Hyppää pääsisältöön

Keikka

Robin Svartström ja Minna Suuronen elokuvassa Keikka
Nikke (Robin Svartström) ja Maria (Minna Suuronen) Robin Svartström ja Minna Suuronen elokuvassa Keikka Kuva: Melissa Salmi/Yle Kuvapalvelu ryhmäteatteri

Ryhmäteatterin elokuvassa on päähenkilönä lääkäri Maria (Minna Suuronen), joka yrittää saada Beirutissa pelastamansa kuusi syyrialaista naista Suomeen. Naiset ovat Marian ex-miehen perheenjäseniä ja sukulaisia.

Pelastusoperaatio alkaa paisua, kun Marialle selviää, että naisten lisäksi pelastettavia ihmisiä olisi huomattavasti arvioitua enemmän. Sisällissodan runtelema Syyria on saanut monet lähtemään kotiseuduiltaan etsimään turvallista elämää toisaalta. Maria saa operaatioonsa apua yllättäviltä tahoilta, kun Marian veli Nikke (Robin Svartström), eläköitymässä oleva Kansallisbaletin tanssija ja rumpali Stenkka Stenvall (Juha Kukkonen) bändinsä kanssa alkavat auttamaan Mariaa mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä.

Kuva Ryhmäteatterin ja Jarmo Lampelan elokuvasta Keikka
Kuva Ryhmäteatterin ja Jarmo Lampelan elokuvasta Keikka ryhmäteatteri

Ohjaaja Jarmo Lampelan mukaan elokuva Keikka sai kimmokkeen näyttelijä Minna Suurosen ideasta käsitellä jotenkin Lähi-idässä syntynyttä pakolaiskriisiä. Vuoden 2012 syksyllä Syyrian tapahtumat olivat vasta kansannousu, jonka tapahtumien kehittymistä nykyisen kaltaiseksi humanitääriseksi hädäksi ei osannut edes arvata. ”Kesäkuussa 2013 Beirutiin suuntautuneella kuvausmatkalla uutisten kuvaukset Syyrian tilanteesta saivat toisen ulottuvuuden. Libanoniin oli tuolloin saapunut jo noin 600 000 syyrialaista pakolaista ja Beirutin keskustan aukioilla ja puistoissa näkyi häthätää kankaista ja muoveista kyhättyjä asumuksia. Katujen varsilla isät yrittivät ansaita rahaa myymällä kaikkea kynistä paperinenäliinoihin, lapset kulkivat autojen seassa kädet ojennettuina ja yrittivät saada jonkin liikenevän lantin”, Lampela kertoo.

Jarmo Lampela
Jarmo Lampela Jarmo Lampela Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu jarmo lampela

UNHCR:n laskelmien mukaan yli neljä miljoonaa syyrialaista on maanpaossa. Heistä Libanonissa on tällä hetkellä noin miljoona rekisteröityneinä pakolaisina. Tämän lisäksi yli 260 000 syyrialaista asuu libanonilaisten kodeissa. ”Katastrofin mittasuhdetta on vaikea ymmärtää”, Jarmo Lampela sanoo. ”Näistä neljästä miljoonasta syyrialaisesta suurin osa haluaa palata kotiinsa. Vaikka koti olisi tuhoutunut. Isolla osalla heistä ei kuitenkaan tule koskaan olemaan paikkaa jonne palata.”

Keikka oli ensi-illassa elokuussa Ryhmäteatterin salissa Helsingin Juhlaviikoilla 2013. Elokuvan viesti on, että jokainen voi halutessaan tehdä jotain hädänalaisten hyväksi. Nyt, yli kaksi vuotta myöhemmin hätä on vielä suurempi. Kuvat piiritetyn Madayan kaupungin nälkiintyneistä ihmisistä repivät sielua. Jotain voi tehdä. Aina voi auttaa.

Elokuvan on ohjannut Jarmo Lampela ja sen käsikirjoitus on syntynyt Lampelan ja Ryhmäteatterin ensemblen yhteistyönä.

  • Keikka, Suomi 2015. O: Jarmo Lampela. N: Minna Suuronen, Robin Svartström, Juha Kukkonen, Noora Dadu

Artikkelia on muokattu 20.1.2016 lisäämällä siihen ohjaaja Jarmo Lampelan kommentteja.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa