Hyppää pääsisältöön

Andy Hall joutui matkustuskieltoon

Bangkokilainen tuomioistuin on määrännyt brittiaktivisti Andy Hallin matkustuskieltoon ja takavarikoinut tämän passin. MOT kertoi viime marraskuussa ohjelmassa ”Ananaksen kitkerä jälkimaku” Hallin saamista syytteistä Thaimaassa. Hall on paljastanut ihmisoikeusloukkauksia thaimaalaisen hedelmätuottajan National Fruitin tehtailla.

Andy Hall on tutkinut tehtaita muun muassa suomalaisen kansalaisjärjestön Finnwatchin palkkaamana. Hallin selvityksissä kävi ilmi, että tehtailla maksettiin huonoa palkkaa ja työläisiä pidettiin lähes vankeina. Huono kohtelu koski erityisesti Thaimaassa olevia burmalaisia siirtotyöläisiä.

Hallia vastaan on nostettu neljä syytettä, joista pahimman perusteella häntä voi odottaa jopa seitsemän vuoden vankeustuomio.

Pekka Palmgrenin toimittamassa ohjelmassa haastatellaan Hallin ohella burmalaisia ja tehtaalla aiemmin työskennellyttä henkilöä, joka kertoo tehtaan käyttäneen muun muassa lapsityövoimaa. Hall olisi voinut aiemmin lähteä Thaimaasta vapaasti, mutta hän on halunnut jäädä selvittämään asioita ja auttamaan siirtotyöläisiä.

Hallin paljastusten jälkeen suomalainen VIP-yritys lopetti ananasmehujen tuonnin Suomeen kyseiseltä tehtaalta. Epäoikeudenmukaisissa oloissa valmistettua mehua ehdittiin aikanaan myydä suomalaisissa vähittäiskaupoissa tunnetuilla merkeillä.

Kommentit