Hyppää pääsisältöön

Jalkaterän hermopinne on ikävä vaiva – Akuutin omalääkäri Risto Laitila näyttää kotikonstit kivun helpottamiseksi

Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat syitä jalkapohjan kivulle
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat syitä jalkapohjan kivulle Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Tunnottomuus jalkapohjassa

”Olen 22-vuotias nuorimies. Minulla on ilmennyt vasemman jalan jalkapohjassa tunnottomuutta päkiän vieressä sisemmällä jalkaterässä. Tunnoton kohta on osittain tunnoton. Myös akillesjänne on vihoitellut muutaman päivän. Onko kyseessä tarsaalitunnelin oire vai mikä? Mikä avuksi?”

Takimmainen pohjehermo kulkee kehräsluun alta, ja tarsaalitunnelin oireyhtymän jäljille voi päästä tekemällä niin kutsutun Tinelin kokeen, eli naputtamalla kevyesti nilkan vieressä tuntuvaa hermoa. Jos jalkapohjassa tuntuu tikustelua ja ehkä kipuakin, voi kyseessä olla tarsaalitunnelin oire. Diagnoosi voidaan varmentaa hermoratatutkimuksella, ja jos vaiva on paha, se voidaan leikata.

Tarsaalitunnelioireyhtymää voi kuitenkin koettaa hoitaa itsekin tietyillä hieronnoilla ja venytyksillä.

Hiusvärit ja raskaus

”Uskaltaako hiuksia värjätä kun on raskaana?”

Hiuksiahan voi värjätä monella eri tavalla. Tilapäinen väri lähtee pois parissa pesussa, kun taas voimakkaammilla aineilla aikaansaatu väri pysyy pitempään. Tässä kyse on varmaan kestovärjäyksestä, jossa käytetään kemiallisia aineita, parafenyleenidiamiinia esimerkiksi. On totta, että päänahkaan jonkun verran näitä kemiallisia aineita imeytyy, jolloin kysymys kuuluu ovatko nämä aineet vaarallisia sikiölle. Kovin vaarallisia ne eivät näyttäisi olevan, mutta yleinen varovaisuusperiaate on, että ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana olisi ehkä viisasta välttää kestovärjäyksiä. Kukin tekee oman päätöksensä, mutta lääkärin neuvo on noudattaa tuota varovaisuusperiaatetta.

Ihokeliakian diagnosointi

”Jos sairastaa ihokeliakiaa, näkyykö sairaus verikokeissa? Vai joutuuko tarkempiin tutkimuksiin, esimerkiksi nielemään letkua?”

Keliakiaa on kahta muotoa, suolisto- ja ihokeliakia. Taudin huomaaminen joskus viivästyy, kun me lääkärit emme heti hoksaa keliakiaa epäillä.

Jos oireet ovat iholla, otetaan rakkulan vierestä koepala, jolla ihokeliakia voidaan todeta. Jos keliakia varmistuu, niin kyllä se sitten tietää tuota letkun nielemistä, sillä myös suolistokeliakian mahdollisuus pitää tarkistaa.

Tuota letkun nielemistä – gastroskopiaa – ei kyllä kannata pelätä, sillä ei se ole niin paha juttu kuin ehkä voisi ajatella. Rohkeasti vain!

Hirvikärpäsistä eroon! Katsojien vinkit

Kysyimme viime syksynä katsojien vinkkejä hirvikärpästen häätämiseksi ja puremien hoitamiseen. Saimme valtavan määrän hyviä vinkkejä ja keinoja. Vaikka hirvikärpästen aika ei aivan vielä olekaan, kannattaa tästä poimia hyvät neuvot tulevan kesän ja syksyn varalle.

”Hirvikäpästen aiheuttamiin ongelmiin voisi kokeilla perusrasvaan sekoitettuna pikiöljyä, sen verran että rasvasta tulee vaalean ruskeaa. Pikiöljy/rasvaseos auttaa monenlaisiin iho-ongelmiin.”

”Hirvikärpästen puremien hoitoon olen käyttänyt lääkärin määräämää Bactroban 2 % -voidetta, kun kortisonivoide ei parantanut visvaisia ja kutisevia paukamia. Auttoi nopeasti.”

”Hirvikärpästen aiheuttamia rupimuodostelmia voi parantaa voitelemalla niitä käsienpuhdistusaineilla tai neoamiseptilla noin viikon ajan pari kertaa päivässä.”

”Itse olen käyttänyt teepuuöljyä. Se on auttanut kaikenlaisiin kutinoihin, myös hyttysten aiheuttamiin. Öljy tuhoaa hyvin pöpöjä, olen tuputtanut sitä suoraan pullosta tai laittanut ensin pumpulituppoon ja sillä painanut kutisevaa paukamaa, tarvittaessa useamman kerran.”

”Ennaltaehkäisen hirvikärpäsen pureman aiheuttamat allergiset reaktiot ottamalla yhden antihistamiinitabletin puolisen tuntia ennen altistusta eli jo kotona. Vaikutus kestää muutaman tunnin. Olen testannut vaikutuksen monia kertoja mieheni kanssa. Jos tabletti unohtuu ottamatta, jokaiseen puremakohtaan nousee kutiava paukama.”

”Minä etsin ensin muurahaisten pesän ja ärsytän ne kusemaan kämmenilleni, joilla sitten voitelen niskan ja muut paljaat ihon alueet. Se keino auttaa jonkin aikaa. Nuo ötökät eivät tietenkään halua joutua tekemisiin muurahaisten kanssa ja sitähän tuo muurahaishappo (kusen haju)
viestittää. Siitä muurahaisten ärsyttämisestä: ei pidä hajottaa pesää. Riittää kun täräyttää pesän lähistöä ja kuljettaa kämmeniään aivan muurahaisten tuntosarvia hipoen. Ne kyllä puolustautuvat
jättiläistä - kämmeniä - vastaan ruiskuttamalla ötököille vastenmielistä happoa.”

”Minun konstini on Japanin piparminttuöljy. Mikään muu ei todellakaan tehoa. Tuo minttuöljy toimii lähes kertakäsittelyllä. Vuosia sitten tuttavani joulun alla valitteli syksystä saakka vaivanneista puremista päässään. Oli kokeillut monet konstit. Laitoin hänelle tuota Japanin piparminttuöljyä ja kas kummaa vaiva häneltäkin hävisi. Tuolloin tätä öljyä ei saanut Suomesta. Ihan varma en ole saako vieläkään, mutta Saksasta sitä kyllä saa.”

”Olen itselleni ja koirilleni käyttänyt punkkien ym. purevien hyönteisten torjuntaan nyt kolmatta kesää valkosipulia huhtikuusta säiden kylmenemiseen saakka. Itse syön joka toinen päivä illalla puolikkaan valkosipulin kynnen raakana, ja koirilleni annan samoin joka toinen päivä kynnen todellakin punkkienkin torjuntaan. 40 kg painavalle koiralle puolikas valkkarin kynsi joka toinen päivä, 7kg mäyräkoiralleni neljäsosa kynttä myös joka toinen päivä. Valkosipulin voi toki sekoittaa vaikka jauhelihaankin, itse laitan koiran nieluun palasen nieltäväksi kuin tabletin.”

”Cetirizin ratiopharm 10 mg pilleri pitää ottaa 1-2 tuntia ennen metsään lähtöä. Ja ottaa muutaman päivän kuuri, minulla lähtee patit pois 4 päivässä näin. Ilman pillereitä patit kestävät ja märkivät viikkokausia. Jos unohtaa ottaa pillerin ennen metsään menoa, niin pureman jälkeen otettu pilleri ei ole yhtä tehokas kuin ennen otettu. Mutta tähän auttaa taas sitten nopeasti 1 kyytabletti, se rauhoittaa nopeammin pureman ja siitä jatkaa taas cetirizinillä. Toisilla voi toimia eri allergialääkkeet.”

”Itse käytän ohutta hirvikärpäspuseroa, jonka saa suljettua veroketjuilla niin, etteivät hirvikärpäset pääse esimerkiksi hiuksiin tai korviin. Pitkät, kevyet housut ja nilkkasukat lahkeitten päälle ja ”eiku
marjastamaan". Marjastajan kannattaa hyväksyä lievä näkemishaitta. Viime kesän mustikat on kerätty "hyttysverkkopuserossa". Hirvikärpäset napsahtelivat puseroon, eikä muuta. Autolla ravistelin suojavaatteet pois yksi kerrallaan alkaen nilkkasukista. Yhtään kärpästä ei tullut matkaseuraksi kotiin. Ikävä puoli on, että puseroa ei ole kehitetty erilaisiin tilanteisiin. Koiran ulkoiluttajat, polkujuoksijat, kävelijät, suunnistajat jne. tarvitsevat ehkä kehitellymmän version kuin omani.”

”Pihkuravoide (pihkaa ja rasvaa) ohuesti levitettynä purema-alueelle lievittää nopeasti ja ennalta ehkäisee hirvikärpästen puremia.”

”Melko hyvänä hoitona olen pitänyt Fucicort-voidetta, jota laitetaan hirvikärpästen puremiin, heti kun ne on havaittu. Voitelu esimerkiksi pari kertaa päivässä. Tämä voide on reseptilääke.”

”Liikun mahdottomasti metsissä keräämässä luonnon antimia. Vuosia oli ongelmana hirvikärpästen aiheuttama kuukausia kestävä rupiniska. 4 vuotta sitten aloitin pään ajelemisen kaljuksi, kun ensimmäinen pöräys tuli. Ei ongelmia enää!”

”Olen tehnyt itse pihkavoidetta ja se auttaa puremien kutinaan ja paukamiin ja tulehdukseen.”

”Viime alkusyksyn puremia olen hyvällä menestyksellä saanut kuriin seuraavalla hoito-ohjeella: Desinfioin puremakohdat, jonka jälkeen olen laittanut n. 2-3 kertaa päivässä Terracort –voiteella (saa apteeksita ilman respetiä) ja kerran päivässä olen ottanut antihistamiinia kutinan
rauhoittamiseksi. Tällä hoidolla saan päänahan rauhoitettua noin viikossa.”

”Sairaanhoitajan ja omakohtaisella kokemuksella voin suositella pihkasalvaa. Ota vaikka puhtaalla pumpulitikulla ja saat hyvin hiusten allekin ja pysyy putken pää puhtaana. Hankaliahan nämä puremat ovat, mutta metsään vaan on mentävä.”

”Itselläni on auttanut ihan tavallinen aloe vera -geeli.”

” Kortisonihan ei auta millään tavoin, joten kokeilin paiseeseen/akneen määrättyä antibioottiliuosta Dalacinia. Pureman visvominen lakkaa viikossa, kun pureman paraneminen muutoin kestäisi kuukausikaupalla.”

”Olen muutaman vuoden ajan reagoinut melko voimakkaasti hirvikärpästen puremiin ja märkänäpyt ovat vaivanneet pitkään. Olen kahtena edellisenä vuonna kokeillut käsi-ihottumaan saamaani voidetta ja molemmilla kerroilla hoitotulos on ollut hyvä. Puremat ovat rauhoittuneet jo muutamassa päivässä eikä märkärupia juurikaan muodostu. Voide on sekoitettu apteekissa.”

Lisää ohjelmasta

elämäntapamuutosvinkit
elämäntapamuutosvinkit Kuva: Yle, Tero Kyllönen elämäntapamuutosvinkit
Leikkaussalissa tehdään operaatiota
Leikkaussalissa tehdään operaatiota Kuva: Yle, Harri Lehtikevari leikkaussali
Taina Kuuskorpi & Juho Heikkinen - Psykologiset testit ja testaukset -kirja
Taina Kuuskorpi & Juho Heikkinen - Psykologiset testit ja testaukset -kirja Kuva: Yle, Samuli Holopainen psykologiset testit
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit