Hyppää pääsisältöön

Vihreällä teellä kansantaudit kuriin?

Vihreän teen lehtiä
Lohikäärmeen kaivo -vihreä tee oli Kiinan viimeisen keisarin lempiteetä. Kuva: Jari Pussinen Vihreän teen lehtiä Kuva: Yle irtotee

Vihreä tee kuulostaa oivalta ja turvalliselta aseelta suomalaisten kansantauteja vastaan.
Se laskee verenpainetta, kohonnutta kolesterolia sekä vähentää sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja halvauksen riskiä. Vihreä tee lisää aineenvaihduntaa, joten siitä on apua myös painonhallinnassa.

Vihreässä teessä on paljon antioksidantteja, jotka muun muassa hidastavat ikääntymistä sekä flavonoideja, jotka suojaavat haitallisilta solumuutoksilta. Vihreän teen sisältämä luonnon fluori on hyväksi hampaille.

Virkistää ja rauhoittaa yhtä aikaa

Vihreä tee sopii erityisesti keskittymiskykyä kaipaaville ihmisille. Se sisältää teeiiniä eli kofeiinia, joka virkistää. Samoin vihreästä teestä saa teaniinia, joka rauhoittaa ja alentaa stressiä.

Viralliset terveyssuositukset vihreän teen juontiin

Vihreän teen suosio kasvaa kohisten Euroopassa. Hollannissa asiaan on suhtauduttu erityisellä vakavuudella. Hollannin terveysneuvosto julkaisi syksyllä 2015 terveyssuositukset, joiden mukaan tulisi juoda vihreää teetä kolmesta viiteen kupilliseen päivässä. Tällaisella annostuksella teen terveysvaikutukset varmistuvat.

Maistuuko tee kitkerältä? Katso jutusta, miksi näin käy. Saat myös ohjeet, kuinka valmistat hyvää teetä. Oikealla valmistustavalla saat teen terveyshyödyt irti.

Lähetyksen jälkeen saimme palautetta teenvalmistajalta, että toisin kuin insertissä kerrotaan, pussiteen ja irtoteen erottaa toisistaan valmistusprosessi. Pussitee on pieneksi leikattua, joten sen haudutusaika on lyhyempi ja väri sekä maku syttyvät nopeammin kuin isolehtisessä teessä. Sekä pussitee että irtotee valmistetaan samoista teelehdistä.

Oikein valmistettua teetä ei tarvitse maustaa maidolla tai hunajalla.

Katso, mitä mieltä teestä oltiin Puoli seiskan studiossa.

  • Teepuu Camelia sinensis on lähtöisin Kiinan, Intian ja Burman rajaseutujen vuoristometsistä.
  • Vihreä tee on yksi maailman tutkituimmista terveystuotteista.
  • Tee on mainittu lääkekirjoissa jo vuonna 600 eKr.
  • Eurooppaan tee saapui 1600-luvun alussa.
  • Tee on veden jälkein maailman yleisin juoma.
  • Britit alkoivat aikanaan maustaa kitkerän teensä maidolla. Kitkeryys johtui pitkien laivamatkojen aiheuttamista muutoksista teessä.
  • Pussitee kestää hauduttamista kerran, mutta irtotee useamman haudutuksen.
  • Vihreän teen terveyshyödyt tulevat esiin, kun haudutat sen oikein alle 80 asteisessa vedessä ja nautit sitä säännöllisesti vähintään kolme kertaa päivässä.

KORJAUS 15.1.2016 klo 17.00
Lisätty palaute koskien pussiteen ja irtoteen valmistusprosessia ja laatua.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän