Hyppää pääsisältöön

Kumiveneellä Eurooppaan

Nainen lapsi sylissään veneessä
Nainen lapsi sylissään veneessä Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

”30 euroa, menopaluu, kiitos”

Laivalippu Turkin Ayvalikista Kreikan Lesvoksen saarelle ja takaisin ei paljoa maksa - jos sattuu olemaan EU-kansalainen. Jos ei satu, niin pelkkä menolippu maksaa 1000 euroa. Sillä saa kymmenen kilometrin merimatkan hengenvaarallisessa kumiveneessä.

Loppuvuodesta laivayhteys harveni pariin vuoroon viikossa, mutta kumiveneiden virta jatkui.

Olimme varhaisen aamun tunteina kuvaamassa suojaisessa poukamassa Turkin rannikolla, kun kumivene toisensa perään suuntasi kohti Lesvoksen saarta. Tapasin Muhammad Al-Omarin rannalla, kun hän vaimonsa Nesrinin ja seitsemän lapsen kanssa ahtautui pieneen kumiveneeseen noin neljänkymmenen muun kanssa. Ihmissalakuljettajat hoputtivat pelkääviä ihmisiä nopeasti veneeseen. Yksi lapsista itki sydäntäsärkevästi.

Hotelliin palattuani luin, miten neljätoista Turkista Kreikkaan yrittänyttä ihmistä oli hukkunut kumiveneen puhjettua kesken matkan. Mietin Muhammedia ja hänen perhettään. Selvisivätkö he, edes Kreikkaan asti?

Ohjaaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez Turkissa kuvaamassa pakolaisten lähtöä rannalla
Ohjaaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez Ohjaaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez Turkissa kuvaamassa pakolaisten lähtöä rannalla Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Tapaamme nuoren syyrialaisen äidin. Hän näyttää alle vuoden ikäistä lastaan, jonka kyljessä näkyy kranaatinsirpaleiden arpia. Hän oli jo yrittänyt lähteä kerran kohti Kreikkaa ja Eurooppaa, mutta vene hajosi ja upposi heti lähdön jälkeen. Hän onnistui pelastamaan lapsensa ja itsensä, nyt oli edessä toinen yritys. "Tällaista meillä on, kukaan ei välitä meistä", hän sanoo.

Pakolaiset kantavat rannalla kumivenettä
Kumivenettä kannetaan rantaan Pakolaiset kantavat rannalla kumivenettä Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Mahmoudin matka

Mahmoud Qasqoush leikki isänsä kameralla odotellessaan kumiveneeseen lastaamista. Hänelle kaikki oli suurta seikkailua, jolla oli yksi tarkoitus: ”päästä turvaan, saada äiti hoitoon”. Äiti sairastaa leukemiaa. Mahmoudin isä Luai oli tuonut perheensä Libanonista Syyrian kautta Turkin Kreikan vastaiselle rannalle.

Luai perheineen selvisi hengissä Saksaan. Luai tunnusti pelänneensä kumiveneessä paljon, mutta yritti olla näyttämättä pelkoaan.

Saksa oli Luaille ja hänen perheelleen pettymys. Yhteismajoitus liikuntahallissa satojen muiden kanssa ei vastannut toivetta paremmasta elämästä. Vielä pahempi pettymys kuitenkin olisi, jos heidät palautettaisiin takaisin Libanoniin.

Pieni Mahmoud poika pelastusliivit päällä
Mahmoud Qasqoush Pieni Mahmoud poika pelastusliivit päällä Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Pakolaisia ahtautuneena veneeseen
Mahmoud matkalla Turkista Kreikkaan Pakolaisia ahtautuneena veneeseen Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Mahmoud poika turvautuu isäänsä
Mahmoud isänsä Luain kanssa Saksassa Mahmoud poika turvautuu isäänsä Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Luain perhe Saksassa turvassa
Qasqoushin perhe Saksassa Luain perhe Saksassa turvassa Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

Iloa ja toivoa Lesvoksen rannalla

Lesvoksen saarelle selviävät ne, joiden vene kestää uppoamatta, joiden matkaa ei pysäytä Turkin rannikkovartio tai joilta salakuljettajat eivät huijaa rahoja.

Reaktiot rannalla ovat iloisia, riehakkaita. Nuoret afgaanimiehet ryntäävät uimaan, selfietä otetaan, osa itkee, toiset rukoilevat.

Heidän matkansa jatkuu. Ensin Lesvoksen täyteen ahdettuihin vastaanottokeskuksiin ja eteenpäin, Ateenaan ja muualle Eurooppaan.

Rannalle jää valtava kasa kerran käytettyjä pelastusliivejä tuhansilta päivittäin saapuvilta pakolaisilta.

Satoja pelastusliivejä rannassa
Hylättyjä pelastusliivejä Lesvoksen rannalla Satoja pelastusliivejä rannassa Kuva: Yle / Pertti Pesonen ulkolinja: izmirin ihmisbasaari

P.S. Tapasin Muhammed Al-omarin perheineen kuukautta myöhemmin. He olivat päässeet Saksaan. Hän kertoi kuulleensa saman aamun hukkuneista juuri ennen kun hän ahtoi perhettään täyteen kumiveneeseen. Pelotti, pelotti suunnattomasti, mutta pelkoa ei voinut näyttää perheen edessä. Nyt tuntuu kuin elämä olisi alkanut uudelleen. Parissa viikossa he ovat jo oppineet olemaan pelkäämättä läheiseltä lentokentältä nousevia koneita. Syyriassa koneiden ääni tiesi lähestyviä pommituksia.

Ohjaaja Pertti Pesonen

Artikkeli liittyy 21. tammikuuta esitettävään Ulkolinjaan ”Izmirin ihmisbasaari”.

Lisää aiheesta:
Ulkolinja: Izmirin ihmisbasaari

Lue myös - yle.fi:stä poimittua