Hyppää pääsisältöön

Rikas Afrikka Teemalla

Kuvakollaasi sarjasta Uusi Afrikka
Kuvakollaasi sarjasta Uusi Afrikka Kuva: Stocktown Films uusi afrikka

Teema esittää 18.1. alkaen kiehtovan ohjelmakokonaisuuden muodin, designin, musiikin ja nykytaiteen Afrikasta. Tammi-helmikuussa Teema vie mm. Dakariin, Nairobiin ja Accraan, missä tavataan nuoria suunnittelijoita ja Afrikan taiteen uusi sukupolvi. Kansainvälisten dokumenttien ja dokumenttisarjojen lisäksi mukana on yksi kotimainen dokumenttiensi-ilta ja pari klassikkoelokuvaakin.

Made in Africa
18.1. alkaen maanantaisin klo 21

Tanskalainen muotitoimittaja Chris Pedersen matkustaa Afrikkaan kuusiosaisessa sarjassa. Maanosan talous on kasvanut kohisten ja kulttuuri kukoistaa. Sarjassa nähdään mm. muotisuunnittelijoita ja Afrikan johtavia some-tähtiä.

Uusi Afrikka
18.1. alkaen maanantaisin klo 21.30

Soweton metalliskenestä Nairobin futu-poppiin, valokuvataiteesta performansseihin. Viisiosainen ruotsalaissarja esittelee Afrikan taiteen uuden sukupolven.

Malin musiikki ei vaikene
sunnuntaina 21.1. klo 21

(They Will Have to Kill Us First) "Soittimet ovat meidän Kalashnikovejamme." Uusi, polttavan ajankohtainen dokumenttielokuva Malista, jossa maan pohjoisosaan tunkeutuneet ääri-islamistit kielsivät kaiken musiikin kuoleman uhalla. Muusikot pakenivat etelään mutta eivät suostu vaikenemaan. Musiikkia ei saatu tapettua. Dokumentissa mukana muun muassa Pohjois-Malin satakieli Khaïra Arby, joka vieraili Suomessa marraskuussa 2015, tuaregilaulajat Fadimata "Disco" Walet ja Oumar Moussa Sidi sekä joulukuussa 2015 Suomessa vieraillut Songhoy Blues -yhtye. Ohjaus Johanna Schwarz. Ensi-ilta.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa sapeur Brazzavillessa (vas.) suri-heimon jäsen Etiopiassa ja albiinopainija Kinshasassa.
35 lehmää ja yksi Kalashnikov. 35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa sapeur Brazzavillessa (vas.) suri-heimon jäsen Etiopiassa ja albiinopainija Kinshasassa. Teemalauantai,35 cows and a kalashnikov

Teemalauantai: Komea, ylpeä Afrikka
lauantaina 30.1. klo 21.30

Kaksi dokumenttielokuvaa täynnä afrikkalaista tyyliä ja ylpeyttä, maskuliinia ja feminiiniä.
35 lehmää ja yksi Kalashnikov on yltiöesteettinen, runollinen ja värikäs kuvaus miehisestä kauneudesta ja koristautumisesta Afrikassa, Etiopian suri-heimosta Brazzavillen dandyihin ja Kinshasan voodoopainijoihin. Ohjaus Oswald von Richthofen. Ensi-ilta.
Mama Africa on Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva eteläafrikkalaisesta laulajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta, jäljittelemättömästä Miriam Makebasta.

Karavaani Baobab
sunnuntaina 31.1. klo 21.00

Kesällä 2015 innostunut yleisö näki senegalilaisen Orchestra Baobabin ja suomalaisen Kaihon Karavaanin yhteiskeikat Helsingissä ja Tampereella. Tv-dokumentissa seurataan tämän musiikillisen unelman toteutumista. Ensi-ilta.

Tanssivien henkien metsä
lauantaina 6.2. klo 19.20

Dokumenttielokuva Kongon aka-pygmien elämästä. Visuaalisesti upeassa dokumentissa seurataan ihmisten arkea. Ohjaus Linda Västrik. Ensi-ilta.

Kino Klassikko
sunnuntaina 24.1. ja 31.1. klo 18.00

Afrikan kuningatar on romanttinen seikkailuelokuva ensimmäisen maailmansodan aikana samaan purtiloon päätyvistä jokilaivan kipparista ja vanhastapiiasta. Hatari! on seikkailuelokuva villieläinten pyydystäjistä, joiden kuviot sekoittuvat, kun paikalle ilmestyy viehättävä naiskuvaaja.

 • Teeman muotiviikko 2017

  Teemalla vietetään taas muotiviikkoa 4. – 10.9.2017.

  Teemalla vietetään taas muotiviikkoa 4. – 10.9.2017. Dokumenteissa nähdään ikäihmisten tyyliä, retromuotia, italialaista ajattomuutta sekä pukukoodeja kautta historian. Lisäksi viikon aikana nähdään arkistoherkkuja ja elokuvia.

