Hyppää pääsisältöön

Fellinistä Fosseen: Cabiria ja Charity Teemalauantain tähtinä

Shirley MacLaine (keskellä) elokuvassa Sweet Charity.
Paula Kelly, Shirley MacLaine ja Chita Rivera ovat tanssityttöjä elokuvassa Sweet Charity. Shirley MacLaine (keskellä) elokuvassa Sweet Charity. bob fosse,Teemalauantai

Kaksi upeaa elokuvaa samasta tarinasta, päähenkilöinä roomalainen prostituoitu Cabiria ja newyorkilainen tanssityttö Charity.
Cabirian yöt uusitaan Teemalla ke 22.2.2017 klo 23.25.

Teemalauantaissa 16.1.2016 esitetään kaksi elokuvaa samasta tarinasta. Ne ovat Federico Fellinin mestariteos Cabirian yöt (1957), pääosassa Giulietta Masina, sekä Bob Fossen ohjaama ja koreografisoima sähäkkä musikaali Sweet Charity (1969), pääosassa Shirley MacLaine.

Cabiria on köyhä roomalainen prostituoitu, Charity on tanssityttö Manhattanilla. Tyylilajiltaan elokuvat ovat kaukana toisistaan, toinen on 1950-luvun italialaista (jälki)neorealismia, toinen 1960-luvun lopun Broadway-musikaali, mutta Giulietta Masinan ja Shirley MacLainen hyväsydämiset hahmot kertovat samaa tarinaa: kumpikin etsii rakkautta kovassa maailmassa, tulee huijatuksi mutta ei menetä toivoaan.

Giulietta Masina elokuvassa Cabirian yöt.
Giulietta Masina on Cabiria. Giulietta Masina elokuvassa Cabirian yöt. Teemalauantai,cabirina yöt

Teemalauantain avaava Cabirian yöt kertoo naiivista ja köyhästä katuprostituoidusta, jonka unelmat ja toiveet särjetään toistuvasti mutta jonka usko elämään on kestävämpää lajia. Se on suuri klassikko, mutta meillä viime vuosina harvoin esitetty. Elokuvan ainoasta tv-esityksestä Suomessa on kulunut 25 vuotta.

Federico Fellinin ohjaaman elokuvan sielu on pääosaa Cabiriaa esittävä Giulietta Masina, jonka hymy ja katse elokuvan lopussa on elokuvahistorian kauneimpia hetkiä. Ranskalainen elokuvakirjoittaja André Bazin totesi kohtauksesta: "Ensimmäinen Chaplinin arvoinen ja tämän kauneimpien keskintöjen vertainen kuva on Cabirian öiden loppu, kun Giulietta Masina kääntyy kohti kameraa ja hänen katseensa kohtaa meidän katseemme."

Bazin kutsui Cabirian öitä kertomukseksi askeesista, kieltäymyksestä ja pelastuksesta. Federico Fellini itse kirjoitti elokuvastaan ja sen "hauraasta, hellästä ja onnettomasta" päähenkilöstä näin: "Kaikesta huolimatta Cabiria kantaa sydämessään löytämänsä armon salaisuutta."

Cabirian öiden musiikin sävelsi Nino Rota. Elokuva voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 1958, mikä oli Fellinille ja Masinalle toinen Oscar-voitto heti La Stradan jälkeen.

Shirley MacLaine elokuvassa Sweet Charity. Ruutukaappaus.
Shirley MacLaine on Charity. Shirley MacLaine elokuvassa Sweet Charity. Ruutukaappaus. bob fosse,Teemalauantai

Hyväsydämisen, höynäytetyn naisen tarina siirtyy Rooman kaduilta Manhattanin yökerhoihin Bob Fossen ohjaamassa musikaalissa Sweet Charity. Shirley MacLaine on moderni Cabiria, taas rakkautta etsimässä ja pettymässä.

MacLaine on viehättävä Charity Hope Valentinen roolissa, mutta unohtumattominta elokuvassa ovat tanssikohtaukset – vääntyilevät, seksikkäät, humoristiset, tunnelmaltaan hurmaavan blasé. Bob Fossen ohjaamat ja koreografisoimat, juuri ja juuri tv-ruutuun mahtuvat tanssit nostavat muuten mukiinmenevän Sweet Charityn musikaalielokuvien parhammistoon. Tanssijoista loistavat erityisesti MacLainen kollegoja näyttelevät Chita Rivera ja Paula Kelly sekä Suzanne Charney, joka tanssii soolon elokuvan huikeimmassa tanssikohtauksessa Rich Man's Frug.

Koreografioiden ja niiden tanssijoiden lisäksi on syytä noteerata musiikin tekijät Cy Coleman ja Dorothy Fields sekä puvustaja, moninkertainen Oscar-voittaja Edith Head. Musikaalin lauluista tunnetuin on Big Spender, jota raukeat tanssitytöt yhdessä laulavat potentiaalisille maksaville asiakkailleen.

Elokuva perustuu Fossen vuonna 1966 ohjaamaan samannimiseen Broadway-musikaaliin, jonka Neil Simon kirjoitti vapaasti Fellinin elokuvan pohjalta. Fosse voitti Tony-palkinnon koreografioistaan.

Huom! Elokuvien pituuden vuoksi ilta alkaa jo kello 20.

Teemalauantai 16.1.

 • Klo 20.00 Cabirian yöt (Le notti di Cabiria), Italia 1957. Ohjaus Federico Fellini. Pääosissa Giulietta Masina, François Périer, Amedeo Nazzari. (12)
 • Klo 21.54 Sweet Charity, USA 1969. Ohjaus Bob Fosse. Pääosissa Shirley MacLaine, Ricardo Montalban, Sammy Davis Jr., John McMartin, Chita Rivera, Paula Kelly, Stubby Kaye. (S)
Sweet Charity. Kuvakaappaus elokuvan tanssikohtauksesta The Rich Man's Frug.
Sweet Charity. Keskellä tanssija Suzanne Charney. Sweet Charity. Kuvakaappaus elokuvan tanssikohtauksesta The Rich Man's Frug. sweet cahrity,Teemalauantai

Cabirian yöt. Kolme elokuvajulistetta.
Cabirian yöt: kolme elokuvajulistetta. Cabirian yöt. Kolme elokuvajulistetta. cabirian yöt,Teemalauantai

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!