Hyppää pääsisältöön

Hämäläisissä pidoissa syödään lammas ja hörpätään paloviinaa

Kesäisenä päivänä vuonna 1935 pidetään Tammelan pitäjässä komeat pidot. Pääruokana on kokonainen lammas ja palanpainikkeeksi hörpätään tilkka paloviinaa.

Filmiyhtiö Aho & Soldan tallensi filmille hämäläiset sukujuhlat ja niihin valmistautumisen. Juhlille osallistui myös kirjailija Jalmari Finne, joka jakoi sukukunniakirjat 82 talolliselle. Finne tunnetaan mm. Kiljusen herrasväen seikkailuista ja ohjaajaurastaan eri teattereissa. Finne oli myös sukututkija ja asutushistorioitsija.

Hämäläisten pitojen valmistelu aloitetaan viikkoja aiemmin. Ensin pitää huoneet siivota ja lattiat luututa.

Myös pitoruokien valmistus aloitetaan hyvissä ajoin. Pääruokana on kokonainen lammas. Tarjolla on myös rosollia, leipää, pullaa, kotijuustoa ja viiliä. Pöytään katetaan puulautaset. Naiset istuvat toisella puolella pöytää ja miehet toisella.

Kun ruokailu on pitkien pöytien ääressä saatu päätökseen, pistetään tanssiksi.

Tytöt aitanportailla
Pitoruokien valmistus aloitetaan hyvissä ajoin Tytöt aitanportailla Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Lammasta pöytään
Pääruokana on kokonainen lammas. Lammasta pöytään Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Naiset pitopöydässä
Naiset istuvat omalla puolella pöytää, miehet omalla. Naiset pitopöydässä Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kukaappaus elävä arkisto
Kommentit
 • Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella – vai miten se meni? Testaa, tunnetko joululauluklassikot!

  Osaatko jouluiset hitit ja laulut sanasta sanaan?

  Joululaulut – nuo ihanaiset korvamadot kaikuvat jälleen kodeissa ja kaupoissa. Joululauluilta tuskin kukaan on elämänsä aikana välttynyt, mutta osaatko Sinä ne sanasta sanaan? Valitse mielestäsi sopivin vaihtoehto täyttämään tyhjä kohta ja testaa, oletko joululaulujen lyriikkamestari! Testin jälkeen voit virittäytyä joulutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

  Histamiinin joulukalenteri julkaistiin vuonna 1980.

  Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

 • Testaa tietämyksesi Linnan juhlista pintaa syvemmältä

  Oletko Linnan juhlien konkari vai untuvikko?

  Itsenäisyyspäivän juhlaperinne alkoi vuonna 1919 ja tie miljoonien tv-katsojien seuraamaksi kättelyohjelmaksi on ollut monivaiheinen. Mitä ensimmäisellä itsenäisyyspäivän vastaanotolla tapahtui, milloin juhlat peruttiin laman vuoksi ja kuka oli ensimmäinen rokkari Linnassa?

 • Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta

  Pentti Linkola havahtui luonnon tilaan jo 1950-luvulla.

  Syväekologi Pentti Linkolaa on usein nimitetty Suomen sitkeimmäksi ellei peräti ainoaksi todelliseksi toisinajattelijaksi. Tähän artikkeliin on koottu haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta ajalta. Sen ydinsanoma ei ole muuttunut: ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä. Ilmastonmuutos on herättänyt monet miettimään tarkemmin hänen viestiään, joka ei ole kevyt eikä mukava, mutta järkyttävällä tavalla ajattomaksi osoittautunut.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto