Hyppää pääsisältöön

Tahdistimella korkea verenpaine kuriin?

Leikkaussalissa tehdään operaatiota
Leikkaussalissa tehdään operaatiota Kuva: Yle, Harri Lehtikevari leikkaussali

Lääkkeet tehoavat huonosti vaikeahoitoiseen verenpaineeseen. Potilaalla saattaa olla käytössä seitsemän eri verenpainelääkettä ja silti hänen paineensa ovat vaarallisen korkeat. HYKS on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitetään voidaanko vaikeahoitoista verenpainetautia hoitaa tahdistimella.

– Tahdistin verenpaineen hoidossa on Suomessa uusi hoito. Myös stimulaattori on laitteena aika uusi. Se asennetaan kaulavaltimon seutuun ja sen avulla annetaan sähköistä impulssia kaulavaltimon hankakohtaan, jossa se aktivoi verenpaineen kontrollijärjestelmää elimistössä, verisuonikirurgian dosentti, Pirkka Vikatmaa HYKS Vatsakeskuksesta kertoo.

Korkea verenpaine venyttää valtimoita ja muun muassa kaulavaltimoissa on baroreseptoreita, jotka reagoivat valtimoiden venymiseen ja viestivät aivoihin, että jotain pitäisi tehdä. Verenpainetahdistimella pyritään vaikuttamaan näihin baroreseptoreihin. Nukutuksessa pitää käyttää sellaisia aineita, jotka eivät vaikuta barorefleksiin.

Verisuonikirurgian dosentti Pirkka Vikatmaa
Verisuonikirurtian dosentti Pirkka Vikatmaa Verisuonikirurgian dosentti Pirkka Vikatmaa Kuva: Yle, Harri Lehtikevari pirkka vikatmaa

– Niissä on kaksi eri järjestelmää, joista toinen on hormonaalisen ja hermostollisen yhdistelmä ja toinen on pelkkä hermostollinen. Tätä mekanismia sähköisesti stimuloimalla on todettu, että verenpaine laskee, Vikatmaa sanoo.

Tahdistin huijaa elimistöä

Kaulavaltimoon asennetaan ensin sähköinen anturi. Sen jälkeen kokeillaan anturilla eri kohtia antamalla erilaisia sähkövirtoja ja seurataan verenpaineen sekä pulssin vaihtelua. Anturi on yhdistetty kauko-ohjatusti tietokoneeseen. Kun oikea verenpaineen ja sykkeen taso löydetään, asennetaan tahdistin rintalihaksen päälle.

– Huijaamme tahdistimella reseptoreita. Annamme niille tietoa, että verenpaine on koholla, jolloin elimistö pyrkii laskemaan tai parhaimmassa tapauksessa normalisoimaan verenpaineen, avaa asiaa erikoislääkäri, dosentti, Daniel Gordin HYKS Vatsakeskuksesta.

Erikoislääkäri, dosentti Daniel Gordin
Erikoislääkäri, dosentti Daniel Gordin Erikoislääkäri, dosentti Daniel Gordin Kuva: Yle, Harri Lehtikevari daniel gordin

Laitteen asennuksesta voi tulla infektioita ihan niin kuin mistä tahansa leikkauksesta. Lisäksi siihen voi liittyä muun muassa hermovaurioita, jotka voivat aiheuttaa äänen käheyttä tai kaulan tunnottomuutta.

Tutkimus vielä kesken

Gordin haluaa painottaa, että kyseessä on vielä kokeellinen toiminta.

– Emme tiedä, toimiiko tämä potilaille tai minkälaisille potilaille tämä toimii, Gordin toteaa.

Potilaat pitää valita tarkasti. Heillä pitää olla hyvin vaikeahoitoinen verenpainetauti, jota asiantuntijat ovat selvittäneet tarkasti.

– Tämä on pohjoismainen yhteistyöprojekti. Keräämme tutkimukseen potilaita, jotka satunnaistetussa tutkimusasetelmassa analysoimme. Selvitämme, toimiiko laite ja kannattaako se tuoda laajamittaisemmin käyttöön, Vikatmaa tarkentaa.

Laite on asennettu maailmalla noin 1000 potilaalle. Suomessa laite on nyt asennettu kolmelle potilaalle. Tavoitteena on operoida tahdistin Suomessa 20 ja Pohjoismaissa kaikkiaan 100 potilaalle. Tutkimukseen osallistuu Suomen lisäksi sydänkeskuksia Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta. Tuloksia saadaan todennäköisesti noin kolmen vuoden kuluttua.

Verenpainetaudin hoitoon tarkoitettu tahdistin
Tahdistimen toimivuutta testataan vielä. Tuloksia voidaan odotella noin kolmen vuoden päästä. Verenpainetaudin hoitoon tarkoitettu tahdistin Kuva: Yle, Harri Lehtikevari tahdistin

– Tavoite on tietysti vuosien päässä eli sydän- ja aivoinfarktien vähentäminen, kun saadaan verenpaine alas, Vikatmaa iloitsee.

Verenpainelääkkeitä potilas tulee kuitenkin tarvitsemaan vielä. Mutta niitä saadaan vähennettyä tahdistimen avulla.

– Tämä ei ole hokkuspokkuskeino, jolla ihmiset saadaan parannettua. Valitettavasti, Vikatmaa harmittelee.

Asiantuntijat:
PIRKKA VIKATMAA, verisuonikirurgian dosentti, HYKS Vatsakeskus
DANIEL GORDIN, erikoislääkäri, dosentti, HYKS Vatsakeskus

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisää ohjelmasta

elämäntapamuutosvinkit
elämäntapamuutosvinkit Kuva: Yle, Tero Kyllönen elämäntapamuutosvinkit
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat syitä jalkapohjan kivulle
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat syitä jalkapohjan kivulle Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Taina Kuuskorpi & Juho Heikkinen - Psykologiset testit ja testaukset -kirja
Taina Kuuskorpi & Juho Heikkinen - Psykologiset testit ja testaukset -kirja Kuva: Yle, Samuli Holopainen psykologiset testit
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä