Hyppää pääsisältöön

Leipurin yöunet jäävät vähiin

Leivän ja munkin leivontaa leipomossa.
Kotileipomo Pihlaja työllistää tällä hetkellä neljä ihmistä. Sesonkiaikoina työntekijöitä on enemmänkin. Ensimmäisten työpäivä alkaa jo kello kaksi yöllä ja jälkimmäiset seuraavat perässä puoli neljän aikaan. Leivän ja munkin leivontaa leipomossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila pihlajan kotileipomo

Kotiliepomo Pihlajassa Vähässäkyrössä on täysi tohina päällä jo yön tunteina. Kello ei ole vielä kolmeakaan mutta limpputaikina on valmista ja vaaleat leivät tuloillaan.

Ensimmäisenä paikalle saapuu aina yrittäjä Jussi Pihlaja.

"Olen tottunut yöheräämisiin. Aikuiselle ihmiselle neljä tuntia on sopiva unenmäärä öisin. Sillä pärjää", Jussi kertoo. Tosin myöntäen ottavansa tirsat silloin tällöin töiden jälkeen.

Jussin isä, Pekka, on perustanut Kotileipomo Pihlajan 70-luvulla Vähäänkyröön. Moni asia on muuttunut vuosien varrella. Esimerkkinä pienten leipomoiden määrän radikaali väheneminen.

"Olen saattanut vuosien varrella tehdä pariskunnalla hääkakun, sitten heidän lapsilleen ristiäiskakut ja taas näille lapsille hääkakut", Pekka nauraa.

Leipuri Jussi Pihlaja lastaa pullapeltejä.
Jussi Pihlaja on pienestä pojasta asti viettänyt aikaa leipomossa. Päätös ryhtyä alalle ja jatkaa isän jalanjäljissä tuli kuulema aika luontevasti. Nyt Jussi sitten paiskii töitä yökahdesta iltapäivään. ”Aikuinen ihminen pärjää neljän tunnin yöunilla.” Leipuri Jussi Pihlaja lastaa pullapeltejä. Kuva: YLE/Reetta Arvila pihlajan kotileipomo
Voiruusu pikkuleipiä leipomossa.
Kotileipomo Pihlaja perustettiin vuonna 1977 ja ensimmäiset pari vuotta Pekka Pihlaja teki sen parissa hommia osa-aikaisesti. Pikkuleivät olivat ensimmäinen ja ainoa tuote aluksi. Samaiset voiruusut maistuvat edelleenkin. Voiruusu pikkuleipiä leipomossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila pikkuleipä
Leipuri kaulii taikinaa.
Johanna Viljanmaa (vas.) on työskennellyt Kotileipomo Pihlajassa kymmenen vuotta. Anopin kautta leipomoon töihin päätynyt Johanna on opetellut leipomisen salat töitä tehdessä. Susanna Ritamäki on Jussi Pihlajan kihlattu ja ryhtynyt leipomoon työharjoitteluun. . Leipuri kaulii taikinaa. Kuva: YLE/Reetta Arvila vähäkyrö
Reikäleivän leivontaa.
Reikäleipää menee edelleen jonkin verran, mutta toista oli ennen, kun niitä pyöriteltiin satoja kappaleita päivittäin. Pekka Pihlaja kertoo, että ihmisten maku leivissä on muuttunut: vaalea leipä maistuu yhä useammalle. Tosin tumma limppu on Pihlajan yksi tunnetuimmista ja suosituimmista tuotteista. Reikäleivän leivontaa. Kuva: YLE/Reetta Arvila pihlajan kotileipomo
Leipuri Pekka Pihlaja paistaa pullia leipomossa.
Pekka Pihlaja on ollut virallisesti eläkkeellä jo kolme vuotta, mutta käy edelleen auttamassa poikaansa Jussia. Mies on tyytyväinen, kun yritys sai jatkajan. Leipuri Pekka Pihlaja paistaa pullia leipomossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila pihlajan kotileipomo
Toimittajan selfie leipomossa.
MOI! Toimittaja Reetta Arvila maireana syötyään sokerisen, vasta paistetun hillopossun. Toimittajan selfie leipomossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila pihlajan kotileipomo

Lähde äänimatkalle leipomon aamuun: