Hyppää pääsisältöön

Kaisa Mäkäräisen sykähdyttävä pronssi Kontiolahden MM-kisoissa 2015

Kaisa Mäkäräinen voitti normaalikilpailun pronssia ampumahiihdon MM-kisoissa Kontiolahdella 2015. Hän lähti viimeiseltä ampumapaikalta pitkältä takamatkalta, mutta hurja hiihtovauhti liidätti Mäkäräisen mitaleille. Kilpailu valittiin vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi Suomen urheilugaalassa.

Kaisa Mäkäräinen lähti 15 kilometrin ja neljän ampumapaikan kisaan puhtaalta pöydältä. Joensuulaisen ampumahiihtäjän kotikisojen aiemmat matkat olivat menneet huonosti, mutta pitkä hiihtomatka oli hyvälle hiihtäjälle mieleen.

Mäkäräistä aiemmin kisaan lähtenyt tšekki Gabriela Soukalova ampui varmasti, hiihti hyvin ja johti kisaa ylivoimaisesti yhdellä sakkominuutilla. Mäkäräinen aloitti kisan nopealla hiihdolla ja kohtuullisella ammuntatarkkuudella. Ensimmäiseltä paikalta hän ampui puhtaasti, mutta toiselta ja kolmannelta yksi laukaus meni ohi kummaltakin.

Suurin ennakkosuosikki Valko-Venäjän Daria Domratsheva ampui toiselta paikalta peräti kolme sakkominuuttia ja putosi kauas kisan kärjestä. Moni muukin vahva hiihtäjä ampui huonosti, joten kahdella ohilaukauksella Mäkäräinen oli hyvin mukana kisassa viimeiselle ampumapaikalle saapuessaan. Tuolta paikalta hän ampui kaikki laikat alas ja oli 38 sekuntia kisaa johtanutta Soukalovaa perässä. Väliin mahtuivat myös Italian Dorothea Wierer sekä Venäjän Daria Virolainen.

Kooste kisasta


Jos et jaksa katsoa artikkelin päämediana olevaa naisten normaalimatkan koko lähetystä, voit katsoa tästä koosteen kisasta.

Mäkäräinen lähti viimeiseltä ampumapaikalta hiihtämään silminnähden kovaa vauhtia. 1,2 kilometriä hiihdettyään hän oli jo melkein saavuttanut Virolaisen ja ottanut kärkeä kiinni 12 sekuntia. Viimeisellä väliaikapisteellä 700 metriä ennen maalia Mäkäräinen oli enää 5 sekuntia Soukalovasta ja kaksi Wiereristä. Viimeisillä sadoilla metreillä Mäkäräinen hiihti Wiererin ohi, mutta ei aivan saanut Soukalovaa kiinni. Eroa jäi 1,2 sekuntia tsekkiläisen eduksi.

Hopea näytti jäävän Suomeen, mutta loppupään lähtijöistä Venäjän Jekaterina Jurlova ampui ainoana kisassa puhtaasti ja hiihti kovaa. Hän voitti kultaa yli 20 sekunnin turvin. Hopeaa Soukalovalle ja pronssia Mäkäräiselle. Kolmas sija toi Mäkäräiselle uran neljännen maailmanmestaruusmitalin.

Maaliin tullessaan Mäkäräinen vielä hillitsi tv-toimittajan mitalionnitteluita, mutta mitali kaulassaan hän kuvaili tunteitaan avoimesti.

Tosi hienoa! Kyllä varmasti hienoin kolmas sija mitä urallani on ollut.― Kaisa Mäkäräinen

Tammikuussa 2016 Mäkäräisen pronssikisa äänestettiin vuoden 2015 sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

Lähetystä normaalimatkalta katsoi tv:stä parhaimmillaan yli miljoona katsojaa.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.