Hyppää pääsisältöön

Fellinistä Fosseen: Cabiria ja Charity Teemalauantain tähtinä

Shirley MacLaine (keskellä) elokuvassa Sweet Charity.
Paula Kelly, Shirley MacLaine ja Chita Rivera ovat tanssityttöjä elokuvassa Sweet Charity. Shirley MacLaine (keskellä) elokuvassa Sweet Charity. bob fosse,Teemalauantai

Kaksi upeaa elokuvaa samasta tarinasta, päähenkilöinä roomalainen prostituoitu Cabiria ja newyorkilainen tanssityttö Charity.
Cabirian yöt uusitaan Teemalla ke 22.2.2017 klo 23.25.

Teemalauantaissa 16.1.2016 esitetään kaksi elokuvaa samasta tarinasta. Ne ovat Federico Fellinin mestariteos Cabirian yöt (1957), pääosassa Giulietta Masina, sekä Bob Fossen ohjaama ja koreografisoima sähäkkä musikaali Sweet Charity (1969), pääosassa Shirley MacLaine.

Cabiria on köyhä roomalainen prostituoitu, Charity on tanssityttö Manhattanilla. Tyylilajiltaan elokuvat ovat kaukana toisistaan, toinen on 1950-luvun italialaista (jälki)neorealismia, toinen 1960-luvun lopun Broadway-musikaali, mutta Giulietta Masinan ja Shirley MacLainen hyväsydämiset hahmot kertovat samaa tarinaa: kumpikin etsii rakkautta kovassa maailmassa, tulee huijatuksi mutta ei menetä toivoaan.

Giulietta Masina elokuvassa Cabirian yöt.
Giulietta Masina on Cabiria. Giulietta Masina elokuvassa Cabirian yöt. Teemalauantai,cabirina yöt

Teemalauantain avaava Cabirian yöt kertoo naiivista ja köyhästä katuprostituoidusta, jonka unelmat ja toiveet särjetään toistuvasti mutta jonka usko elämään on kestävämpää lajia. Se on suuri klassikko, mutta meillä viime vuosina harvoin esitetty. Elokuvan ainoasta tv-esityksestä Suomessa on kulunut 25 vuotta.

Federico Fellinin ohjaaman elokuvan sielu on pääosaa Cabiriaa esittävä Giulietta Masina, jonka hymy ja katse elokuvan lopussa on elokuvahistorian kauneimpia hetkiä. Ranskalainen elokuvakirjoittaja André Bazin totesi kohtauksesta: "Ensimmäinen Chaplinin arvoinen ja tämän kauneimpien keskintöjen vertainen kuva on Cabirian öiden loppu, kun Giulietta Masina kääntyy kohti kameraa ja hänen katseensa kohtaa meidän katseemme."

Bazin kutsui Cabirian öitä kertomukseksi askeesista, kieltäymyksestä ja pelastuksesta. Federico Fellini itse kirjoitti elokuvastaan ja sen "hauraasta, hellästä ja onnettomasta" päähenkilöstä näin: "Kaikesta huolimatta Cabiria kantaa sydämessään löytämänsä armon salaisuutta."

Cabirian öiden musiikin sävelsi Nino Rota. Elokuva voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 1958, mikä oli Fellinille ja Masinalle toinen Oscar-voitto heti La Stradan jälkeen.

Shirley MacLaine elokuvassa Sweet Charity. Ruutukaappaus.
Shirley MacLaine on Charity. Shirley MacLaine elokuvassa Sweet Charity. Ruutukaappaus. bob fosse,Teemalauantai

Hyväsydämisen, höynäytetyn naisen tarina siirtyy Rooman kaduilta Manhattanin yökerhoihin Bob Fossen ohjaamassa musikaalissa Sweet Charity. Shirley MacLaine on moderni Cabiria, taas rakkautta etsimässä ja pettymässä.

MacLaine on viehättävä Charity Hope Valentinen roolissa, mutta unohtumattominta elokuvassa ovat tanssikohtaukset – vääntyilevät, seksikkäät, humoristiset, tunnelmaltaan hurmaavan blasé. Bob Fossen ohjaamat ja koreografisoimat, juuri ja juuri tv-ruutuun mahtuvat tanssit nostavat muuten mukiinmenevän Sweet Charityn musikaalielokuvien parhammistoon. Tanssijoista loistavat erityisesti MacLainen kollegoja näyttelevät Chita Rivera ja Paula Kelly sekä Suzanne Charney, joka tanssii soolon elokuvan huikeimmassa tanssikohtauksessa Rich Man's Frug.

Koreografioiden ja niiden tanssijoiden lisäksi on syytä noteerata musiikin tekijät Cy Coleman ja Dorothy Fields sekä puvustaja, moninkertainen Oscar-voittaja Edith Head. Musikaalin lauluista tunnetuin on Big Spender, jota raukeat tanssitytöt yhdessä laulavat potentiaalisille maksaville asiakkailleen.

Elokuva perustuu Fossen vuonna 1966 ohjaamaan samannimiseen Broadway-musikaaliin, jonka Neil Simon kirjoitti vapaasti Fellinin elokuvan pohjalta. Fosse voitti Tony-palkinnon koreografioistaan.

Huom! Elokuvien pituuden vuoksi ilta alkaa jo kello 20.

Teemalauantai 16.1.

 • Klo 20.00 Cabirian yöt (Le notti di Cabiria), Italia 1957. Ohjaus Federico Fellini. Pääosissa Giulietta Masina, François Périer, Amedeo Nazzari. (12)
 • Klo 21.54 Sweet Charity, USA 1969. Ohjaus Bob Fosse. Pääosissa Shirley MacLaine, Ricardo Montalban, Sammy Davis Jr., John McMartin, Chita Rivera, Paula Kelly, Stubby Kaye. (S)
Sweet Charity. Kuvakaappaus elokuvan tanssikohtauksesta The Rich Man's Frug.
Sweet Charity. Keskellä tanssija Suzanne Charney. Sweet Charity. Kuvakaappaus elokuvan tanssikohtauksesta The Rich Man's Frug. sweet cahrity,Teemalauantai

Cabirian yöt. Kolme elokuvajulistetta.
Cabirian yöt: kolme elokuvajulistetta. Cabirian yöt. Kolme elokuvajulistetta. cabirian yöt,Teemalauantai
 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!