Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Tämä on internet – älä usko silmiäsi

Piirros
Piirros Kuva: Shutterstock/Paul Fleet valheenpaljastaja

Verkosta löytyy lukemattomia sivustoja, joilla kuka tahansa voi luoda täysin aidon näköisiä Facebook- tai Twitter-keskusteluja. Useimmissa tapauksissa aitoudella tuskin on suurtakaan merkitystä, jos juttu naurattaa. Mutta feikkigeneraattoreita voi käyttää myös vahingollisiin tarkoituksiin.

1. Lontoon metron ilmoitustaulut

Lontoon metron työntekijät kirjoittavat usein viivästyksistä eri linjoilla isoille ilmoitustauluille, jotka ovat tuttu näky jokaiselta asemalta. Silloin tällöin joku keksii piristää matkustajien päivää jollain epätavallisemmalla, kuten eräällä asemalla työskentelevä Doctor Who -fani on osoittanut. Niissä voi olla mietelauseita tai vaikka hyvän joulun toivotuksia. Viime viikolla useiden asemien työntekijät muistivat David Bowien (1947–2016) elämää kirjoittamalla hänen kuuluisia sitaattejaan ilmoitustauluille.

Tämä monia matkustajia ilahduttava käytäntö on johtanut siihen, että suunnilleen mikä tahansa valokuva hulvattomasta maanalaisen ilmoitustaulusta menee täydestä laajoihin kansanjoukkoihin. Monet ovat kiertäneet myös suomalaisessa sosiaalisessa mediassa. Usein ne ovat kuitenkin vain jonkun nettihupailijan keksintöä.

Tim Watersin huvikseen rakentama Fake Tube Sign Generator sai palvella pilailijoita kaikessa rauhassa parin vuoden ajan, kunnes TFL joulukuussa 2015 lähetti Watersille tiukkasanaisen kirjeen. Perusteluna oli, että viime aikoina generaattoria oli käytetty rasististen viestien levittämiseen. Waters twiittasi, että TFL ja sen asianajajat uhkailevat siihen malliin, että hänen on otettava saitti alas heti samana päivänä. Hän kuitenkin huomautti ovelasti, että sivuston luomiseen tarvittava koodi olisi vielä saitin alasajoon asti vapaasti saatavilla Github-palvelusta. Joku nappasi vinkistä kiinni. Generaattori oli taas toiminnassa parin päivän sisään, vain uudessa osoitteessa.

Kuvakaappaus Tim Watersin twiitistä.
Kuvakaappaus Tim Watersin twiitistä. Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/YLE valheenpaljastaja

Mikä generaattori:
Service Information Sign Maker.

Mistä huijauksen tunnistaa:
Uuden generaattorin luomissa kuvissa ei enää ole Lontoon metron virallista logoa, vaan punainen ympyrä. Valokuvat näyttävät aina samanlaisilta ja teksti on kirjoitettu samalla käsialalla. Tein itsekin oman.

2. Tekstiviestit

Tiedättehän ne hulvattomimpien tekstareiden listaukset, kuten niistä kenties suosituin, Damn You, Autocorrect? Näissä nauretaan punastuttaville mokille, joita puhelimen automaattinen tekstinkorjaus on aiheuttanut.

Kenties ne olivat vielä näiden kokoelmien alkuaikoina aitoja, mutta nykyään on aika lailla mahdoton tietää, onko kyseessä aito vai feikki. Verkosta löytyy tätä nykyä useita generaattoreita, joilla voi luoda tismalleen haluamansa tekstiviestikirjeenvaihdon. Näitä on tarjolla muun muassa eri iPhone- ja Android-malleille.

Mikä generaattori:
Lukuisia eri sivustoja eri älypuhelinmalleille.

Mistä huijauksen tunnistaa:
Ruutukaappauksista on vaikea sanoa, ovatko ne aitoja vai eivät, etenkään jos kuvassa ei näy lähettäjän oikeaa nimeä. Epäile kaikkea, joka vaikuttaa liian hyvältä, hauskalta tai täydelliseltä ollakseen totta.

3. Facebook-seinät ja -keskustelut

No ovatko edes kaikki ne hillittömät “Feissarimokat” aitoja? Mene ja tiedä.

The Wall Machine on Facebook-generaattoreista tunnetuin. Sillä voi tekaista vaikkapa “Osama Bin Ladenin viimeisen Facebook-päivityksen”, joka käsittelee poikien pokeri-iltaa. Myös Facebookissa käytyjä yksityiskeskusteluja voi feikata.

Mikä generaattori:
The Wall Machine

Mistä huijauksen tunnistaa:
Onko tämän henkilön Facebook-tili oikeasti olemassa? Onko se julkinen? Jos on, käy tarkistamassa, näkyykö päivitystä oikeassa profiilissa. Lisäksi kannattaa muistaa, että huijarit eivät välttämättä pysy Facebookin tuotekehityksen tahdissa, joten feikki saattaa olla designiltaan hieman eri näköinen kuin nykypäivän Facebook.

4. Twiitit ja Twitterin yksityiskeskustelut

Facebookin ja Twitterin kohdalla erilaisten väärinkäytösten mahdollisuudet ovat rajattomat. Feikkitilit ovat tuttuja kaikille Twitterin käyttäjille, mutta generaattoria käyttävän trollin ei tarvitse edes nähdä sitä vaivaa, että loisi feikkiprofiilin jollekin tunnetulle henkilölle ja pyrkisi keräämään tälle seuraajia.

Esimerkiksi tämä eräällä twiittigeneraattorilla luomani twiitti on ihan aidon näköinen.

Kuvakaappaus Johanna Vehkoon väärennetystä twiitistä.
Kuvakaappaus Johanna Vehkoon väärennetystä twiitistä. Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/YLE valheenpaljastaja

Mikä generaattori:
Useita twiittigeneraattoreita, myös yksityiskeskusteluille omansa.

Mistä huijauksen tunnistaa:
Samoin kuin Facebookin tapauksessa, tarkista onko Twitterissä todella saman niminen tili. Löytyykö kyseinen twiitti tilin omalta aikajanalta? Tämä antaa tosin esimerkiksi noloja twiittejään poistaville poliitikoille kätevän pakotien – sen kuin väittää, että kohua aiheuttanut twiitti on luotu generaattorilla. Silloin täytyy vain toivoa, että joku on ehtinyt ottaa alkuperäisestä twiitistä kuvakaappauksen, jossa näkyy muutakin kuin pelkkä twiitti, esimerkiksi muuta twiittivirtaa sen ylä- ja alapuolella.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokattu 27.1.2016: Ulkoasukorjauksia
Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.