 • Elämäntapaintiaaneista nousi kova kohu 1990-luvun alussa

  Elämäntapaintiaaneista nousi kova kohu

  Suomessa nousi 1990-luvun alussa melkoinen mediakohu, kun maahamme saapui niin kutsuttuja elämäntapaintiaaneja. Pääasiassa Ranskasta ja Belgiasta lähtöisin olevat yhteisön jäsenet pukeutuivat kuin intiaanit ja perustivat Kittilän metsiin kylän.

 • Eksoottinen Patakakkonen Pohjoismaissa

  Jaakko Kolmonen vierailee Tanskassa ja Islannissa.

  Patakakkonen-ohjelman kotistudiossa valmistettiin ruokia kaukomailta, mutta lähempiin ruokamaihin Jaakko Kolmonen matkusti itse paikan päälle. Tällä viikolla seuraamme keittiömestaria ja esitämme Kolmosen vierailut Islantiin sekä Tanskaan. Luvassa on siis smørrebrødejä sekä geysir-leipää!

Yle Teema

 • The Jam: About the Young Idea

  Dokumentti legendaarisesta modpunk-bändistä la 12.8. klo 20.

  Dokumenttielokuva legendaarisesta modpunk-bändistä, joka toimi vuosina 1975–82. Mukana arkistojen aarteita, vahva faninäkökulma sekä yhtyeen jäsenten Paul Wellerin, Bruce Foxtonin ja Rick Bucklerin haastatteluja.
  lauantai 12.8. klo 20

 • Don't Think I've Forgotten

  Järisyttävä dokumentti Kambodžan tuhotusta rocksukupolvesta.

  Kertomus Kambodžan tuhotusta rocksukupolvesta on viime vuosien järisyttävimpiä musiikki- ja dokumenttielokuvatapauksia.
  lauantai 19.8. klo 20

 • Jazzia, bluesia, poppia, rockia ja maailman parhaita studiomuusikoita: Teeman musiikkidokumentit kesällä 2017

  Kesäkuu jazzia, heinäkuu klassikoita, elokuussa kasaria.

  Teeman musiikkidokumentit ovat siirtyneet lauantai-iltaan, ja niitä esitetään koko kesä kello 20. Kesäkuu aloitetaan jazzilla, keskikesällä kuunnellaan maailman parhaita studiomuusikoita, elokuussa muistellaan Spandau Ballet'n kahdeksankymmentälukua ja Kambodžan kadonnutta rocksukupolvea. Toiveuusintana nähdään dokumentti Wentus Blues Bandin 20-vuotiskonsertista.

 • Isältä tyttärelle – patriarkaalisen Franzan perheen tarina tasa-arvoisemmaksi muuttuvassa Italiassa

  Patriarkaalisen italialaisperheen tarina 30 vuoden ajalta

  Italialaisessa Isältä tyttärelle -sarjassa (Di padre in figlia) seurataan venetolaisen tislaamoyrittäjän perhettä 1950-luvun lopulta kahdeksankymmentäluvulle. Kiinnostavan sarjan keskiöön nousevat vahvat ja vapautuvat naiset, jotka saavat yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnassa. Isältä tyttärelle alkaa Teemalla keskiviikkona 2.8.2017.

 • Eksoottinen Patakakkonen Pohjoismaissa

  Jaakko Kolmonen vierailee Tanskassa ja Islannissa.

  Patakakkonen-ohjelman kotistudiossa valmistettiin ruokia kaukomailta, mutta lähempiin ruokamaihin Jaakko Kolmonen matkusti itse paikan päälle. Tällä viikolla seuraamme keittiömestaria ja esitämme Kolmosen vierailut Islantiin sekä Tanskaan. Luvassa on siis smørrebrødejä sekä geysir-leipää!

 • Amiraali Yamamoto

  Suurelokuva Japanin laivaston komentajasta

  Japanilainen amiraali Yamamoto vastusti sotaa Yhdysvaltoja vastaan mutta päätyi johtamaan sitä maalleen ja itselleen tuhoisin seurauksin.

 • Thomas Crownin tapaus

  Steve McQueen pankkirosvona romanttisessa jännärissä

  Romanttinen jännityselokuva tyylikkäästä pankkirosvosta, joka saa peräänsä sinnikkään vakuutustutkijan.

 • Räsynukke

  Amerikkalaisen rikoselokuvan hurjimpia saavutuksia.

  "Tämä 'musta timantti' on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."

 • Blue Jasmine

  Woody Allenin draama rahattomasta seurapiirinaisesta

  Woody Allenin draamassa nähdään Cate Blanchett Oscar-roolissa omaisuutensa ja hermonsa menettäneenä seurapiirinaisena.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!