Hyppää pääsisältöön

Unkarin syyrialaiset hämmentyneitä kovasta pakolaispolitiikasta

piikkilankaa ja rajavartioita Unkarin ja Kroatian rajalla
Unkari on sulkenut rajansa. Kroatian vastaisella rajalla Letenyessa on rajavartijoiden lisäksi vastassa myös piikkilankaeste. piikkilankaa ja rajavartioita Unkarin ja Kroatian rajalla Kuva: marko lönnqvist piikkilanka

Syksyllä kiihtyneen pakolaiskriisin aikana Unkari tuli kuuluisaksi poikkeuksellisen kovasta pakolaispolitiikasta. Kun pakolaisia alkoi saapua suuria määriä Serbian ja Kroatian kautta, jäivät he aluksi jumiin budapestilaiselle rautatieasemalle. Unkari oli myös ensimmäinen maa, joka ryhtyi sulkemaan rajojansa aidalla ja piikkilangalla.

Unkarin johdon mielestä pakolaiset ovat laittomia elintasopakolaisia ja potentiaalisia terroristeja.

Pakolaiskeskus Unkarin Vamosszabadissa
Pakolaiskeskus Unkarin Vamosszabadissa Pakolaiskeskus Unkarin Vamosszabadissa Kuva: marko lönnqvist vamosszabadi

Kova linja on ollut tietoinen valinta. Unkarin oikeisto-populistinen itsevaltainen pääministeri Viktor Orbán käänsi lausunnoillaan suosionsa taas nousuun ja yhtälailla nosteessa on Orbánia pakolaiskysymyksessä tukeva äärioikeistolainen Jobbik-puolue.

Mutta myös Unkarissa ihmisiä, joita hallituksen politiikka vähintäänkin hämmentää. Yksi heistä on puoliksi syyrialainen Omar Sayfo.

Monien Itä-Euroopan EU-maiden pakolaisvastaisuutta on selitetty osittain sillä, että maissa on vähän kokemuksia ulkomaalaisista ja muista kulttuureista. Unkarissa ja monissa muissakin entisen Itä-Euroopan maissa on kuitenkin pieniä muslimiyhteisöjä jo sosialismin ajoilta.

Monista maista päädyttiin sosialistileirin maihin opiskelemaan.

Jakolinja Unkarinkin syyrialaisten keskuudessa kulkee siinä, kuinka suhtaudutaan presidentti Bašar al-Assadiin. Osalle hän on arvostettu johtaja, joka taistelee terrorismia vastaan. Toisen puolen mukaan hän on omaa kansaansa tappava sotarikollinen ja valtioterroristi. Venäjän asettuminen al-Assadin tueksi on nostattanut tunteita myös Unkarin syyrialaisten keskuudessa.

Marko Lönnqvist

Artikkeli liittyy ohjelmaan Ulkolinja: Rajojen Eurooppa.

Lisää aiheesta:
Ulkolinja: Rajojen Eurooppa
Pakolaiskriisi nostaa Saksan äärioikeiston kannatusta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.