Hyppää pääsisältöön

Ruotsalainen hetki – rikoskomedia iskelmälaulajasta

kotikatsomo: ruotsalainen hetki, yle tv1
Kari Lampikallio (Tommi Korpela) ja Antero Paulo (Hannu-Pekka Björkman) treenikämpillä. kotikatsomo: ruotsalainen hetki, yle tv1 kotikatsomo: ruotsalainen hetki

TV1 lauantaina 21.4.2018 klo 22.55 - 00.10
Yle Areenassa 7 päivää

Kari Lampikallio (Tommi Korpela) on iskelmälaulaja ja naisten kestosuosikki. Uusin hittibiisi on soittolistojen ykkönen ja kaikki on muutenkin täydellistä, ihanaa Sonja-vaimoa (Minna Haapkylä) myöten.

Karin elämässä on vain pari pientä säröä. Sonja on ihana vaimo, mutta erittäin mustasukkainen – lisäksi Karin amerikanraudan takakontissa on ruumista muistuttava mattokäärö.

Tilanne vaatii nopeaa ratkaisua, sillä aamulla pitäisi lentää etelänlomalle pois talvisesta Helsingistä.

kotikatsomo: ruotsalainen hetki, yle tv1
kotikatsomo: ruotsalainen hetki, yle tv1 kotikatsomo: ruotsalainen hetki

Epätoivoissaan Kari soittaa vuosien takaisille bändikavereilleen, kosketinsoittaja Elisalle (Elina Knihtilä) sekä rumpali Anterolle (Hannu-Pekka Björkman), ja pyytää heidät apuun. Harmi, ettei Kari ole miettinyt suunnitelmaansa aivan loppuun asti.

Elokuvan Ruotsalainen hetki ovat ohjanneet työryhmä Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä, Minna Haapkylä ja Teemu Kaskinen. Käsikirjoitus: Teemu Kaskinen. Kuvaus: Tuomo Hutri. Tuotanto: Mark Lwoff/Oy Bufo Ab, 2014.

Minna Haapkylä nähdään elokuvassa Ruotsalainen hetki, yle tv1.
Minna Haapkylä nähdään elokuvassa Ruotsalainen hetki, yle tv1. Minna Haapkylä,Yle TV1

Näyttelijä Minna Haapkylä: Kaipaan elokuvan puolelle ensemble-tekemistä

Näyttelijä Minna Haapkylä teki yhdessä Elina Knihtilän, Tommi Korpelan ja Hannu-Pekka Björkmanin kanssa elokuvan – ilman ohjaajaa.

Haapkylä toivoo, että teatterista tuttu emsemble-tekeminen yleistyisi elokuvan puolella.

Miksi halusitte ohjata elokuvan porukalla?

”Ideoimme aiheita ja mukaan tuli tuottaja Mark Lwoff, joka vuorostaan pestasi käsikirjoittajaksi Teemu Kaskisen. Kuvaaja Tuomo Hutri liittyi joukkoon kehittelemään tarinaa. Olimme koko porukka sisäistäneet elokuvan niin hyvin, joten luontevimmalta tuntui ratkaisu, että ohjaamme toinen toisiamme.”

”Takaportti oli kyllä olemassa. Jos jostain olisi syntynyt kinaa, tuottaja olisi sanonut viimeisen sanan. Ikinä emme kyllä mistään riidelleet.”

Mikä tekotavassa oli parasta?

”Vapaus. Minulla, Elinalla, Hannu-Pekalla ja Tommilla on vahva teatteritausta. Työryhmänä työskentely on meille luonnollista. Autoritaarinen ohjaaja on teatterin puolella menneisyyttä. Ideat eivät ole ohjaajaa, vaan koko tuotantoa varten. Toivoisin, että emsemble-työskentely yleistyisi elokuvankin puolella.”

Entäs haasteellisinta?

”Vapaus. Kun on rajaton vapaus, vastuu on täysin omilla harteilla. Jossain vaiheessa on sitten vain päätettävä, mihin suuntaan lähdetään etenemään.”

Kuinka elokuvan henkilöt syntyivät?

”Kehittelimme roolihahmoja. Itse halusin olla epämiellyttävä ja väkivaltainen tyyppi eli juuri sellainen kuin elokuvan Sonja. Hänen hahmonsa säilyi loppuun saakka.”

”Elina halusi alun perin olla Kekkonen, Tommi jees-jees-mies ja Hannu-Pekka paha poliisi. Nämä hahmot kyllä muuttuivat matkan varrella.”

Näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja? Mikä näistä rooleista vetää eniten puoleensa?

”Käsikirjoittamista en ole kokeillut, mutta näytteleminen ja tuottaminen ovat minun juttujani. Opiskelen elokuvatuottajaksi, ja näyttelen tällä hetkellä Kansallisteatterin näytelmässä Olipa kerran minä. Näytelmä kertoo narsismista.”

Haastattelu: Päivi Suikkanen

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.