Hyppää pääsisältöön

Downton Abbey – Kiitos muistoista!

downton abbey s6, yle tv1
downton abbey s6, yle tv1 downton abbey s6

Downton Abbeyn kartanoväen ja heidän uskollisten palvelijoidensa tarina on päättynyt. Sarjan sykähdyttävimmät hetket elävät fanien sydämissä.

Pyysimme teitä katsojia kertomaan Downton Abbeyn ikimuistoisimmista hetkistä. Saimme vastauksia satamäärin. Kiitos kaikille, jotka osallistuitte! Tässä jutussa julkaistaan vain osa muistoistanne.

Juttu sisältää mahdollisesti juonipaljastuksia heille, jotka eivät ole nähneet sarjaa kokonaisuudessaan.

Historia: Downton Abbeyn kartanossa, yle tv1
Historia: Downton Abbeyn kartanossa, yle tv1 historia: downton abbeyn kartanossa

Downton Abbey -sarja

Tunnusmusiikin kuuntelu on huumaavan ihanaa. Lempiohjelman riuduttava odotus palkitaan kun ensi sävelet tulvivat telkkarista ja tietää, että sarjaa on edessä kokonainen jakso! Lempihetkeni on siis tunnusmusiikki. Olen jopa ottanut kuvia musiikin aikana näkyvistä DA kattauksista ja miljöistä ja kuvan katsominen myöhemmin on nostanut hyvän olon tunteen pintaan. Harvoin mikään koukuttaa minua, mutta DA onnistui sen tekemään.

Kaikki häät ovat olleet ihania. Ja puvustus/ajankuvaus ovat huikeita. Alunperin aloin katsomaan pukujen takia ja koukkuun jäin. Kiitos.

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1 downton abbey

Lempihetkeni on aina kyseinen jakso. Solahdan menneeseen maailmaan. Nautin näkemästäni ja kuulemastani. Olen irti kaikesta muusta. Iloitsen ja suren roolihenkilöiden mukana. Käsittämättömän upea sarja.

Kaikki ne kohtaukset, jotka on kuvattu kartanon isossa salissa. Pitää hämmästellä englantilaisten täydellistä ajankuvan rakentamista – kaikki ne yksityiskohdat! Parhaita hetkiä ovat ne, joissa mukana on isännän äiti komeassa kostyymissään silmiään pyörittelemässä, pää vinossa – mahtava näyttelijä! Voi kun hän olisi vähän (mutta vain vähän ) nuorempi, ettei tarvitsisi koko ajan pelätä, että hän lopettaa näyttelemisen. Tässä roolissa hän herättää sekä hilpeyttä että kunnioitusta komennellessaan kaikkia ja yrittäessään kynsin hampain tarrautua menneeseen aikaan. Upea sarja kaikkinensa!

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1 downton abbey

Koko sarjaa jää ikävä. Nerokasta englannin kielen käyttöä, suuria kuolemattomia hahmoja!

En osaa sanoa mitään hetkeä, mikä olisi kaikista paras tai kaikista rakkain, minulle on se tunnelma, jonka sarjan tekijät ovat saaneet vangittua filmille ja kaikki ne upeat kuvakulmat sekä niin tarkka ajankuvaus, joka on todella hienoa ja mieleenpainuvaa. Upeat roolihahmojen luojat, näyttelijät ja tietenkin upea miljöö. Kiitos tästä sarjasta jään todella kaipaamaan.

Jokainen jakso lempihetki. Ainut ohjelma, jonka haluan katsoa rauhassa ilman, että kukaan lapsista tai aviomieheni häiritse. Minun laatuaikaa itselleni.

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1 downton abbey

Lempihetkeni on ollut jokainen Downton Abbey-sarjan jakso, varsinkin rakastumisten huipennukset häihin ovat olleet lempihetkiäni. Uusintanakin tulleet jaksot on pitänyt katsoa. Sarjan mukana on päässyt irti harmaasta arjesta. Olen niin konkreettisesti uponnut sarjaan, että perhe tietää jakson alkaessa, etten kohta kuule mitään mitä he puhuvat minulle tai kysyvät minulta, koska pian olen niin sisällä sarjan tapahtumissa. Viimeistään siinä vaiheessa kun toistan jo vuorosanoja lapset toteavat, että kanssani on aivan toivotonta jutella. Sarjan henkilöiden elämäntapahtumat ovat koskettaneet, itkettäneet ja naurattaneet.

Downton Abbey, yle tv1
Downton Abbey, yle tv1 Kuva: © Carnival Film & Television Ltd downton abbey

Mary ja Matthew

Lempihetkeni oli kun Matthew kosi Marya. Monien haasteiden ja vaikeuksien jälkeen Mary ja Matthew saivat viimein toisensa. Tilanne oli romanttinen ja sydämeni täyttyi rakkaudesta.

Lempihetkeni sarjassa oli ehdottomasti Matthew'n kosinta! Joulujakson viimeiset minuutit, lumisade ja onnelliset, toisiinsa rakastuneet Matthew ja Mary olivat Downton Abbeya parhaimmillaan. Ehdottomasti sarjan yksi romanttisimmista ja hengästyttävimmistä kohtauksista.

Matthew´n ja Maryn rakkaustarinan huipentuma, silloin kun he todella huomasivat rakastavansa toisiaan. Se tapahtui ulkona ja oli todella mieleenpainuva ja romanttinen.

Ehdoton lempihetkeni Downton Abbeyssä oli kohtaus, jossa Mary ja Matthew tajusivat rakastavansa toisiaan ja kertoivat sen toisilleen lumihiutaleiden leijaillessa hiljaa taivaalta.

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1 downton abbey

Lady Sybil ja Tom Branson

Kun Sibyl yllättää perheensä housupuvullaan ensimmäisellä tuotantokaudella. Tämä on yksi monista kohtauksista, joissa Sibyl osoittaa intohimonsa muutoksen tekemiseen ja oikeudenmukaisuuden kaipuunsa, halun ajaa asioita paremman maailman saavuttamiseksi edes pienillä teoilla.

Sybilin ja Tom Bransonin suhteen kehittely ja vainvihkaiset tapaamiset sarjan alkuaikoina. Ne olisivat voineet oikeassa elämässäkin mennä noin - todellisuudessa avioliittoon asti tuskin olisi edetty, mutta Sybilhän oli poikkeusihminen.

Se, kun Sibyl viimein tunnusti Tomille rakkautensa autotallissa.

Suosikkiparini on aina ollut Lady Sybil ja Tom Branson, näinpä lempihetkeni sarjassa on ollut se kun heistä todella tuli pari ja he vaihtoivat ensisuudelmansa.

Lempihetkeni sarjassa tapahtui tällä kaudella, kun Tom Branson tuli takaisin Bostonista. Tom on ollut yksi parhaimpia hahmoja sarjassa, alusta asti järkevä, rakastava mies ja isä. Hän tuli takaisin salaa, yllättäen kaikki Carsonin häissä. Paluunsa jälkeen hän on todella kokenut olevansa osa perhettä, minulle hän on ollut osa sitä alusta lähtien.

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1 downton abbey

Lady Violet

Kun Violet Crawley, Granthamin leskikreivitär tokaisi: "Oletko tullut auttamaan minua, vai ärsyttämään." Kyseinen lause pääsi heti äitini ja minun käyttöön.

Violet Crawley, Granthamin leskikreivitär koko hahmossaan jokaikisessä roolisuorituksessaan on ollut mainiota katseltavaa. Piiloironiaa harrastava vanha rouva, pilke silmäkulmassa. Ei voi muuta kun katsella ja nauttia!

Vanha kreivitär sanoi eräässä jaksossa: "Uudistuksia kannattava pääri on kuin joulua kannattava kalkkuna". Huikea repliikki!

Dowager Countess Lady Violetin ihanat, piikikkäät puheenvuorot, nähdä Englannin yhteiskunnan sen ajan kuvaukset, erittäin ansiokkaasti kuvattu monikerroksinen kuvaus yhteiskunnasta ja ihmistyypeistä eri olosuhteissaan. Olisi todella kiinnostavaa lukea tekstinä (englanniksi) sarjan puheenvuorot. Nautittavaa nähtävää ja kuultavaa, hienosti tehtyä dokumenttitason fiktiota.

Kohtaus, jossa leskikreivitar ihmettelee mitä viikonloppu tarkoittaa. Historian opettajan näkökulmasta kohtaus kuvaa hyvin brittiläistä aristokratiaa ja todellistaa luokkayhteiskuntaa.

Kaikki leskikreivittären ja Mrs Crawleyn väliset keskustelut. Kohteliaisuuksiin verhottua piikikästä sanailua rouvien välillä, jotka ovat monista asioista eri mieltä, mutta silti sydänystävät.

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1 Kuva: Carnival Films doc martin yle tv1

Lady Edith

Edithin kasvutarina on sarjan hienoin: nousu seinäruususta ja piikikkään siskonsa varjosta vahvaksi, itsenäiseksi ja maailmaa avarasti ja ennakkoluulottomaksi katsovaksi naiseksi. Toivon, että Edith vielä sarjan lopussa saisi onnen. Toinen suosikkihetkeni on Tomin paluu Amerikasta.

Kun Edit on rohkeasti pitänyt kiinni siitä, että hänellä on lapsi. Saa pian oikeuden olla perheen jäsen maailman muuttuessa. Aika on ollut moraalin kannalta vanhoillinen ja siitäkin syystä se on tuonut paineita Edit-neidille. Kaikki ne puvut ja miljöö missä filmi on tehty ovat ruokkineet omaa mielikuvitusta sellaisesta maailmasta, joka ei enää palaa takaisin. Kuinka luokkaerot ovat olleet suuret. Palvelusväeltä on vaadittu paljon sitoutumista, olla vaitiolovelvollinen isäntäväkeä kohtaan yksipuolisesti. Olen nauttinut sarjasta suunnattomasti.

Downton abbey, yle tv1
Downton abbey, yle tv1 downton abbey

Carson ja rouva Hughes

Yksi suosikkihetkistäni oli, kun neljännen (?) kauden lopussa Mr. Carson ja Mrs. Hughes kahlaavat käsi kädessä aallokkoon. Ihana lopetus kaudelle. Ja tällöinhän ei vielä edes ollut sen kummempaa romanttista kuviota näiden henkilöiden välillä.

Kun Mrs Hughes ja hovimestari Clarkson ensi kertaa suutelivat! Ihana kohtaus!

Kun rouva Hughesilla ja Carsonilla alkoi olemaan olemaan tunteita toisiaan kohtaam, he ovat niin suloisia. Tai ylipäätänsä kaikki hetket missä isoäiti Violetin on väittelyt milloin kenekin perheenjäsenen kanssa, ovat olleet parhaita ja hyvin viihdyttäviä.

Hovimestari Carsonin ja rva Hughesin häät, pitkän jahkailun jälkeen pariskunta uskaltautui naimisiin.

Paljon on ollut hyviä hetkiä sarjan aikana. Yksi niistä on kun rouva Hughes sai miehensä Carsonin tekemään kotitöitä.

Downton Abbey, Yle TV1
Downton Abbey, Yle TV1 downton abbey

Bates ja Anna

Kaikki ne hetket, kun Anna ja Mr. Bates "lähentyivät" toisiaan, ilman, että muut huomasivat mitään.

Kun Mr Bates todettiin syyttömäksi ja vapautettiin, samoin kun syytökset Annaa vastaan todettiin vääriksi.

Lempihetkiä on monia, mutta aivan ensimmäisen jakson lopussa, kun Bates oli lähdössä pois joidenkin palvelusväen henkilöiden painostuksesta ontumisensa takia, kartanon isäntä juoksi auton luo, sanoi, että tämä ei ole oikein ja pyysi Batesia jäämään. Se oli hieno hetki, jäin koukkuun. Hieno sarja, jossa asiat kunkin henkilön kohdalla menevät hyvällä tavalla eteenpäin, kukin kasvaa ihmisenä. Näitä henkilöitä jää kaipaamaan.

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1 downton abbey

Molesley

Kun Mr Molesley, tuo sydämen sivistynyt vaatimaton herrasmies, huomasi pärjäävän opettajana, kun vaan on teeskentelemättömästi oma itsensä. Se mielihyvä, jota hän tunsi, kun huomasi hallitsevansa homman, joka mahdollisti yhteiskunnallisen nousun.

Niitä on kymmeniä, mutta lämmöllä muistelen Mr Molesleyn hetkiä koululuokan edessä, kun hän kertoo, että koulutus kannatta ja tunnustaa olevansa palvelija; samalla saa lasten kunnioituksen olemalla omaa itseään.

Barrow

Minusta liikuttavinta oli huomata, kun hovimestari Thomas Barrow muuttui inhottavasta ilkimyksestä kertakaikkisen sympaattiseksi, jolle vain toivoisi onnea ja menestystä.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.