Hyppää pääsisältöön

Hämäläisissä pidoissa syödään lammas ja hörpätään paloviinaa

Kesäisenä päivänä vuonna 1935 pidetään Tammelan pitäjässä komeat pidot. Pääruokana on kokonainen lammas ja palanpainikkeeksi hörpätään tilkka paloviinaa.

Filmiyhtiö Aho & Soldan tallensi filmille hämäläiset sukujuhlat ja niihin valmistautumisen. Juhlille osallistui myös kirjailija Jalmari Finne, joka jakoi sukukunniakirjat 82 talolliselle. Finne tunnetaan mm. Kiljusen herrasväen seikkailuista ja ohjaajaurastaan eri teattereissa. Finne oli myös sukututkija ja asutushistorioitsija.

Hämäläisten pitojen valmistelu aloitetaan viikkoja aiemmin. Ensin pitää huoneet siivota ja lattiat luututa.

Myös pitoruokien valmistus aloitetaan hyvissä ajoin. Pääruokana on kokonainen lammas. Tarjolla on myös rosollia, leipää, pullaa, kotijuustoa ja viiliä. Pöytään katetaan puulautaset. Naiset istuvat toisella puolella pöytää ja miehet toisella.

Kun ruokailu on pitkien pöytien ääressä saatu päätökseen, pistetään tanssiksi.

Tytöt aitanportailla
Pitoruokien valmistus aloitetaan hyvissä ajoin Tytöt aitanportailla Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Lammasta pöytään
Pääruokana on kokonainen lammas. Lammasta pöytään Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Naiset pitopöydässä
Naiset istuvat omalla puolella pöytää, miehet omalla. Naiset pitopöydässä Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kukaappaus elävä arkisto

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto