Hyppää pääsisältöön

Hämäläisissä pidoissa syödään lammas ja hörpätään paloviinaa

Kesäisenä päivänä vuonna 1935 pidetään Tammelan pitäjässä komeat pidot. Pääruokana on kokonainen lammas ja palanpainikkeeksi hörpätään tilkka paloviinaa.

Filmiyhtiö Aho & Soldan tallensi filmille hämäläiset sukujuhlat ja niihin valmistautumisen. Juhlille osallistui myös kirjailija Jalmari Finne, joka jakoi sukukunniakirjat 82 talolliselle. Finne tunnetaan mm. Kiljusen herrasväen seikkailuista ja ohjaajaurastaan eri teattereissa. Finne oli myös sukututkija ja asutushistorioitsija.

Hämäläisten pitojen valmistelu aloitetaan viikkoja aiemmin. Ensin pitää huoneet siivota ja lattiat luututa.

Myös pitoruokien valmistus aloitetaan hyvissä ajoin. Pääruokana on kokonainen lammas. Tarjolla on myös rosollia, leipää, pullaa, kotijuustoa ja viiliä. Pöytään katetaan puulautaset. Naiset istuvat toisella puolella pöytää ja miehet toisella.

Kun ruokailu on pitkien pöytien ääressä saatu päätökseen, pistetään tanssiksi.

Tytöt aitanportailla
Pitoruokien valmistus aloitetaan hyvissä ajoin Tytöt aitanportailla Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Lammasta pöytään
Pääruokana on kokonainen lammas. Lammasta pöytään Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Naiset pitopöydässä
Naiset istuvat omalla puolella pöytää, miehet omalla. Naiset pitopöydässä Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kukaappaus elävä arkisto
Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto