Hyppää pääsisältöön

Tuhansin kielin!

laulavia ihmisiä
Laulun paikka Yle Radio 1:ssä ja Areenassa laulavia ihmisiä Kuva: Yle laulun paikka

Laulun paikka pureutuu kotimaisiin kuoroäänitteisiin. Vaikka äänilevyt ovat yhtä laadukkaita kuin ennenkin, on niiden määrä hieman aiemmista vuosista vähentynyt. Mistä tämä kertoo? Ovatko kyseessä taloudelliset seikat vai se, etteivät kuorot enää pidä levyjen tekemistä niin tarpeellisena?

Kuorotoimittaja Inari Tilli on koonnut Laulun paikkaan kiinnostavimpia suomalaiskuorojen levyjä, jotka on julkaistu viime vuoden aikana.

Levyttäjänä on ahkeroinut mm. Polyteknikkojen Kuoro, joka on tallentanut rakastettuja ja monille kuoromusiikin ystäville tuttuja mieskuoroserenadeja. Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat on puolestaan levyttänyt nykypäivän tulkintansa karjalaisesta lauluperinteestä. Pohjoisia kuoroja ohjelmassa edustaa Seitakuoro Rovaniemeltä. Ääneen pääsevät myös Suomen kanttorit ja jyväskyläläisen Vox Aurean lapsikuorolaiset sekä Key Ensemble Turusta.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Härtel: Sua tervehdin (Polyteknikkojen Kuoro/Saara Aittakumpu)
Mäntysaari: Suutele minulle siivet (Polyteknikkojen Kuoro/Saara Aittakumpu)
Madetoja: Viipurin marssi (Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat/Mikko Sidoroff)
Tormis: Itkevä neito (Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat/Mikko Sidoroff)
Sarmanto: Revontulet (Seitakuoro/Kadri Joamets)
Apajalahti: Laulavat Lapinki lapset (Seitakuoro/Kadri Joamets)
Maasalo: Tuhansin kielin (Suomen Kanttorikuoro/Kari Turunen)
Komulainen (sov.): Lova Gud i himmelshöjd (Suomen Kanttorikuoro/Kari Turunen)
Sanna Salminen (sov.): Hetki hiljainen – Riemulaulu (Vox Aurea/Sanna Salminen)
Koapeng & Williams: Khutso – Agnus dei (Vox Aurea/Sanna Salminen)
Mäntyjärvi: Canticum Calamitatis Maritimae (Key Ensemble/Teemu Honkanen)

Kuuntele Laulun paikka ma 18.1.2016 klo 14.00 ja 30 vuorokautta Areenassa

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.