Hyppää pääsisältöön

Iskelmää kahdellatoista eri kielellä

Caterina Valente 1998
Caterina Valente 1998 Kuva: Mauro Balletti (c)1998 Balletti - ERAKI Entertainment caterina valente

On melko haastavaa märitellä minkä maalainen tiistaina 14.1.2016 85 vuotta täyttävä Caterina Valente loppujen lopuksi on. Hänen vanhempansa olivat Italialaisia, hän syntyi Pariisissa, löi itsensä läpi Saksassa ja asuu nykyään Sveitsissä. Hän puhuu sujuvasti kuutta eri kieltä ja on levyttänyt peräti kahdellatoista eri kielellä, joiden joukossa ovat muun muassa saksa, englanti, espanja, portugali, ruotsi, kreikka ja hollanti. Joten määritelmä eurooppalainen lienee oikea.

Caterina Valente syntyi 14. tammikuuta vuonna 1931 Pariisissa italialaiseen taiteilijaperheeseen, jossa isä, Giuseppe Valente, oli harmonikansoittaja ja äiti, Maria Valente, sirkusklovni. Caterina meni naimisiin vuonna 1952, ja liekö äidin ammatti vaikuttanut hänen sulhasvalintaansa, kun ensimmäinen aviomies oli saksalainen jonglööri, Gerd Scholz, joka käytti taiteilijanimeä Eric von Aro.

Caterina Valenten musiikillinen läpilyönti tapahtui vuonna 1953, kun hän pääsi levyttämään saksalaisen levytuottajan ja orkesterinjohtajan, Kurt Edelhagenin, orkesterin kanssa, ja vuotta myöhemmin hän teki levyjä ja kiersi saksaa Werner Müllerin orkesterin solistina. Caterinan suosiosta kertoo jotakin se, että hänen levyään "Ganz Paris träumt von der liebe" myytiin 900 000 kappaletta vuonna 1954.

Melko pian Caterinan levyt alkoivat soivat myös muissa eurooppalaisissa maissa. Ja koska hän hallitsi useita kieliä, oli täysin luonnollista, että hän myös levytti niillä. Ja niin Caterina Valenten levyt soivat entistä enemmän pitkin ja poikin Eurooppaa - ja pian myös Euroopan ulkopuolella, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 1962 Caterina Valente oli vieraana Perry Comon Tv-show’ssa jolloin Como esitti laulun, joka oli omistettu Caterinalle.

Laulamisen lisäksi Caterina Valente esiintyi yli kymmenessä elokuvassa ja vieraili monen kuuluisan orkesterin, kuten Benny Goodmanin ja Woody Hermanin, solistina.

Caterinan ensimmäinen julkinen esiintyminen oli sirkuksessa viiden vuoden vanhana. Suosionsa huipulla hän oli 50- ja 60-luvulla ja vielä vuonna 1986, kun hän vietti 50-vuotistaitelijajuhlaansa, hänen juhlashow’taan seurasi lähes 20 miljoonaa TV katsojaa.

Caterina Valente – aikansa eurooppalainen supertähti täyttää 85 vuotta. Häntä juhlitaan ohjelmassa

tiistaina 14.1.2016. Lämpimät onnittelut!