Hyppää pääsisältöön

Eihän sulle vaan jäänyt traumaa?

Tuusulassa aviomiehensä ja kahden alle kaksivuotiaan lapsen kanssa asuva Laura Kallio-Uddman on häikäisevän kaunis nuori nainen, joka pitää pinkistä väristä, nopeista autoista ja Justin Bieberistä. Sädehtivästi hymyilevät kasvot ja vahva, itsevarma olemus peittävät kuitenkin taakseen tarinan, jollaista ei haluaisi kuulla. Tarinan siitä, mitä tapahtuu, kun systeemi pettää ja synnytys jättää elämään jäljet, joista ei pääse koskaan.

Kerttu oli todella toivottu ja odotettu lapsi ja raskaus sujui hyvin. Raskauden viimeisellä kolmanneksella sain lähetteen synnytyssairaalan äitiyspolille, sillä kohdunpohjan korkeusmitta kulki reippaasti yläkäyrän yläpuolella. Olin varma, että vauva olisi isokokoinen, koska oloni alkoi olla niin tukala. Pääsin äitiyspolille raskausviikolla 37+2. Siellä todettiin, että minusta mahtuisi ulos korkeintaan neljäkiloinen vauva. Sikiön kokoarvio tuolloin oli 4005 grammaa ja lääkäri epäili vauvan syntyvän ennen laskettua aikaa. Sovimme käynnistyksen raskausviikolle 38+6, ellei näin kävisi.

Koska vauvaa ei kuulunut, Laura saapui äitiyspolille sairaalakassinsa kanssa sovittuna päivänä, odottavaisin mielin. Vastassa olikin eri lääkäri uusin arvioin.

– Tämä lääkäri arvioi sikiön painavan "vain" 3995 grammaa. Lääkärin mielestä vauva saisi vielä huoletta kasvaa raskausviikolle 40+6, jolloin synnytys sitten oikeasti käynnistettäisiin. Oloni oli jo todella kipeä, väsynyt ja kamalan turvonnut - ja nyt myös erittäin pettynyt.

Synnytys käynnistyi lopulta spontaanisti raskausviikolla 40+4. Avautumisvaiheen ja supistukset Laura muistaa synnytyksen helpoimpina osuuksina. Varsinainen draama alkoi ponnistusvaiheessa.

– Sikiön sydänäänet vaihtelivat valtavasti ponnistaessa ja kätilöt alkoivat huolestua. Lopulta huoneeseen haettiin synnytyslääkäri ja pian yksi kätilöistä pomppi vatsani päällä, toinen työnsi jalkojani samalla, kun lääkäri oli kiinni alapäässä. Muistan vieläkin, miten kätilö huusi, että jos en nyt pystyisi yhteistyöhön niin edessä olisi hätäsektio. Kiroilin, itkin ja huusin, etten pysty parempaan, tehden koko ajan kaikkeni. Seuraavaksi otettiinkin jo käyttöön imukuppi ja vauva kirjaimellisesti revittiin väkisin ulos.

Kerttu ja Subarut
Kerttu ja Subarut Kuva: Laura Kallio-Uddman yle marja hintikka live

Kerttu painoi syntyessään 4990 grammaa. Laura kärsi synnytyksessä välilihan täydellisen repeämän. Tämän lisäksi Lauran sekä sisäinen että ulkoinen sulkijalihas sai kolmannen asteen repeämän.

– Minut vietiin suoraan synnytyssalista leikkaussaliin korjattavaksi. Alapäähän kursittiin satoja tikkejä. En missään vaiheessa saanut tietää, mitä tapahtui ja miksi, ja mitä nyt tulisi tapahtumaan. En todella tiennyt, että synnytyksessä voisi käydä näin, enkä siksi myöskään osannut pelätä mitään etukäteen.

Korjausleikkauksen jälkeen Laura sai lopulta Kertun rinnalleen, mutta kaukana onnen sekaisista tunnelmista.

– Olin todella kipeä, yltäpäältä omassa ulosteessani ja veressä, ja minut jätettiin imettämään Kerttua sänkyyni. Olin täysin vuodepotilas. Tuo ensimmäinen yö meni valvoen ja itkien. Aamulla sain sitten tietää, ettei kätilöni ehtisikään käydä synnytyskeskustelua kanssani kiireen takia. Sen sijaan sain sähköpostiosoitteen siltä varalta, jos jokin nyt sattuisi jäämään tuoretta äitiä askarruttamaan. Mutta eihän sulle mitään traumaa jäänyt, eihän, kysyi hoitaja pikaisesti ja taputti olalle.

Kotiuduttuaan Lauran elämä oli hänen omien sanojensa mukaan yhtä helvettiä - niin kuin niin monella muullakin traumaattisen synnytyksen kokeneella.

– Kaikki onnittelivat vauvasta, mutta itse olin riekaleina. Olin myös todella kipeä ensimmäiset pari kuukautta. Kaiken lisäksi olin nyt täysin pidätyskyvytön. Kaduin, että ikinä halusin lasta.

Laura Kallio-Uddman
Laura Kallio-Uddman Kuva: Laura Kallio-Uddman yle marja hintikka live

Syy Lauran vaivoihin selvisi vasta myöhemmin kirurgisessa sairaalassa, kun lääkäri tiputti pommin: sulkijalihaksen korjaus oli pettänyt. Lauran sisäinen sulkijalihas oli mennyt kokonaan poikki ja jätetty korjaamatta.

– Korjausleikkaus oli siis kokonaan epäonnistunut. Lähdin itkien sairaalasta ja päätimme mieheni Janin kanssa, että joko lapsiluku jäisi yhteen tai sitten toinen saisi tulla saman tien.

Laura koki, että mitä enemmän aikaa synnytyksestä kuluisi, sitä suuremmaksi trauma - ja kynnys uudelle raskaudelle - ehtisi kasvaa. Oli nyt tai ei koskaan-tilanne.

Eerik syntyi suunnitellulla sektiolla vain kaksi päivää Kertun yksivuotisjuhlien jälkeen. Synnytys oli täysi kymppi, kuin oppikirjasta. Minua kuunneltiin ja tunsin, että minusta välitettiin. En kokenut kipua ja olin onnellinen saatuani ihanan, korjaavan synnytyskokemuksen.

Kerttu ja Eerik
Kerttu ja Eerik Kuva: Laura Kallio-Uddman marja hintikka live

Viime kesäkuussa Laura sai vihdoin vahvistuksen, että Kertun syntymän jälkeisessä korjausleikkauksessa oli tapahtunut lääkärin hoitovirhe. Yksi ympyrä oli sulkeutunut, mutta monta mutkaa tulisi vielä olemaan Lauran elämässä päivittäin.

– Kertun synnytys näkyy jokaisessa päivässäni pidätysongelmina ja se tässä on ollut henkisesti kaikkein raskainta. Jokainen voi kuvitella elämää kahden alle kaksivuotiaan ja tällaisten vaivojen kanssa. Kaikki menot pitää suunnitella tarkkaan sen mukaan, onko vatsa tänään toiminut, kuinka ja missä pääsen vessaan. Erilaisia hoitokeinoja olen kyllä kokeillut, mutta toistaiseksi apua ei ole löytynyt. Sairaala ei myöskään koskaan ole pahoitellut hoitovirhettä.

Usein vaikea synnytyskokemus "kuitataan" sillä, että äiti ja lapsi selvisivät synnytyksestä hengissä. Mutta riittääkö se?

Laura Kallio-Uddman
Laura Kallio-Uddman Kuva: Laura Kallio-Uddman marja hintikka live

Traumaattinen synnytys ravistelee ja huolestuttaa koko perhettä. Lauran äiti Mailis Jukola otti yhteyttä Marja Hintikka Liven toimitukseen ja kertoi haluavansa nyt ilahduttaa tytärtään järjestämällä hänelle yllätyspäivän. Vauhdikas yllätyspäivä toteutettiin MHL:n Jenny Lehtisen johdolla - katso päivän kulku oheisesta videosta!

Marja Hintikka Livessä Yle Puheella keskusteltiin vaikeista synnytyskokemuksista marraskuussa 2015. Voit kuunnella lähetyksen tästä:

EDIT 18.1.2016 klo 15.33 Lisätty linkki radio-ohjelmaan.

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Pariskunta halaa
Pariskunta halaa Kuva: Freeimages marja hintikka live
Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä.
Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä. Kuva: Yle/Jussi Nahkuri heikki soini kolumni
Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä
Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä Kuva: Yle/Gitte Enjala heidi suomi
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.