Hyppää pääsisältöön

Rikas Afrikka Teemalla

Kuvakollaasi sarjasta Uusi Afrikka
Kuvakollaasi sarjasta Uusi Afrikka Kuva: Stocktown Films uusi afrikka

Teema esittää 18.1. alkaen kiehtovan ohjelmakokonaisuuden muodin, designin, musiikin ja nykytaiteen Afrikasta. Tammi-helmikuussa Teema vie mm. Dakariin, Nairobiin ja Accraan, missä tavataan nuoria suunnittelijoita ja Afrikan taiteen uusi sukupolvi. Kansainvälisten dokumenttien ja dokumenttisarjojen lisäksi mukana on yksi kotimainen dokumenttiensi-ilta ja pari klassikkoelokuvaakin.

Made in Africa
18.1. alkaen maanantaisin klo 21

Tanskalainen muotitoimittaja Chris Pedersen matkustaa Afrikkaan kuusiosaisessa sarjassa. Maanosan talous on kasvanut kohisten ja kulttuuri kukoistaa. Sarjassa nähdään mm. muotisuunnittelijoita ja Afrikan johtavia some-tähtiä.

Uusi Afrikka
18.1. alkaen maanantaisin klo 21.30

Soweton metalliskenestä Nairobin futu-poppiin, valokuvataiteesta performansseihin. Viisiosainen ruotsalaissarja esittelee Afrikan taiteen uuden sukupolven.

Malin musiikki ei vaikene
sunnuntaina 21.1. klo 21

(They Will Have to Kill Us First) "Soittimet ovat meidän Kalashnikovejamme." Uusi, polttavan ajankohtainen dokumenttielokuva Malista, jossa maan pohjoisosaan tunkeutuneet ääri-islamistit kielsivät kaiken musiikin kuoleman uhalla. Muusikot pakenivat etelään mutta eivät suostu vaikenemaan. Musiikkia ei saatu tapettua. Dokumentissa mukana muun muassa Pohjois-Malin satakieli Khaïra Arby, joka vieraili Suomessa marraskuussa 2015, tuaregilaulajat Fadimata "Disco" Walet ja Oumar Moussa Sidi sekä joulukuussa 2015 Suomessa vieraillut Songhoy Blues -yhtye. Ohjaus Johanna Schwarz. Ensi-ilta.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa sapeur Brazzavillessa (vas.) suri-heimon jäsen Etiopiassa ja albiinopainija Kinshasassa.
35 lehmää ja yksi Kalashnikov. 35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa sapeur Brazzavillessa (vas.) suri-heimon jäsen Etiopiassa ja albiinopainija Kinshasassa. Teemalauantai,35 cows and a kalashnikov

Teemalauantai: Komea, ylpeä Afrikka
lauantaina 30.1. klo 21.30

Kaksi dokumenttielokuvaa täynnä afrikkalaista tyyliä ja ylpeyttä, maskuliinia ja feminiiniä.
35 lehmää ja yksi Kalashnikov on yltiöesteettinen, runollinen ja värikäs kuvaus miehisestä kauneudesta ja koristautumisesta Afrikassa, Etiopian suri-heimosta Brazzavillen dandyihin ja Kinshasan voodoopainijoihin. Ohjaus Oswald von Richthofen. Ensi-ilta.
Mama Africa on Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva eteläafrikkalaisesta laulajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta, jäljittelemättömästä Miriam Makebasta.

Karavaani Baobab
sunnuntaina 31.1. klo 21.00

Kesällä 2015 innostunut yleisö näki senegalilaisen Orchestra Baobabin ja suomalaisen Kaihon Karavaanin yhteiskeikat Helsingissä ja Tampereella. Tv-dokumentissa seurataan tämän musiikillisen unelman toteutumista. Ensi-ilta.

Tanssivien henkien metsä
lauantaina 6.2. klo 19.20

Dokumenttielokuva Kongon aka-pygmien elämästä. Visuaalisesti upeassa dokumentissa seurataan ihmisten arkea. Ohjaus Linda Västrik. Ensi-ilta.

Kino Klassikko
sunnuntaina 24.1. ja 31.1. klo 18.00

Afrikan kuningatar on romanttinen seikkailuelokuva ensimmäisen maailmansodan aikana samaan purtiloon päätyvistä jokilaivan kipparista ja vanhastapiiasta. Hatari! on seikkailuelokuva villieläinten pyydystäjistä, joiden kuviot sekoittuvat, kun paikalle ilmestyy viehättävä naiskuvaaja.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa