Hyppää pääsisältöön

Hatari!

Elsa Martinelli elokuvassa Hatari!
Elsa Martinelli Elsa Martinelli elokuvassa Hatari! hatari

Seikkailukomedia Afrikassa villieläimiä pyydystävästä miesjoukosta, jonka kuviot sekoittuvat kun paikalle ilmestyy viehättävä naiskuvaaja.

Vuonna 1961 mestariohjaaja Howard Hawks, kansainvälinen John Waynen johtama tähtikaarti sekä joukko Hawksin läheisiä ystäviä ja työtovereita matkusti Tansaniaan pitämään hauskaa ja tekemään uutta elokuvaa. Tämän safarin seurauksena syntyi Hatari! (1962), vauhdikas ja hauska seikkailuelokuva metsästäjistä, jotka pyydystävät villieläimiä maailman eläintarhoihin.

Tätä monikansallista poppoota johtaa jääräpää Sean Mercer (Wayne), jolla on työntekijöistä ja eläimistä monenlaista pikkuharmia. Sitten hän saa suuremmaksi riesakseen metsästäjistä juttua tekevän lehtikuvaajan (Elsa Martinelli), joka ystävystyy kaikkien paitsi naisiin vanhasta muistista epäluuloisesti suhtautuvan Seanin kanssa.

Elokuvan on juoni on lähes olematon mutta sen vetovoima kasvaa hyvin kehitellyistä henkilöhahmoista ja heidän välisistä suhteistaan. Hatari! onkin nautittava ja rento koko perheen elokuva, jossa huumori, seikkailu ja romantiikka ovat tarkassa hawksilaisessa tasapainossa. Ja tästäkin elokuvasta löytyvät ohjaajan lempiteemat - vaarallista työtä tekevät ammattilaiset, miesjoukon keskinäinen ystävyys ja sitä “uhkaavat” vahvat naishahmot - siinä missä vaikka Rio Bravosta, vaikka nyt paljon kepeämmin käsiteltynä.

Oman lisämausteensa elokuvaan antaa Afrikan villi luonto. Aihe villieläimiä tarhaan pyydystävistä ihmisistä voi nykyään olla tuomittava mutta tekoaikana siinä ei nähty vielä mitään kyseenalaista. Ilman stunt-miehiä toteutetut eläinten pyydystysjaksot sekä Afrikan villit maisemat on tallennettu komeasti, ja kokonaisuuden kruunaa Henry Mancinin sävykäs musiikki. Hatari! onkin juuri sellaista letkeää viihdettä, jota katsoo uudelleen aina yhtä mielellään.

John Waynen ja Elsa Martinellin ohella elokuvan pääosissa esiintyvät Hardy Krüger, Red Buttons, Gérard Blain ja Bruce Cabot.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Hatari!, USA 1962. O: Howard Hawks. N: John Wayne, Elsa Martinelli, Hardy Krüger, Red Buttons

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa