Hyppää pääsisältöön

Juha Hurme: Ensi keväänä puen ylleni silkkimekkoja

Juha Hurme
Juha Hurme Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Meidän suomalaisten sijainti maapallolla takaa sen, että uusi vuotemme alkaa aina pimeydestä ja vanha päättyy pimeyteen.

Siksi meidän on oltava valppaina mielialojemme suhteen etenkin näin alkuvuodesta, jolloin parempi tulevaisuus voi helposti jäädä synkän hämärän peittoon ja vaikuttaa, jos ei tyyten tavoittamattomalta, niin ainakin hahmottoman sekavalta.

Itse päätin tänä kahdentenatuhantenakuudentenatoista vuonna jälkeen oletetun vapahtajamme oletetun syntymän tehdä pintaremontin ja panostaa ulkonäkööni.

Muutos entiseen on jyrkkä, sensaatiomainen

Totuus alkaa kuitenkin päällimmäisestä, ulkopuolisen tarkkailijan kriittisen katseen ensimmäiseksi tavoittamasta kerroksesta, siitä voimme kaikki olla yksimielisiä ja varmoja. Ja jos ensivaikutelma on häikäisevän hämäävä, kriitikolta saattaa jäädä havaitsematta ainakin joksikin aikaa sisäpuolellani auttamattomasti pesivä romu, roina, hämähäkinseitti, homevaurio ja mahdollinen valuvirhe.

Olen päättänyt ryhtyä pukeutumaan muodikkaasti. Muutos entiseen on jyrkkä, sensaatiomainen.

Muoti on sivilisaatiomme irrationaalisen perusluonteen paljastava väkevä voima, joka pyörittää markkinataloutta. Se tarkoittaa sitä, että pintaa eli rättejä, värejä, kasvomaalauksia ja hiuslaitteita järjestellään koko ajan uudelleen. Matkitaan toisia.

Kun riittävä matkijavähemmistö on löytänyt uuden muodin, asia on in. Kun matkijoita kertyy yli kriittisen pisteen, asia on out. Silloin trendipetterit ovat kuitenkin jo keksineet, mikä on uusi in.

Näin pyörä pyörii.

Olen puoli vuosisataa vastustanut tätä älyttömyyttä ja ostanut itselleni harvakseltaan mukavia, kestäviä ja käytännöllisiä vaatteita. Ainakin kymmenen vuotta pitää vaatekappaleen kestää kovassa käytössä. Talvella olen pukeutunut lämpimästi, kesällä viileästi ja syksyllä ja keväällä siltä väliltä.

Koska muoti kulkee sykleissä, olen sattumalta viimeisen 50 vuoden aikana ollut pari kertaa in. Samoin kuin pysähtynyt kello, joka näyttää kahdesti vuorokaudessa täsmälleen oikeaa aikaa.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin ollut niin out kuin olla voi.

Tämä muuttuu. Garderoobi menee vaihtoon kerralla. Olen ottanut trendeistä selvää.

Ensi keväänä puen ylleni silkkimekkoja
Ensi keväänä puen ylleni silkkimekkoja, jotka näyttävät yövaatteilta. Läpinäkyvyys on muotia, koska alusvaatteet ovat yhtä tärkeitä kuin päällimmäiset. Huomioin tämän, mutta pitkistä kalsareista en aio silti luopua niin kauan kuin pysyy pakkasella.

Jotain rajaa sentään.

Väriskaalani on oleva murrettu ja sävyt taitettuja. Räikeät värit ovat out. Luontoaiheiset kuosit kuten kukat ja kasvit ovat sen sijaan in.

Helmani ulottuvat puolisääreen tai nilkkoihin. Mekkojen lisäksi on vajaamittaisia leveitä housuja. Pitsi on in kiireestä kantapäähän, eli parhaimmillaan pitsiä voi olla koko asukokonaisuus. Paljaat olkapäät ja isot kaula-aukot ovat yksi kevään yksityiskohta.

Kohta olen niin inessä kuin olla voi.

Katupartiointi on myös tällä hetkellä kuuma trendi, erittäin in. Partioiden nimet ovat vain aivan out – Soldiers of Odin – naurettavaa. Meiltä löytyy kotoisasta mytologiasta osuvampi nimitys näille toimijoille: Märkähatut Karjapaimenet.

Se on in.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri