Hyppää pääsisältöön

Kulttuurimme sortaa eläimiä ja siksi Suomeen tarvitaan eläinoikeuspuolue, sanovat nämä aktiivit

Lihansyönnin pitää vähentyä ja eläimiä on kohdeltava yksilöinä, toteavat uutta eläinoikeuspuoluetta perustavat Saana-Maria Majatie ja Santeri Pienimäki.

Marianna Pukkala, Santeri Pienimäki ja Saana-Maria Majatie haluavat perustaa Suomeen eläinoikeuspuolueen. // Kuva: Eve Väyrynen

Eläimellä on yksilönä samanlainen oikeus lajityypilliseen käytökseen kuin ihmiselläkin. Siis jokaisella lehmällä suomalaisessa navetassa, sialla karsinassa ja kanalla virikehäkissä.

Eläimen tarkoitus ei ole olla tuotantoväline, eikä sitä ole luotu viihdyttämään ihmistä eläintarhassa tai raviradalla.

Siksi eläimet tarvitsevat vapauttamista, ja siksi Suomeen tarvitaan eläinoikeuspuolue.

Näin sanovat Saana-Maria Majatie ja Santeri Pienimäki, jotka ovat etujoukoissa perustamassa Suomeen tällaista puoluetta.

Eläinoikeuspuolueen tavoitteet ovat suuria.

- Haluamme muuttaa ajattelutavan, jossa eläinten hyväksikäyttö on sallittua ja täysin normaalia. Eläimet pitäisi vapauttaa yksilöinä tästä alistuskäytöstä, puheenjohtaja Majatie sanoo.

Alistuskäytön mahdollistaa nykyinen lihanormi, siis ajatusmalli, jossa lihan syöminen on normaalia. Näin ei Majatien mukaan pitäisi olla. Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan lihan syöminen on sekä moraalisesti että ekologisesti sietämätöntä.

"Ihminen ei tarvitse eläinperäistä ravintoa, se on vain ajan saatossa syntynyt käytäntö."― Santeri Pienimäki

Pienimäen sanoo, että lihan syöminen on vain tiedostamatta meihin sisäänrakennettu tapa.

- Ihminen ei tarvitse eläinperäistä ravintoa, se on vain ajan saatossa syntynyt käytäntö. Siitä ei ole tarpeellista pitää kiinni, koska moraalinen näkökulma on niin vahvasti sitä vastaan.

Kulttuurimme ihmiskeskeinen näkökulma sortaa eläinoikeuspuolueen mukaan eläimiä. Eläimen tappaminen on väärin, olipa kyse sitten riistaeläimestä tai navetassa asuvasta lehmästä.

- Jokaisella eläinyksilöllä on elämänsä osana kyky tuntea kipua, tuskaa. Sillä on myös halu elää. Nämä sotivat tappamisen periaatetta vastaan, puheenjohtaja Majatie toteaa.

Vihreät ajavat eläinten oikeuksia eduskunnassa - miksi se ei riitä?

Eläinoikeuspuolue on toistaiseksi yhdistys, joka kerää kannattajakortteja voidakseen rekisteröityä viralliseksi puolueeksi. Tukijoiden allekirjoituksia tarvitaan yhteensä 5000 kappaletta toukokuun loppuun mennessä. Kasassa on tällä hetkellä yli 3000 nimeä.

Majatien ja Pienimäen mukaan juuri puolueelle on Suomessa tarve. Uuden eläinoikeuspuolueen tarkoitus olisi tukea järjestöjen tekemää eläinoikeustoimintaa.

Pienimäki on vaikuttanut aiemmin vihreissä, mutta haluaa nyt siis vaihtaa eläinoikeuspuolueeseen.

- Vihreissä ei ole mitään vikaa, mutta heidän nykyinen asemansa yleispuolueena on ongelmallinen. Eläinoikeudet eivät ole siellä kärkiteema.

Isoksi puolueeksi nouseminen vaatii yleensä yleispuolueen linjauksia. Pienimäen mukaan eläinoikeuspuolueen tavoitteena ei ole vallan maksimoiminen, vaan yleiseen poliittiseen keskusteluun vaikuttaminen.

- Sitä kautta voimme ajaa eläinten oikeuksia paitsi lainsäädäntöön niin myös muiden puolueiden ohjelmiin.

Tuputus ei toimi

Sekä Pienimäki että Majatie tietävät, että lihasta ja eläintuotteista luopuminen on vaikeaa. Lihansyöjien syyllistäminen ei ainakaan toimi: kansalaisia pitää kannustaa elämäntapojen muutokseen.

- Ruoka on hyvin henkilökohtainen aihe. Jos aiheesta puhuu syyllistämällä, se aiheuttaa yleensä vastareaktion, Pienimäki toteaa.

Pienimäki muistuttaa vaihtoehdoista, joita lihalle on proteiinin lähteinä jo tällä hetkellä olemassa.

- Esimerkiksi palkokasvit, kuten härkäpavut pystyvät korvaamaan lihan proteiinin lähteinä. Monipuolinen kasvisravinto on mahdollista rakentaa kokonaan kotimaisilla tuotteilla.