Hyppää pääsisältöön

Kiusallisten peräpukamien hirttotuomio

mies vessanpöntöllä
mies vessanpöntöllä Kuva: Jani Mattsson jalat vessanpöntön edessä

Peräpukamat ovat hyvin yleinen vaiva. On arvioitu, että joka toinen suomalainen kärsii pukamavaivoista jossain elämänsä vaiheessa. Pukamat ovat usein helposti hoidettavissa lääkärillä, kunhan kynnys hakeutua lääkäriin ylitetään. Yleisesti käytetty hoitomuoto on kumilenkkihoito, eli ns. Barronin hoito, jossa hoidetaan tyypillisesti vuotavia, sisäisiä peräpukamia.

Olen Jani ja minulla on peräpukamat.

"Olen Jani ja minulla on peräpukamat. Ne pullistuvat ulos wc-käynnin yhteydessä, jomottavat ja tihkuvat verta. Toisinaan verenvuoto on runsaampaakin. Mutta mikä tarkalleen on peräpukama, joka minua vaivaa?"

– Peräpukama on laskimovika, verisuonivika. Se on vähän niin kuin suonikohju, mikä yleisemmin tunnetaan jalkojen suonikohjuna. Tämä on vähän samantyyppinen ongelma, mikä muodostuu peräaukkoon. Yleisimmin pullistuma lähtee liikkeelle sisältä, se turpoaa ja työntyy ulkoiseksi pukamaksi. Tällaisen peräpukaman, joka on osan aikaa sisällä ja välillä työntyy ulos wc-käynnin yhteydessä, voi ja kannattaakin työntää takaisin sisälle. Mutta ulkoisia pukamia ei kannata työnnellä, koska eivät ne pysy siellä sisällä kuitenkaan ja se saattaa aiheuttaa ihorikkeymää ja haittaa, kertoo vatsaelinkirurgian dosentti, ylilääkäri Timo Heikkinen Terveystalolta.

"Olen kokeillut vaivaani itsehoitona voiteita ja puikkoja. Ne helpottavat pukamavaivoihin, mutta kuitenkaan eivät poista pukamia ja vaiva uusii. Missä vaiheessa minun olisi syytä hakeutua lääkäriin?"

Vessapaperille on kirjoitettu tussilla "Milloin lääkäriin?"
Vessapaperille on kirjoitettu tussilla "Milloin lääkäriin?" Kuva: Jani Mattsson vessapaperissa lukee milloin lääkäriin?

– Jos paikallisvoiteilla ei oikein saa hyvää vastetta, ja verenvuoto pitkittyy, kyllä silloin kannattaa hakeutua lääkäriin. Ei niinkään sen takia, että pieni tihku olisi vaarallista, mutta pitää muistaa, että vaikka peräpukamat ja paikalliset pienet haavaumat ovat se kaikkein yleisin verenvuodon aiheuttaja, niin silti siellä voi olla taustalla aina silloin tällöin vakavampia syitä, kuten kasvaimet, Timo Heikkinen muistuttaa.

"Minä liikun aktiivisesti, syön terveellisesti ja silti pukamat vaivaavat. Johtuuko se istumavoittoisesta työstäni tai kuinka voisin välttää pukamat?"

– Tämä pukamasairaus on kuitenkin valuvika laskimojärjestelmässä ja on vaikea sanoa, miten sitä pystyy välttämään. Mutta toki siinä vaiheessa, kun peräpukama syntyy, elintavoilla pystyy vaikuttamaan siihen, miten sairaus oireilee. Osa meidän elämäntyylistämme saattaa altistaa: Istutaan paljon, ylipaino saattaa vaikuttaa, suolen toiminnan muutokset saattavat vaikuttaa ja kaikki mikä lisää painetta lantion alueella, esimerkiksi raskausaika on naisille hyvin haasteellista. Silloin kun laskimopaine lisääntyy, se voi olla altistava tekijä. Joillekin ihmisille tulee peräpukama ja joillekin ei tule, vaikka eläisivät kuinka epäterveellisesti.

Asia on hieman häveliäs.

"Lääkäriin hakeutumiseen on iso kynnys tässä asiassa. Asia on hieman häveliäs. Mutta vuodon runsaus saa minut arvioimaan, että olisi ehkä kuitenkin syytä käydä näyttämässä vaivaani ammattilaiselle. Mitä lääkäri tekee pukamapotilaan tullessa vastaanotolle?"

– Diagnostiikka on hyvin yksinkertaista. Lääkäri näkee heti, onko ulkoisia pukamia ja verenvuotopurkaumia, jotka vaativat tietynlaista hoitoa. Peräaukko tunnustellaan ja tutkitaan, tuntuuko siinä mitään muuta poikkeavaa, kuten kasvaimia. Sitten katsotaan lyhyellä tähystimellä peräaukon kanava, jolla nähdään hyvin tarkasti, minkä tyyppiset pukamat ovat. Ja samalla nähdään myös, jos kanavassa on haavaumaa, joka saattaa joskus sotkea potilaan oireet. Potilaat saattavat kuvitella, että heillä on pukamavaiva mutta verenvuodon takana onkin paikallinen pieni haava.

Vatsaelinkirurgian dosentti, ylilääkäri Timo Heikkinen
Vatsaelinkirurgian dosentti, ylilääkäri Timo Heikkinen Vatsaelinkirurgian dosentti, ylilääkäri Timo Heikkinen Kuva: Jani Mattsson timo heikkinen

– Toimenpiteet, joita voidaan pukamavaivaan tehdä vastaanotolla, ovat kumilenkkihoito ja hyytymän poistaminen. Nämä ovat eri tilanteita. Kumilenkkihoito on kaikkein yleisin, jossa hoidetaan sisäisiä vuotavia peräpukamia. Tämä toinen toimenpide, hyytymän poistaminen, on sitten akuutimpi tilanne. Joskus sinne peräpukaman sisälle saattaa tulla verenvuoto, joka johtaa siihen, että pukama äkillisesti turpoaa. Siihen tulee sellainen kova hyytymäpatti, joka työntyy ulos asti. Sen hoitotoimenpide on sellainen, että pukaman pinta puudutetaan, ja tehdään siihen pukamaan pieni viilto ja pullautetaan se hyytymä pois. Joskus pieniin ulkoisiin peräpukamiin, ihohetuloihin voidaan tehdä paikallispuudutuksessa poisto.

– Peräpukamaleikkauksia on useamman typpisiä riippuen lähdetäänkö leikkaamaan ulkoisia ihomuutoksia, vai hoidetaanko sisäisiä pukamia ja liittyykö näihin pukamiin verenvuotoa. Menetelmä valitaan sen mukaan, mikä on potilaan taudin kuva. Ulkoiset isommat pukamat hoidetaan leikkaussalissa, jossa potilaalle jää pukamanpoistosta haava, joka paranee pari-kolme viikkoa. Vuotavia sisäisiä ja kookkaita pukamia voidaan hoitaa myös uudella menetelmällä, jossa paikallistetaan anturin avulla, missä peräpukamia suonittavat verisuonet kulkevat. Suonet suljetaan ompelemalla sisältä ja samalla ommellaan peräaukon limakalvoa, jolloin limakalvo vetäytyy sisälle. Lisäksi on myös muita menetelmiä, joita harvemmin käytetään. Mutta leikkaussalihoidoista yleisimmät ovat poisto- ja ompelumenetelmä.

"Minun kohdalla lääkäri arvioi, että pukamavaivani olisi hoidettavissa kumilenkkihoidolla toimenpidehuoneessa, eikä varsinaista leikkaushoitoa tarvittaisi."

Vessapaperille on kirjoitettu tussilla "Kumilenkkihoito?"
Vessapaperille on kirjoitettu tussilla "Kumilenkkihoito?" vessapaperissa lukee milloin lääkäriin?

Kumilenkkihoidossa, ns. Barronin hoidossa, pieni peräaukontähystin viedään peräaukkoon ja sen jälkeen laitteella, jossa on kumilenkki viritettynä päässä, imaistaan pukama laitteeseen ja pukamaan tyveen ammutaan kumilenkki. Tyypillisesti näitä kumilenkkejä laitetaan 3-4 kappaletta.

"Kumilenkkioperaatio kestää valmistautumisen kanssa yhteensä kymmenisen minuuttia ja on lähes kivuton. Pientä nipistelyä tunnen, kun kumilenkki ammutaan pukaman juureen. Operaation jälkeen on epämukava painontunne alavatsassa, johon särkylääkkeet tepsivät varsin hyvin. Lääkäri kertoo minulle operaation jälkeen, että todennäköisyys sille, että joudun tulemaan uudestaan kumilenkkihoitoon on aika suuri, koska yleensä kaikkia pukamia ei voi kerralla hoitaa."

– Seuraavan viikon aikana tämä kumilenkki tekee tehtävänsä, eli se hirttää, kuivattaa pukaman, jolloin pukaman kanta menee kuolioon ja kuivuu. Pukama irtoaa kumilenkin kanssa pois, Timo Heikkinen kertoo.

Olen Jani ja minulla oli peräpukamat.

"Olen Jani ja minulla oli peräpukamat. Nyt jään odottamaan sadonkorjuuta ja pukamien putoamista pönttöön. Huojentavaa on kuulla lääkäriltä, että en oikeastaan ole itse syyllinen pukamiini, ne ovat minussa oleva ”valuvika”. Oma pukamavaivani on kumilenkkihoidon myötä hoidettu. Nyt kun tiedän millainen hoito tepsii pukamiini, en jää seuraavalla kerralla odottelemaan kuukausikaupalla verenvuodon kanssa, vaan hakeudun lääkäriin. Suhteessa pukaman aiheuttamaan vaivaan, lääkärin suorittama toimenpide on pieni koettelemus.

Meidän pukamapotilaiden tulee muistaa pukaman synnyttyä kuulemani kolmen vinkin sääntö: Vessa, hissi ja bussi."

1) Vessassa ei saa pitää pitkiä istuntoja
2) Kannattaa liikkua, eli portaat mieluimmin kuin hissi
3) Määräänsä enemmän istuminen, vaikkapa bussissa, ei tee pukamaoirehtivalle hyvää

– Rohkaisen ihmisiä, jos on pukamavaiva, mikä häiritsee elämää ja aiheuttaa monenlaista vaivaa, hakeutumaan lääkärille. Usein potilaat toteavat ensimmäisen hoitokerran jälkeen, että tämä olisi pitänyt tehdä jo kymmenen vuotta sitten, Timo Heikkinen kannustaa peräpukamista kärsiviä lääkärin juttusille.

Toimittaja: JANI MATTSSON

Lisää ohjelmasta

Matkailijoita odotushallissa.
Matkailijoita odotushallissa. Kuva: Yle ripuli,matkailu
Vessapaperia vedetään telineestä. Kuvassa teksti "ripuli"
Vessapaperia vedetään telineestä. Kuvassa teksti "ripuli" Kuva: Mira Pelo / Yle Akuutti (ohjelma),WC-paperit,ripuli
Vapaaehtoiset terveysvalistajat kokoontuvat esittelemään työtään.
Vapaaehtoiset terveysvalistajat kokoontuvat esittelemään työtään. Kuva: Lotta Ehrnrooth Mosambik,aktivistit,terveys,Valistuskampanjat,vapaaehtoistyö
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan.
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan. Kuva: Akseli Muraja rakkaus,etäsuhteet,lapsiperheet,kaukorakkaus
Kommentit