Hyppää pääsisältöön

Vanhanajan metsureilta vaadittiin kylmänkestävää voimaa ja hurttia luonnetta

Vuonna 1964 ilmestyneessä Metsästä mieheen -ohjelmassa kuullaan metsureiden pohdintaa ammatistaan ja tarkastellaan vaikeiden työolosuhteiden vaikutusta heidän terveyteensä.

"Metsämme on turkki, joka yrittää suojella meitä ainakin taloudellisilta pakkasilta. Se on siitä kummallinen turkki, että mitä enemmän sitä harvennetaan sitä lämpimämpi on sen sisällä, ainakin taloudellisessa mielessä. Metsätyömies on se, joka on ottanut epäkiitolliseksi puuhakseen harvennuksen, hakkuun ja hoidon", sanailee ohjelman selostaja, toimittaja ja ohjaaja Reino Paasilinna.

Ohjelman alussa seurataan metsureiden terveystarkastusta, jossa sekatyömies Martti Aukusti Pulkkinen suorittaa puhalluskokeen, jolla testataan keuhkojen toimintaa. Paikalle on saatu myös röntgenretkikunta, joka tarkastaa metsurit läpikotaisin.

Ankara työ, eristäytyneisyys ja lyhyen työsuhteen luoma sosiaalinen turvattomuus olivat ominaista metsätyömiehille. Työtä koitettiin helpottaa muun muassa työvoiman vakinaistamisella sekä työmatkojen lyhentämisellä. "Puut yritetään kaataa oman paikkakunnan miehillä, sillä heidän on helpompi pyörähtää kotosalla sunnuntaisin", valottaa Paasilinna.

Ohjelmassa haastateltavat metsämiehet harmittelevat sitä, että työstettävien metsien korvaukset eivät ole tasapainossa suhteessa työn vaativuuteen. "Täällä tulee miehestä ennenaikojaan vanha", toteaa eräs metsuri.

Kämppäolosuhteet olivat parantuneet 1960-luvun aikana ja ohjelmassakin esiintyvästä 34 000 markkaa maksaneessa metsäkämpästä löytyi ajanmukainen keittiö, juoksevaa kylmää ja kuumaa vettä sekä sähkövirtaa tuottava generaattori. Nämä ominaisuudet olivat vain kolmasosassa tuon ajan savottakämpissä. Kämpälle on myös palkattu "pari nopsaa" kokkikoulutuksen saanutta emäntää, jotka pitävät huolen kolmekymmenpäisen miesjoukon ruuasta ja asumistilojen siisteydestä. Kämppäolosuhteet saavatkin kiitosta: "Tässä on parempi olla kuin kotona", todetaan ohjelmassa.

Minusta tuntuu, että nämä ovat näitä metsäkämppäelämän viimeisiä vuosia.― Metsuri

Ohjelmassa seurataan metsureiden vapaa-ajanviettoa heidän savottakämpällään, jossa kerrotaan tarinoita ja heitetään huulta. Lopuksi nähdään kuvamontaasi metsureiden toimista metsäkämpällä Ossi Runnen Rakastan sinua elämä -kappaleen soidessa taustalla luoden haikeaa tunnelmaa. "Minusta tuntuu, että nämä ovat näitä metsäkämppäelämän viimeisiä vuosia", pohdiskelee eräs metsuri sängyllänsä.

Lisää ohjelmasta

Kommentit