Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Izmirin ihmisbasaari

ulkolinja: izmirin ihmisbasaari, yle tv1
Ihmissalakuljettajat huijasivat Muhammedilta 4000 euroa. Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari, yle tv1 ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

TV1 torstaina 21.1.2016 klo 22.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 27.1. klo 23.55
Yle Areenassa 30 päivää

"Tämä on kuin basaari".

Turkkilaisessa Izmirin kaupungissa haastateltu ihmissalakuljettaja kertoo, että kaupungissa on ainakin sata hänen kollegaansa.

Kahden ja puolen miljoonan asukkaan Izmir on maan tärkein tukikohta Eurooppaan suuntautuvalle ihmissalakuljetukselle. Liiketoimintaa hoidetaan puhelimilla, Facebookin ryhmissä ja WhatsApp -viesteillä. Ja olemalla paikalla siellä, missä Eurooppaan pyrkivät ihmisetkin ovat.

Kilpailu ei ole laskenut hintoja, kumivenematka Kreikan puolelle Eurooppaan maksaa 1000 - 1200 euroa. Izmiriin saapuu päivittäin satoja, ehkä tuhansia pakolaisia Syyriasta, Irakista, Iranista, Afganistanista. Afrikastakin.

Pakolaisia ahtautuneena veneeseen
Pakolaisia ahtautuneena veneeseen Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Salakuljettaja vei rahat

Muhammed maksoi neljätuhatta euroa matkasta Kreikkaan. Sen jälkeen salakuljettaja katosi. Viimeisin, mitä Muhammed kuuli, oli se, että syyrialainen salakuljettaja oli itse lähtenyt Eurooppaan.

Muhammedin tarina ei ole harvinainen, sillä monet tulevat petetyiksi. Izmirissä neljän nuoren miehen joukko kiertelee rahattomana ja pyytää apua. He olivat maksaneet jokainen 2500 euroa matkasta Eurooppaan, mutta salakuljettaja otti rahat ja katosi saman tien.

Veneisiin pimeän aikaan

Suojainen poukama Turkin rannikolla on aamuyöstä lähtien kiihkeän toiminnan näyttämö. Ensimmäiset veneet lähtevät jo pimeässä, aamukolmen, -neljän aikoihin. Salakuljettajat ahtavat halpoihin kumiveneisiin jopa viisikymmentä ihmistä.

Kreikan lähimmille saarille on vain kymmenen kilometrin matka. Silti kaikki veneet eivät kestä edes sitä, vaan osa puhkeaa ja uppoaa matkalle. Jos pakolaisilla on onnea, niin Kreikan tai Turkin rannikkovartiosto ehtii pelastaa heidät.

ulkolinja: izmirin ihmisbasaari, yle tv1
ulkolinja: izmirin ihmisbasaari, yle tv1 Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Ankeaa, mutta ilman pelkoa

Rannalla Nesrin Al-Omar kertoo elämästään Syyriassa. "Pakenimme talosta taloon, sota tuli koko ajan lähemmäksi. Lopulta emme kestäneet enää."

Nesrinillä on seitsemän lasta. Heidän kuljettamisensa pelkästään Turkista Eurooppaan maksaa yli 8000 euroa.

Nesrin perheineen selviää. Ulkolinjan kuvausryhmä löytää perheen myöhemmin saksalaisesta vastaanottokeskuksesta. "Olot ovat ankeita, mutta enää ei tarvitse pelätä", Nesri ja miehensä Muhammed Al-Omar sanovat.

Ohjaus: Pertti Pesonen. Kuvaus: Antonio Marquez. Leikkaus: Jorma Höri. Tuotanto Yle Asiaohjelmat, 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.