Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Kumilenkkihoito on hirttotuomio peräpukamille

vessapaperirulla
Akuutissa selvitetään perinpohjaisesti, mikä on peräpukama. vessapaperirulla Kuva: Jani Mattsson peräpukamat

Ne kutiavat, pullahtavat ulos kakatessa ja tihkuvat välillä vertakin. Peräpukamat on varsin yleinen, mutta vaiettu vaiva. Jopa joka toinen suomalainen kärsii peräpukamista jossain vaiheessa elämänsä, mutta niistä puhutaan harvoin edes lääkärille. Jani Mattsson on liikunnallinen, istumatyötä tekevä nelikymppinen mies, joka on päättänyt antaa peräpukamavaivoille kasvot. Kun kotikonstit eivät enää auta, saavat Janin peräpukamat lääkäriltä hirttotuomion. Kamerat ovat paikalla, kun tuomio pannaan käytäntöön ja Janille tehdään peräpukamien kumilenkkihoito. Miten hoito sujuu ja pääseekö Jani eroon ikävistä peräpukamavaivoistaan?

Vaikeaa verenapainetutia sairastaville potilaille on Suomessakin tarjolla nyt uusi hoitokeino, verenpainetahdistin. Verenpainetta lasketaan tahdistimen avulla kaulavaltimon painereseptoreita sähköisesti stimuloimalla ja menetelmästä on saatu maailmalla hyviä hoitotuloksia. Uusi verenpainetahdistin sopii potilaille, joiden verenpainetautia ei saada kuriin elintapahoidon ja lääkityksen avulla. Akuutti pääsee Helsingin seudun yliopistolliseen keskussairaalaan seuraamaan, miten verenpainetahdistin käytännössä toimii.

36 kiloa on paljon. Määrän voi kuvitella vaikkapa 72 voipaketin kasana tai kilon jauhopussien kekona. Kun tuo sama määrä painoa lähtee kehosta, on muutos iso. Oululainen Kaisa Häivälä tietää, miten tuollainen kilomäärä lähtee kehosta pysyvästi, ilman minkäänlaisia poppakonsteja.

Suomalainen tekee psykologisen testin melko varmasti pariinkiin otteeseen keski-ikään mennessä. Puolustusvoimien “pällitesti” on jo klassikko ja moniin työ- tai opiskelupaikkoihin haetaan psykologisten testien kautta. Testeihin liittyy paljon ennakkoluuloja ja jopa pelkojakin. Mitä testit minusta paljastavat ja voiko niihin luottaa? Psykologi Taina Kuuskorpi haluaa hälventää psykologisiin testeihin liittyviä vääriä mielikuvia. Testattavalle vain testimateriaali on salaista, ei testauksen tulokset, päätelmät ja muu testauksen ympärillä tapahtuva. Testattavalla on aina oikeus saada palautetta tuloksistaan. Entä miten on ilmaisten nettitestien laita, voiko niitten antamiin tuloksiin luottaa?

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Akuutin omalääkäri Risto Laitila avaa tuttuun tapaan vastaanottonsa ovet yhdessä toimittaja Mikko Penttilän kanssa. Tällä kertaa parivaljakko on saanut kysymyksen, uskaltaako nainen värjät hiuksia, jos on raskaana. Lisäksi omalääkäri on luvannut selvittää jalkapohjan tunnottomuuden syitä.

Lisää ohjelmasta

elämäntapamuutosvinkit
elämäntapamuutosvinkit Kuva: Yle, Tero Kyllönen elämäntapamuutosvinkit
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat syitä jalkapohjan kivulle
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat syitä jalkapohjan kivulle Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Leikkaussalissa tehdään operaatiota
Leikkaussalissa tehdään operaatiota Kuva: Yle, Harri Lehtikevari leikkaussali
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä