalipäällikkö vuonna 1956
Kekkosen vaalikampanjan vaalipäällikkö vuonna 1956 Kuva: YLE/Annukka Palmén-Väisänen vaalipäällikkö

Jokaisen menestyneen puolueen puheenjohtajan takana on etevä puoluesihteeri. Näin voisi kiteyttää poliittisen pelin hallitsevaa, värikästä kansanmiestä, maalaisliiton puoluesihteeriä Arvo Korsimoa. Sauvossa 7.3.1901 syntynyt Korsimo on Neuvostoliiton-suhteiden ensisijaisuutta korostaneen Urho Kekkosen K-linjan vankkumaton kannattaja.

K-linja on Kekkosen johtama samanmielisten ydinryhmän, maalaisliiton radikaalisiipi, johon Korsimo liittyi jatkosodan päätyttyä. Tässä epävirallisessa ryhmässä ovat Kekkosen keskeiset tukijat, aiemmin sotapropagandasta vastannut, jatkosodanaikainen Valtion tiedoituslaitoksen päällikkö Kustaa Vilkuna sekä Raision tehtaiden pääjohtaja Eino Kivivuori.

Puolueen voimamies, Korsimo, oli osoittanut poliittiset taitonsa jo maalaisliitolle voitollisissa vuoden 1948 eduskuntavaaleissa, mutta varsinainen näytönpaikka muodostui vuoden 1956 presidentinvaaleista. Korsimo organisoi Kekkosen tueksi laajan tukimiesverkoston ja järjesteli suurimittaisen kampanjan rahoituksen vuonna 1950 perustetun Maaseudun säätiön kautta. Säätiön puheenjohtajana toimi Urho Kekkonen. Vaalikamppailun rahoitus säätiön kautta oli osa Korsimon hahmottelemaa toimintasuunnitelma Rypsiä.

Vaalityötä varten muodostettiin toimintasuunnitelma Rypsi

Nimensä, Rypsi, mukaisesti yksi vaalikampanjan rahoittajista oli Raision tehtaat, joka esiintyy myös Kekkosen vaalivideolla: Kansakunnan puolesta. Rypsin toimistoksi otettiin Korsimon asunto, jotta yhteys vaaliorganisaatioon toimisi ympäri vuorokauden. Pääkallopaikalla hiottiin Kekkosen vaalikampanjan keskeistä sanomaa: Paasikiven –Kekkosen linjaa, jota kuvattiin Kustaa Vilkunan kokoamassa vaalikirjassa: Maan puolesta.

Varsinaiseksi vaalitaktiikaksi Korsimo valitsi maakuntakiertueet. Vaalipäällikkö oli vakuuttunut siitä, että Kekkosen "persoona riistää aseet vastustajien käsistä". Kekkosen vaalikiertue muodostuu ennen näkemättömän tiiviiksi ja koko maan kattavaksi.

Valttiässäksi Korsimo nimeää Rypsin toimintasuunnitelmassa Paasikiven julistuksen: ”Kekkonen minun seuraajakseni”.

Korsimo karsasti porvarillista oikeistoa ja vahvisti maalaisliiton suhteita poliittiseen vasemmistoon. Hän haki Kekkosen pääministerinä johtamille hallituksille tukea kommunisteilta. Kekkosen ulkopoliittista vakuuttavuutta Neuvostoliiton suhteen Korsimo vahvisti aloitteellaan maalaisliiton liittymisestä Rauhanpuolustajat-järjestöön sekä osallistumisesta Maailman rauhanneuvoston toimintaan.

Vaikka Korsimo korosti vaalikamppailussa muiden ehdokkaiden kunnioittamista, niin hän hyökkäsi voimakkaasti sekä sosiaalidemokraattien Fagerholmia että kokoomuksen Tuomiojaa vastaan. Kun presidenttiehdokkaiden suhde kristinuskoon nousi yleiseksi lyömäaseeksi, niin Korsimokin käytti syytöksiä korostamalla, että Fagerholm ei kuulu kirkkoon kuten ei Tuomiojan vaimokaan. Kekkosen puolustukseksi Korsimo toi julkisuuteen virkatodistuksen osoituksena Kekkosen kristillisestä nuhteettomuudestaan.

Arvo Korsimo oli viimeiseen asti Kekkosen mies. Ihailu oli jopa niin ylenpalttista, että Sylvi Kekkonen koki sen ikäväksi imarteluksi, minkä hän myös vaalipäällikölle osoitti. Asiaintila harmitti Korsimoa, mutta harmi oli pieni suuren tehtävän edessä.

Rauhallisen kehityksen turva - "Paasikiven Kekkosen linja"

Seuraa Vaalipäällikön toimintaa vuoden 1956 presidentinvaaleissa.

Seuraa vaaleja: #vaalit56

Lähteet:
Kansallisbiografia (Kirjoittaja: Mikko Uola)
Sakari Virkkunen: Korsimo, Kekkosen mies
Timo J. Tuikka: "Kekkosen konstit" Urho Kekkosen historia- ja politiikkakäsitykset teoriasta käytäntöön 1933-1981
UKK arkisto
Jarmo Korhonen

Artikkelin tietoja korjattu 13.1.2016 klo 22.07: Maaseudun Yhteisvaliokunnan säätiö muutettu Maaseudun säätiöksi. Lisätty tieto säätiön perustamisvuodesta ja puheenjohtajuudesta.

 • Paska traktori ja muita kansalaisten kirjeitä Kekkoselle

  Kekkonen sai kirjeitä kansalaisilta

  Urho Kekkonen sai aikanaan paljon kirjeitä tavallisilta ihmisiltä, joissa kansalaiset kääntyivät huolineen hänen puoleensa jo pääministeriaikana. Monet näistä kirjeistä kummastuttavat nykypäivänä: on vaikea uskoa kuinka henkilökohtaisilla asioilla valtion päämiestä silloin vaivattiin.

 • Kenen haluaisit voittavan 1956 presidentinvaaleissa - äänestä nyt!

  Presidentinvaalit 1956 vaaligallup

  300 valitsijamiestä kokoontuu 15.2.1956 eduskuntatalolle valitsemaan presidenttiä. He voivat suljetussa lippuäänestyksessä äänestää myös muuta ehdokasta kuin omaansa. Myös mustat hevoset ovat vaalissa mahdollisia. Tulos ratkeaa viimeistään kolmannella kierroksella. Nyt tarvitaan sinun mielipiteesi.

 • #vaalit56 - hetki hetkeltä

  #vaalit56 - hetki hetkeltä

  Helmikuussa tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, kun Urho Kekkonen valittiin ensimmäisen kerran Suomen presidentiksi. Valinta oli kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. #vaalit56 -projektissa seuraamme 60 vuotta sitten käytyjä vaaleja, jossa Kekkonen valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi. Kerromme hetki hetkeltä, miten tähän valintaan lopulta päädyttiin.

 • Sensaatio sanoo suorat sanat!

  Pahiten v.-56 Kekkosta vyön alle iski Sensaatio Uutiset.

  Kekkonen oli kirosana isolle osalle suomalaisia ennen vuoden 1956 presidentinvaaleja. Pahiten vyön alle iski Sensaatio Uutiset.