Hyppää pääsisältöön

25.2. Kino Suomi: Kotia päin

Ilkka Koivula elokuvassa Kotia päin.
Ilkka Koivula elokuvassa Kotia päin. Kuva: YLE kotia päin

Opintojaan aloittelevan Mikan äiti menee vihille vankilakundin kanssa, eikä suhteen kulku ole ruusuinen. Kun opiskelija palaa kotiin, hän joutuu keskelle väkivaltaista tapahtumasarjaa.

Oululainen Ellin baari saa portsarikseen Kaukon. Kauko on Ellin uusi mies: vihkiminen suoritettiin vankilan kappelissa. Ellin poika Mika ei suvaitse suhdetta, ja hän muuttaakin Oulusta pääkaupunkiin opiskelemaan. Sitten Kaukon ja Ellin suhteeseen astuu väkivalta, eikä Kauko tahdo pysyä kaidalla tiellä.

Ilkka Järvi-Laturin esikoiselokuvan tarina ei ole ollenkaan niin ennalta-arvattava, kuin helposti voisi luulla. Käsikirjoituksessa riittää sivujuonia ja käänteitä, eivätkä henkilötkään ole aivan yksioikoisia.

Pääosassa Mikana nähdään Ilkka Koivula, tuolloin tuore elokuvakasvo. Elliä esittää luonneroolien taituri Leena Suomu, ja Kaukoa Risto Tuorila, jota ei juuri roiston rooleissa ole totuttu näkemään. Mikan on-off-tyttöystävänä nähdään Jonna Järnefelt, jolle elokuvarooli oli ensimmäinen.

Jussien jaossa elokuvasta huomioitiin vain Järvi-Laturin käsikirjoitus, mutta ulkomailta erilaisia huomionosoituksia tuli runsaammin; Kotia päin valittiin mm. Pohjoismaiden parhaaksi elokuvaksi vuonna 1990. Myös Järvi-Laturin seuraava elokuva, Tallinnan pimeys (1993) menestyi paremmin ulkomailla kuin Suomessa.

  • Kotia päin (1989) Pääosissa Ilkka Koivula, Leena Suomu, Risto Tuorila, Jonna Järnefelt, Mikko Nousiainen. Käsikirjoitus ja ohjaus Ilkka Järvi-Laturi, Annina Enckell ja Outi Nyytäjä. Tuotanto Filminor Oy
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa